JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen lovet fortgang i utredning om arbeidsvilkårene på norsk sokkel. Ett år etter er arbeidet såvidt i gang

I juni 2017 sa regjeringen at det skulle gå raskt å utrede spørsmålet om arbeidsvilkår på norsk sokkel. Ett år etter er mandatet til utredningen såvidt ferdig.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) forsikrer om at oppdrag om utredning vil legges ut på offentlig anbud om kort tid.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) forsikrer om at oppdrag om utredning vil legges ut på offentlig anbud om kort tid.

Vidar Ruud, ANB (arkivfoto)

helge@lomedia.no

– Saken er blitt trenert av regjeringen, hevder stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) overfor FriFagbevegelse.no.

– For Senterpartiet er det selvsagt at arbeid som skjer i Norge skal være på norske lønns- og arbeidsvilkår. Det gjelder like mye utenfor kysten vår som på land. Det handler om norske arbeidsplasser, mener han.

Pollestad mener det er oppsiktsvekkende at regjeringen har brukt over et år på å lage et mandat for utredningen.

– Det sier sitt når regjeringen bruker lengre tid på å fastsette mandatet enn tiden utredningen skal ta, sier Geir Pollestad.

Norske myndigheter er i ferd med å miste kontrollen over arbeidsmiljøet i deler av oljesektoren, ifølge ny rapport

Skulle gå raskt

Det var i juni 2017 de to daværende regjeringspartiene Frp og Høyre gikk med på å be regjeringen utrede spørsmålet om arbeidsvilkårene på norsk sokkel.

Daværende næringsminister Monica Mæland (H) lovet at dette skulle gå raskt.

– Det finnes utredning på 1970-tallet, på 1980-tallet, på 1990-tallet og på 2000-tallet. Vi vet svaret på veldig mange av disse spørsmålene, så det skal ikke ta lang tid, var svaret fra næringsministeren i juni i fjor.

Raskt har det imidlertid ikke gått. Nå har det gått litt mer enn ett år. Utredningen har ikke startet. Nå syntes Pollestad det var på tide å etterlyse framdriften i saken, som Senterpartiet har ivret for i flere år.

Nå foreligger svaret fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Regjeringen slår fast at arbeidsmiljøloven gjelder for skip direkte knyttet til oljeproduksjon

– Grundig prosess

– Det er ønskelig med gode og grundige prosesser med partene i arbeidslivet, mener han, og opplyser at han senest 2. mai hadde møte med partene for å diskutere mandatet for utredningen om norske lønns- og arbeidsvilkår.

– Nå er mandatet ferdig, og et oppdrag om utredning vil om kort tid legges ut på offentlig anbud. Utredningen skal være ferdig i første halvdel av 2019. Partene i arbeidslivet skal inngå i en referansegruppe, og skal medvirke til at relevante problemstillinger blir belyst. Prosessen knyttet til utfordringen av mandatet har tatt noe tid, men det har vært viktig å sikre en grundig prosess der partene er involvert, lyder svaret fra Torbjørn Røe Isaksen.

Fagforening: Asiater i Nordsjøen får 29 kroner timen

Annonse
Annonse