– Mer gjeld er ikke det luftfarten trenger nå. Det regjeringen gjør er ikke nok, sier nestleder i LO Peggy Hessen Følsvik
Jan-Erik Østlie
Koronakrisa i luftfarten
Regjeringen gjør ikke nok for luftfarten og mangler en plan, mener LO
Norwegian får nei fra regjeringen om ekstra pengestøtte og er i praksis konkurs. Både LO og Arbeiderpartiet etterlyser en plan for å få norsk luftfart gjennom krisa.
helge@lomedia.no
Første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, spør nå hva regjeringen vil med norsk luftfart.
– Regjeringen sa nei til å bli med i en emisjon i SAS, i motsetning til nabolandene Sverige og Danmark som garanterte for emisjonen og dermed øker sine eierandeler i flyselskapet. Norge har som kjent solgt seg ut av SAS, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
Formålet med en slik emisjon vil være å skaffe mer kapital til selskapet.
Nå har regjeringen også sagt nei til å bidra med egenkapital i Norwegian.
– Mer gjeld er ikke det luftfarten trenger nå. Det regjeringen gjør er ikke nok, og det virker heller ikke som om den har en plan for luftfarten framover, sier Følsvik.
Også samferdselspolitiker for Arbeiderpartiet, Øystein Langholm Hansen, etterlyser en plan fra regjeringen som skal føre alle de tre selskapene SAS, Norwegian og Widerøe gjennom 2021 og 2022.
– Vi kan ikke gi Norwegian alt de ber om, og vi kan ikke forfordele noen av de tre selskapene. Derfor må regjeringen legge på bordet en plan for hvordan dette skal skje for hele luftfarten, sier han til FriFagbevegelse.
For risikabelt
Næringsminister Iselin Nybø sier at å gå inn i Norwegian ville vært for risikabelt på bakgrunn av selskapets «finansielle struktur».
– Norwegian er et selskap med over 40 milliarder i gjeld. Det å gå inn i et slikt selskap med fellesskapets midler vil medføre en betydelig risiko, sier hun.
Når regjeringen mandag valgte å si nei til å støtte Norwegian med et betydelig milliardbeløp, mener analytikere det er fordi regjeringen mener Norwegian ikke er mulig å redde.
2,7 milliarder har staten gitt i lånegaranti til Norwegian. Det kan nå gå tapt. Det er selvsagt regjeringen veldig klar over.
Norwegian taper nå 500 millioner kroner i måneden. Kassa er snart tom. Gjelden er fortsatt på 40 milliarder kroner. Det betyr også at ingen vil kjøpe opp et selskap med så stor gjeld. Da er det skifteretten neste, mener mange analytikere.
– Jeg utelukker ingenting nå, verken konkurs, permitteringer eller oppsigelser. Jeg kan ikke utelukke noen scenarioer. Det er krevende, det er det ingen tvil om, sa konsernsjef i Norwegian Jacob Schram mandag.
Les mer: Norwegian får nei fra regjeringen om ekstra støtte: Utelukker ikke konkurs
Norwegian var på rett vei
Aps Øystein Langholm Hansen frykter at det som vil skje hvis Norwegian går konkurs, er at vi åpner innenlandsmarkedet for lavprisselskap og et arbeidsliv i luftfarten vi ikke er tjent med.
– Staten må strekke seg langt både for SAS, Widerøe og Norwegian, mener han.
– Er et selskap med 40 milliarder i gjeld bærekraftig?
– Slik situasjonen er nå, var Norwegian på vei til å snu utviklingen og de har ryddet opp i mye av det vi tidligere har kritisert dem for, blant annet i form av bemanningsbyråer, underselskaper og så videre.
– Selskapet er i ferd med å bli et norsk selskap på norske lønns- og arbeidsforhold, og med en norsk arbeidskultur. Det er gjennomført en skikkelig operasjon både finansielt, bemanningsmessig og operasjonelt. Men det betyr ikke at vi skal redde Norwegian for enhver pris, svarer Hansen.
Det er heller ikke slik at man bare kan punge ut til ett selskap og glemme de to andre, understreker han.
– Det må være en plan fra myndighetene om å redde selskapet, og den har vi etterlyst, sier Hansen.
Avsløring: Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt
Vil redde selskapene
Senterpartiet godtar ikke at staten nekter å stille opp for Norwegian. Nå ber de Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet om å bli med på å instruere regjeringen i saken.
– Regjeringen bør sørge for at bedrifter som var levedyktige før covid-19 finnes også etterpå, sier leder av næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), til FriFagbevegelse.
– Vi er opptatt av at den delen av Norwegian som flyr innenlands i Norge og til og fra Norden må reddes. Blant annet av hensynet til arbeidsplassene. Vi ønsker ikke at den dagen luftfarten går som normalt igjen skal det attraktive norske innenlandsmarkedet ligge åpent for lavprisselskap som Wizz Air, legger han til.
– Men er et selskap med 40 milliarder i gjeld bærekraftig?
– Det er det ikke min oppgave å vurdere. Jeg mener ikke at staten skal overta. Jeg har heller ikke noe ønske om å berge rutene til Frankfurt og Beijing, svarer Pollestad.
Han er klar over at det her er snakk om store pengesummer, men poengterer samtidig at Norwegian i dag sørger for at det er rimelig for norsk næringsliv å fly, at selskapet sysselsetter mange og at staten derfor må vise større initiativ til å redde selskapet.
– Vi kan ikke bare la det seile sin egen sjø. Det gjelder å berge et rutetilbud og berge arbeidsplasser, mener Geir Pollestad.
Frp vender tommelen ned for forslaget, melder NTB.
– Det som er forutsetningen når du skal inn og redde ett enkeltstående selskap, er at du har eiere som er villig til å ta en risiko og skyte inn mer kapital. Så langt har vi ikke registrert at det finnes noen eiere i Norwegian som er villig til det, snarere tvert om, og da vil det være en ensidig risiko for staten å ta, så per i dag er det nei, sier stortingsrepresentant Hans Andreas Limi til NTB.
Stort intervju: Kabinansatte Mircea fikk sparken da han startet fagforening i Wizz Air
En stor gåte
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen uttalte torsdag at regjeringen nå må gå ned i skuffen og ta opp igjen luftfartsmeldingen som ble overlevert regjeringen for snart et år siden.
– Det er en stor gåte for meg at vi ikke har fått en krisepakke for luftfarten. Det har vi bedt om lenge. Det kom noen tiltak i vår, men det var kun lånegarantier. De som kjenner luftfarten vet at det ikke akkurat er mer gjeld selskapene trenger. De trenger en økonomisk henstand slik at vi har en velfungerende infrastruktur i luften etter covid-19, sier LO-lederen.
Et bilde på hvor dramatisk situasjonen for luftfarten er: Sist torsdag startet det ungarske lavprisselskapet Wizz Air sine innenlandsruter i Norge. Men allerede nå – fire dager senere – kommer det meldinger om at selskapet kutter ruter, ifølge flysmart.24, allerede fra tirsdag.
Demonstrasjon på norske flyplasser: Kapteiner og kabinansatte med aksjon mot Wizz Air: – I dag er vi på samfunnsvakt
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie