JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie og bemanningsbyråer

Regjeringen forhaster seg i innleiespørsmålet, mener Asheim

Nei, svarer arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) og viser til at innleie var en sentral sak i valgkampen.
Nestleder og arbeidspolitisk talsperson i Høyre, Henrik Asheim. (Arkivfoto)

Nestleder og arbeidspolitisk talsperson i Høyre, Henrik Asheim. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Innstrammingen av innleiebestemmelsene ble en sentral sak da Mjøs Persen stilte i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Henrik Asheim (H) mener regjeringen går fram alt for raskt og at høringssvarene bærer preg av det. Årsaken til hastverket er et stort ønske om å vise handlekraft, hevder han.

– Det har ført til at det er sendt ut et forslag som er alt for dårlig utredet, sier Asheim til FriFagbevegelse.

– Konsekvensen av det er at resultatet kan bli motsatt av det regjeringen ønsker. Flere kan bli permittert og vi kan få flere midlertidig ansatte, legger han til.

Innleie kan bli forbudt: Her er 13 svar til ansatte i bemanningsbyråer

EØS-spørsmålet

Under spørretimen kastet også hans partikollega, Anna Molberg, fram EØS-avtalen og sådde tvil om at lovendringene er innenfor EØS-reglementet.

Advokatfirmaet Wiersholm hevder nemlig at bestemmelsene strider mot vikarbyrådirektivet i EØS-avtalen, med NHO Service og Handel som oppdragsgiver.

– Er det et siste halmstrå for å forsøke å stanse endringene?

– Da må i så fall antallet vikarer vokse voldsomt. Jeg ser ikke helt at det skal skje, men EØS-konsekvensen er et spørsmål vi mener ikke er nok utredet. mener Asheim.

Han trekker også fram KS som en høringsinstans som han mener stadfester at det går litt for fort i svingene for regjeringen i denne saken.

– Flere ordførere fra regjeringspartiene er bekymret for at dette skal innføres samtidig som vi står midt oppe i en flyktningkrise, hevder Asheim.

Debatt: «Bemanningsbransjen har vist over flere år at de ikke respekterer den norske modellen»

Viser til valgkampen

Mjøs Persen tilbakeviser påstandene til Asheim.

– Vi varslet allerede før valget at om vi kom i regjering, ville vi sende ut forslag til innstramming i adgangen til innleie. Det har vi gjort, og nå har vi fått svarene. Nå skal vi gå gjennom innspillene før vi kommer med et endelig forslag til lovendring til Stortinget, sier arbeidsministeren til FriFagbevegelse.

Hun avviser også påstandene om at regjeringen har gått for raskt fram.

– Jeg tror ikke tidsaspektet her er viktig. Høyre ville ment akkurat det samme om vi hadde brukt fire-fem måneder til på saken. Dette handler om hvordan man ser på muligheten til at hver enkelt ansatt skal få mer makt over sin egen arbeidshverdag. Vi vil styrke det seriøse, ordnede arbeidslivet som skal kjennetegne Norge. Dette vil gi både større produktivitet, mer konkurransekraft, det vil bli investert mer i de ansattes kompetanse og gjøre det enklere å rekruttere til yrkesfagene. Som igjen vil sørge for at ungdommen kommer seg inn i arbeidslivet, svarer Persen.

– Har dere vurdert konsekvensene for forslagene i forhold til EØS-avtalen?

– Det er vurdert. Forslaget er begrunnet i grunnleggende hensyn som EØS-retten anerkjenner.

Høringssvarene gir ingen store overraskelser. Mange av høringsinnspillene viser kjente politiske standpunkt.

– En stor del av høringsuttalelsene er ganske samstemt med den politiske debatten, sier Mjøs Persen.

Denne skaper debatt: Kommunene bruker milliardbeløp på innleie. Slik vil sykepleierne redusere vikarbruken

Annonse

Flere saker

Annonse