650 ARBEIDSPLASSER BERØRT: Næringsminister Iselin Nybø (V) forholdt seg passiv da valseverkene til Norsk Hydro ble solgt til amerikanske eiere.
Leif Martin Kirknes
Salget av valseverkene ved Norsk Hydro:
Regjeringen burde ha sikret de 650 arbeidsplassene ved Norsk Hydro, mener Støre. Slik svarer Nybø (V)
Næringsministeren innrømmer i et skriftlig svar at regjeringen verken har gjort noe for å hindre salget, eller for å sikre arbeidsplasser eller ansattes rettigheter da Norsk Hydro solgte valseverkene.
helge@lomedia.no
Næringsminister Iselin Nybø (V) har svart på et skriftlig spørsmål fra Ap-leder Jonas Gahr Støre om salget av valseverkene til Norsk Hydro. Svaret er nedslående, mener opposisjonen.
Regjeringen har ikke gjort noe som helst for å hindre salget. Og har heller ikke gjort noe for å sikre arbeidsplasser eller ansattes rettigheter etter salget.
– Salget av «Valsing» er selskapsledelsens ansvar. Næringsdepartementet registrerer at Hydro ikke lenger ser seg tjent med å ha «Valsing» i porteføljen, svarer Iselin Nybø.
– Som aksjeeier kan ikke Næringsdepartementet stille krav til videreføring av arbeidsplasser og pensjonsrettigheter i forbindelse med salg av et forretningsområde, innrømmer hun.
Bakgrunn: Norsk Hydro selger valseverkene for 14,2 milliarder kroner: – Helt uforståelig
Burde grepet inn
Utgangspunktet for svaret, er et spørsmål fra Ap-leder Jonas Gahr Støre om hvorfor regjeringen ikke grep inn som eier da Norsk Hydro solgte valseverkene i Karmøy og Holmestrand til et amerikansk investeringsselskap for 14,2 milliarder kroner.
Argumentet for salget var at Norsk Hydro trengte kapital for andre satsinger. Dette behovet mener Jonas Gahr Støre enkelt kunne vært løst gjennom en tilførsel av kapital for å sikre 650 norske arbeidsplasser for framtida.
Han stiller spørsmål ved om salg av anlegg som er verdensledende innen resirkulering av aluminium er i tråd med statens eierinteresser.
– Svaret fra statsråden viser en passivitet som preger dagens regjering. Det er ekstra uheldig når landet står i en svært vanskelig situasjon og vi må kjempe for hver eneste arbeidsplass, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
Statsråden gir heller ikke gode nok svar på hvilke signaler Staten som aksjeeier har sendt og hvordan valseverkene har vært diskutert i eierdialogen, mener han.
– Dette gjør det vanskelig for oss å vurdere hvilke alternativ de har hatt. Det eneste som er tydelig for oss er at det kunne ha vært gjort mer for å sikre eierskap i Norge og gode vilkår for de ansatte, sier Støre.
Han påpeker at det her er snakk om 650 arbeidsplasser og store ringvirkninger for familier og lokalsamfunn.
– Da mener jeg man har en plikt til å stille opp for å sikre grunnleggende rettigheter som forutsigbarhet, lønn og pensjon til de ansatte, sier Jonas Gahr Støre.
Strategisk vurdering
Næringsminister Iselin Nybø svarer at departementet har en aktiv dialog med Hydro om strategiske temaer, men poengterer at styret er ansvarlig for å fastsette selskapets strategi, og at det er ledelsens ansvar å implementere og gjennomføre denne.
Hun mener dette er i tråd med selskapslovgivningen og rammene for statens eierpolitikk, som Stortinget har sluttet seg til gjennom behandlingen av eierskapsmeldingen.
Bakgrunnen for salget er at Hydro over tid har gjennomført en strategisk vurdering for å evaluere hva som er optimal eierstruktur for «Valsing».
Dette har departementet blitt orientert om på linje med markedet, skriver Nybø.
Som børsnotert selskap plikter Hydro å likebehandle sine aksjeeiere om ikke noe annet kan begrunnes ut fra selskapets og aksjeeiernes felles interesse.
I kvartalsvise møter med ledelsen i Norsk Hydro, tar Staten opp forhold, stiller spørsmål og formidler synspunkter som selskapet kan vurdere i tilknytning til sin virksomhet og utvikling.
– Dette er spørsmål og innspill til selskapet, og ikke instrukser eller pålegg. Styret skal forvalte selskapet i selskapets og aksjonærfellesskapets interesse, og skal selv foreta de avveininger og beslutninger som ligger til styret. Saker som krever tilslutning fra eierne, må behandles på generalforsamling, skriver Nybø.
Som eier forventer Staten at selskapene med statlig eierandel, inkludert Hydro, har en overordnet plan for bærekraftig verdiskaping, samt utarbeider og implementerer tydelige mål og strategier. Disse forventningene følger Staten opp i eierdialogen.
Bærekraftig avkastning
Ett av målene til regjeringen har vært å vri produktporteføljen innenfor «Valsing» til områder med vekst og bedre marginer.
Hydros nye strategi innebærer å prioritere lønnsomhet og bærekraft samt satse der selskapets kompetanse og konkurransefortrinn støttes av megatrender.
Dette inkluderer å styrke posisjonen innenfor lavkarbonaluminium, og å vokse innenfor resirkulering av aluminium, fornybar energi og batterier.
«Valsing» har i perioden 2016–2020 hatt en årlig underliggende avkastning på sysselsatt kapital på rundt to prosent. Det langsiktige kravet er sju til åtte prosent.
– Avkastning som over tid er under kapitalkostnaden svekker generelt grunnlaget for investeringer, vekst, konkurransekraft og trygge arbeidsplasser, mener Nybø.
Avgjørelsen i Hydro-styret ble vedtatt mot stemmene til de tre ansatterepresentantene. Sten Roar Martinsen er hovedtillitsvalgt og styremedlem i Norsk Hydro. Han var uenig og er i etterkant enda mer uenig i avgjørelsen om salget.
– Vi har møtt forbund og politikere, og LO sentralt underveis. Alle er vi kommet ut enda sterkere i troen på at dette var en feil avgjørelse, sier han til FriFagbevegelse.
– Men når avgjørelsen først er tatt har vi en klar forventning både til den nye eieren og Norsk Hydro som tidligere eier, at vi får til en best mulig løsning for den ansatte. Det integrerte aluminiumsverket har vært her siden Norsk Hydro begynte med aluminium. Fleksibiliteten mellom enhetene har gjort at folk har beveget seg mellom enhetene. Nå vil hverdagen bli mer komplisert. Valseverkene sitter på en unik kompetanse, knallgrønne arbeidsplasser og stappfulle ordrebøker, sier Sten Roar Martinsen.
Samtidig får altså 220 ansatte på Karmøy ny arbeidsgiver. Og går en mer usikker framtid i møte.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett