JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strøm

Regjeringen skrinlegger strømkabel til Storbritannia

NorthConnects søknad om å bygge en ny kabel mellom Norge og Skottland avslås. Høyere strømpriser er årsaken.
Den omstridte utenlandskabelen er nå er skrinlagt.

Den omstridte utenlandskabelen er nå er skrinlagt.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

I februar gjenopptok Olje- og energidepartementet konsesjonsbehandlingen av strømkabelen NorthConnect til Storbritannia.

Avgjørelsen er helt som ventet, og regjeringen sier endelig nei til strømkabelen North Connect. Det var VG som meldte dette først.

Begrunnelsen er at den ville gitt høyere strømpriser.

Senterpartiet har vært tydelig på at de ikke ønsker kabelen, det samme har SV og LO uttalt. Arbeiderpartiets energiutvalg konkluderte også nylig med det samme.

Kronikk: «Norge har full kontroll over egne energiressurser»

Omstridt strømkabel

Kraftkabelen på 655 kilometer har vært planlagt mellom Sima i Eidfjord til Peterhead i Skottland, og har skapt betydelig temperatur i norsk politikk.

Striden har rast både om tilknytningen til EUs energibyrå Acer og NorthConnect helt siden 2018. På venstresiden er det hevdet at Acer-tilknytningen fører til at Norge pålegges å bygge kabelen.

Faktisk.no har slått fast at det ikke er tilfelle.

I prosessen rundt Acer og North Connect har Arbeiderpartiet fått gjennomslag for at det ikke skulle gis konsesjon for nye utenlandskabler «før man har høstet erfaring fra eksisterende». Det var også en forutsetning at Statnett skulle eie og operere kablene.

I 2020 endret daværende olje- og energiminister Tina Bru (H) energiloven som nå sikrer Statnett monopol.

Samtidig var hennes beskjed at det ikke var tilstrekkelig grunnlag for å behandle konsesjonen til NorthConnect, før man hadde høstet erfaring fra virkningene på kraftsystemet.

SV, Rødt og Senterpartiet mente den gang at et slikt vedtak ikke ville kunne hindre NorthConnect å få konsesjon. Nå er det likevel det som skjer.

Kronikk: «Fornybare myter om nasjonal kontroll»

Fagbevegelsens reaksjon

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er ikke overrasket over avgjørelsen, men synes det er veldig gode nyheter.

– Vi deler regjeringens syn på at en ny kraftkabel for strømeksport fra norsk fastland til utlandet er det siste vi trenger nå, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Jeg er glad for at regjeringen nå gravlegger denne kabelen for godt. LO og forbundene våre har samlet kjempet mot ideen om en privat kabel siden den ble lansert av Solberg-regjeringen, legger hun til.

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, er glad for at den seigliva utenlandskabelen endelig er gravlagt for godt.

– Vi har kjempet imot dette hodeløse kabelprosjektet i en årrekke. Lenge sto vi alene. Men når folk nå har fått sett galskapen i å bygge flere utenlandskabler var det til slutt ingen mulighet for at denne kabelen kunne få konsesjon, sier han til FriFagbevegelse.

Han tør knapt tenke på hva vi hadde stått overfor dersom NorthConnect hadde blitt bygget, slik forrige regjering la til rette for.

– Kraftbransjen hevdet lenge at vi gikk mot et stort kraftoverskudd. Nå vet vi at realiteten er den stikk motsatte, sier han.

Annonse
Annonse