JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisene fortsetter å stige. Kan føre til ny renteheving i mai

Prisene har steget med 6,5 prosent de siste tolv månedene. Strømprisene bidro mest, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
Strøm er den viktigste årsaken til prisveksten det siste året. (Illustrasjonsbilde)

Strøm er den viktigste årsaken til prisveksten det siste året. (Illustrasjonsbilde)

Håvard Sæbø

anne.skifjeld@ntb.no

Fra februar til mars 2023 steg prisene 0,8 prosent. Tolvmånedersveksten i mars endte på 6,5 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Årsaken til den økte veksttakten er først og fremst at prisene på strøm steg mer fra februar til mars i år sammenlignet med i fjor. Dette trekker prisendringen opp.

– Det var økningen i spotprisen i de nordlige prisområdene som sørget for oppgangen i strømprisene fra februar til mars. Spotprisen i de sørlige prisområdene hadde en flat utvikling den siste måneden, sier seksjonssjef i SSB, Espen Kristiansen.

Aktuelt: Minstepensjonist Ola takker Fattighuset: – Jeg hadde ikke klart meg uten dem

Påske førte til fall i matvarepriser

Fra februar til mars i år falt prisene på matvarer og alkoholfrie varer med 1,7 prosent. SSB viser blant annet til lavpriskjedenes prisgrep som en årsak.

Kiwi har innført prislås, mens Rema og Coop har sagt de skal ha like lave eller lavere priser enn konkurrentene sine. I tillegg har det vært en omfattende tilbudskrig i forkant av denne påsken.

Fra februar til mars falt prisene på matvarer og alkoholfrie varer med 1,7 prosent. Sjokolade er et eksempel på en var matvarene som har blitt billigere, hvor prisen er ned med 14,6 prosent.

Det er vanlig at matvareprisene faller noe rundt påsketider.

Matvareprisene er likevel betydelig høyere sammenlignet med fjoråret.

Sammenlignet med mars 2022, har prisene på denne varegruppen økt med 8,6 prosent.

Mye lest: Dyrere og dårligere flytilbud skaper frustrasjon i Nord-Norge

– Tyder på renteheving

Det er fortsatt vekst i kjerneinflasjonen (KPI-JAE). Fra mars 2022 til mars 2023 steg den 6,2 prosent.

– Fra februar til mars i år økte særlig prisene på klær og skotøy, hvitevarer og boligtekstiler, og bidro til en oppgang i tolvmånedersveksten i kjerneinflasjonen, sier Kristiansen.

Handelsbanken og Nordea mener tallene peker på at det blir en ny renteheving fra Norges Bank i mai.

Blant annet fortsetter husleiene å stige, og 3,4 prosent høyere enn for ett år siden. Mellom februar og mars steg den 0,4 prosent.

– Det er vanlig at husleiekontraktene justeres etter konsumprisindeksen. Så når prisveksten er høy over tid, vil dette etter hvert gjenspeiles i økte husleier, sier Kristiansen.

Annonse
Annonse