JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen går ikke inn med nye penger i SAS

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) kommer med en klar melding til SAS-ledelsen: Sett dere ned sammen med de ansatte og finn gode løsninger.
Kriserammede SAS er i gang med en omfattende omstruktureringsplan. Onsdag kan selskapet bli rammet av en omfattende pilotstreik dersom meklingen mellom pilotforeningene og SAS ikke fører fram. 

Kriserammede SAS er i gang med en omfattende omstruktureringsplan. Onsdag kan selskapet bli rammet av en omfattende pilotstreik dersom meklingen mellom pilotforeningene og SAS ikke fører fram. 

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

Den norske stat er villig til å omgjøre SAS-gjelden til aksjer under gitte vilkår. Det kom fram under en hasteinnkalt pressekonferanse tirsdag morgen.

Den norske stat har 1,5 milliarder kroner i utestående gjeld hos SAS etter å ha gitt et kriselån under koronapandemien.

Næringsminister Jan Christian Vestre kom samtidig med en klar beskjed til SAS-ledelsen:

– Dere må finne gode løsninger sammen med de ansatte. Sammen med fagforeningene. SAS er et ektefødt barn av den skandinaviske modellen. Er det noe vi er gode på er det trepartssamarbeidet. Og en høy organisasjonsgrad, sa Jan Christian Vestre på pressekonferansen.

Aktuelt: Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Stiller krav

– Det er alltid lettere når man trekker i samme retning. Å sette seg ned ved bordet med de ansatte er det aller beste virkemiddelet for å komme gjennom tøffe tider. SAS av alle bør være spesielt opptatt av den skandinaviske modeller og ivareta denne dimensjonen, var næringsministerens klare beskjed.

Norge solgte sine aksjer i SAS i 2018. Da hadde den norske stat en eierandel på 10 prosent. Det er ikke aktuelt å kjøpe seg inn igjen i selskapet, i motsetning til Danmark som vil øke eierandelen sin i SAS.

Vestre gir heller ingen garanti for at det vil skje, men er villig til å vurdere å gjøre om gjelden på 1,5 milliarder kroner til aksjer. Det vil skje etter det Vestre kaller gitte forutsetninger.

– Vi er opptatt av fellesskapets interesser. Vi er ikke interessert i å være en forsikringspolise for SAS. Selskapet må drive for egen regning og risiko, sa Vestre.

Mye lest: SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Store kostnadskutt

Den danske regjeringen opplyste 10. juni at de vil ettergi gjeld og øke sin eierandel. Svenske myndigheter har gjort det klart at de ikke vil bla opp mer penger til det kriserammede selskapet, men de vil bidra til gjeldssaneringen ved å omdanne 4 milliarder kroner i gjeld til aksjer.

Kriserammede SAS er i gang med en omfattende omstruktureringsplan der det er varslet store kostnadskutt for å holde selskapet flytende i framtida. Norge solgte seg ut av SAS i 2018.

Onsdag kan selskapet bli rammet av en omfattende pilotstreik dersom meklingen mellom pilotforeningene og SAS ikke fører fram.

SAS har i sin redningsplan skissert at de må redusere gjelden med 20 milliarder kroner.

– Vi setter pris på dagens kunngjøring fra regjeringen om å konvertere gjeld til aksjer. Det er et viktig skritt for at SAS forward skal lykkes, sier flyselskapet i en kommentar.

SAS-ledelsens redningsplan, SAS forward, ble lagt fram i februar. Planen er å konvertere gjeld til aksjer og å hente inn ny kapital. I tillegg skal selskapet redusere kostnader og skaffe nye investorer.

Nordiske modellen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er glad for at næringsministeren så tydelig understreket betydningen av den skandinaviske modellen.

– SAS må følge spillereglene som den nordiske arbeidslivsmodellen setter, både når det gjelder ansettelsestrygghet og måten SAS organiserer virksomheten på. Vi kan ikke ha selskap i Norden som ikke forholder seg til en norsk og nordisk arbeidslivsmodell, sier Peggy Hessen Følsvik.

Forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Aleksander Wasland, opplever Vestre som klar og tydelig på hva han forventer av SAS-ledelsen nå.

– Han forventer at SAS holder seg til den skandinaviske modellen i forhold til anstendighet og ansettelsesforhold. Og at ledelsen i SAS må ta på alvor den tradisjonen vi har stått i over tid, sier Wasland til FriFagbevegelse.

Han er veldig glad for at næringsministeren var så klar på dette området.

Han opplever at forholdet til ledelsen i SAS har vært vanskelig, og at den har brutt med sentrale prinsipper i den skandinaviske modellen.

–  Vi har full forståelse for SAS sitt behov for en restrukturering etter pandemien, og derfor har vi vært konstruktive for å finne løsninger som hjelper SAS gjennom krisen. Nå håper jeg at også SAS tar til seg oppfordringen fra Vestre, og søker å finne gode løsninger sammen med de ansatte som bidrar til at SAS kommer seg gjennom krisen, sier Wasland. 

Warning
Annonse
Annonse