Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.
Privat/Ole Palmstrøm
Koronakrisen:
Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden
Robin og samboeren er i etableringsfasen. Han vil helst være kokk, men pandemien tvinger ham til å vurdere å bytte bransje.
aurora@lomedia.no
– Endelig har jeg fått muligheten til å jobbe med det jeg har utdannet meg til. Så skjer dette, sier kokk Robin Storevik (26) fra Bergen.
Da koronapandemien kom til Norge, jobbet han både som kokk på Munken Bistro og som nattevakt på P-hotels.
I mars ble han permittert fra begge jobbene. Mens Robin var permittert, gikk både restauranten og hotellet konkurs.
Da eierne startet en ny Munken Bistro i sommer, fikk Robin jobb der. I høst ble han permittert igjen.
– Siden 27. september har jeg vært 100 prosent permittert, sier han til FriFagbevegelse.
På telefonen fra Bergen høres det ut som 26-åringen klarer å holde humøret oppe, tross alt, men det han forteller er at koronakrisa har rammet økonomien hardt.
Før mars tjente han til sammen greit på de to jobbene. Nå er situasjonen en ganske annen.
– Jeg lever på rundt 10.000–12.000 kroner i måneden nå, og husleia er på 8900 kroner, sier han og fortsetter:
– Jeg er så heldig at jeg har en samboer som jobber i en annen bransje, så jeg har sånn sett sluppet billig unna. Hadde hun jobbet i en annen restaurant, eller om jeg hadde vært singel, så hadde jeg så vidt hatt råd til tak over hodet.
Les også: Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus
Umulig å etablere seg
Robin forteller at han tok restaurant- og matfag på videregående, men at han ikke har fagbrev.
Regjeringen oppfordrer permitterte til å bruke tiden uten jobb til kompetanseheving, og Nav-sjefen har bedt langtidspermitterte i bransjer som er hardt rammet, om å vurdere nytt yrkesvalg.
Robin har ikke lyst til å skifte bransje. Men fordi han og samboeren er i etableringsfasen, føler han seg tvunget til å vurdere om han skal prøve noe helt annet.
– Det er denne bransjen jeg har siktet meg inn på. Det er dette jeg har utdannet meg til.
Han hadde jobbet i halvannet til to år og akkurat fått hjulene til å gå rundt, da pandemien kom.
– Det er ikke mulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden, sier han.
Les også: Disse grepene bør du ta hvis du sliter med økonomien
Kanskje helsesektoren
26-åringen forventer ikke å få jobben han er permittert fra, tilbake med det første.
– Hvis jeg er kjempeheldig, kanskje det skjer sommeren 2021.
Ett alternativ er å søke på jobb i ferskvareavdelingen i en butikk. Et annet er å søke på en annen kokkejobb.
– Men det er jo ikke som om folk står i kø for å ansette en ufaglært kokk.
– Så nå må jeg kanskje vurdere å bytte til helsesektoren, og se om jeg kan finne meg en jobb der. Det er dumt å måtte gå i en helt annen retning enn jeg hadde tenkt, sier Robin som fyller 27 år i desember.
Tidligere denne uka deltok han i et digitalt møte med Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, sammen med rundt 15 andre permitterte fra forskjellige deler av landet, som alle er medlemmer av Facebook-gruppa «Vi som krever at Erna hjelper permitterte og ledige!!!»
Robin, som er nyinnmeldt i Fellesforbundet, syntes det gjorde inntrykk å høre hva permitterte i andre deler av landet sliter med, under tirsdagens møte.
– Tillitsvalgt fra Oslo-området fortalte om desperate folk som blant annet selger nakenbilder på nett for å klare seg, sier han.
Ikke råd til å være sosial
På møtet deltok også Sisilie Benjaminsen (36) som er tillitsvalgt for 25 medlemmer i Fellesforbundet på Clarion Hotel i Stavanger.
Sisilie har selv vært permittert fra jobben som kokk på konferansehotellet siden mars.
– I 13 år har jeg jobbet her. I mars ble jeg 100 prosent permittert i tre uker, siden det har jeg vært 50 prosent permittert, og i en kort periode var jeg 40 prosent permittert.
Det betyr at hun i åtte måneder har hatt levd på en kombinasjon av dagpenger og lønn. Det merkes på lommeboka.
– Økonomien er strammere. Det jeg bruker penger på er å bo og kjøpe mat. Det er ikke noe rom i økonomien for å være sosial, men akkurat nå kan vi jo ikke være det uansett.
Saken fortsetter under bildet.
Sisilie Benjaminsen har siden mars vært helt eller delvis permittert fra jobben som kokk på Clarion Hotel Stavanger. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
Prøver ikke å tenke på det
Å besøke familien i Nord-Norge må hun droppe, både av økonomiske hensyn, men også på grunn av smitterisikoen.
– Jeg kommer meg ikke hjem til familien i nord i jula. Prisen på flybillettene er en ting, men jeg er også redd for å havne i karantene.
Hun synes det er vanskelig å tenke på fremtiden og tror en normal hverdag ennå ligger langt fram i tid.
I mars neste år vil hun ha nådd maksgrensa for permittering på 52 uker. På grunn av lang ansiennitet forvente hun at arbeidsgiver vil ta henne tilbake i jobb, men at det da vil gå ut over en kollega som har kortere ansiennitet.
– Jeg tenker på det, men jeg prøver ikke å tenke på det. Alternativet da er at jeg tas inn i 100 prosent jobb, så må en kollega sies opp fordi jeg har lang ansiennitet.
Sisilie er langt fra den eneste som er permittert ved hotellet, som er i en vanskelig situasjon. Hun tror det er lenge til krisa kan avblåses på arbeidsplassen, og i reiselivsbransjen for øvrig.
– Jeg tror det vil ta tid. Flyene må gå og mange nok folk må tørre å begynne å reise for at reiselivsbransjen skal føle at pandemien er over. Jeg går nok permittert ut mars.
Sisilie er opptatt av mer langsiktige konsekvenser som krisa har på økonomien.
– Vi som i utgangspunktet er i en lavlønnet bransje, og har det ekstra stramt økonomisk nå, risikerer også å miste mange måneder med pensjonsopptjening. AFP-opptjening kan i verste fall ryke for to år, sier hun og fortsetter:
– De som rammes av koronakrisa i dag, vil være påvirket økonomisk lenge.
Tabu rundt økonomiske problemer: – Folk ber om hjelp altfor sent
Får ikke feriepenger på dagpenger
Under tirsdagens møte stilte hun spørsmål til Ap-lederen om feriepenger på dagpenger, som hun og andre permitterte og ledige ikke ligger an til å få, penger som kunne kommet godt med neste sommer.
Ordningen med ferietillegg ble fjernet av Solberg-regjeringen i 2015. I stedet får de som er arbeidsledige dagpenger også i sommerperioden.
en
Et forslag fra Rødt om å gjeninnføre ferietillegget på dagpenger, fikk støtte fra de rødgrønne partiene, men ble nedstemt i Stortinget forrige måned fordi regjeringen og FrP sa nei.
Også Robin er fortvilet over at han ikke får full opptjening av feriepenger i år. Han mener det å få feriepenger på dagpenger kunne utgjort en forskjell for mange, og være viktig med tanke på å få norsk økonomi i gang til sommeren igjen, hvis koronasituasjonen er bedre da.
– Arbeidere som meg, vil gjerne opparbeide feriepenger og kunne bidra til å få hjulene i gang til sommeren igjen. For meg kunne det også betydd en mulighet til å etablere meg. Fordi jeg er relativt ny på arbeidsmarkedet og nå opplever dette, er det vanskelig å se for seg når jeg får mulighet til det.
– Regjeringen har brukt ord som dugnad, men det virker som arbeiderne tar den store støyten i denne dugnaden, legger han til.
Bakgrunn: Ferietillegget for dagpenger blir ikke gjeninnført – regjeringen og FrP sier nei
Støre: Hjerteskjærende
Jonas Gahr Støre forstår fortvilelsen til Robin, Sisilie og de andre permitterte og ledige.
Arbeiderpartiet foreslo i sitt alternative budsjett for 2021 å bruke 3,4 milliarder kroner på å gjeninnføre denne ordningen.
– De har mistet jobben fordi samfunnet har stengt ned, ikke fordi de har gjort en dårlig jobb. Og som en del av dugnaden, må vi si at det nå er arbeidsfolks tur, nå stiller vi opp for dem, så de kan gå sommeren i møte uten en ny økonomisk nedtur, sier Ap-lederen til FriFagbevegelse.
Etter å ha stilt spørsmål til Erna Solberg om feriepenger på dagpenger i onsdagens spørretime i Stortinget, har han imidlertid lite tro på at regjeringen vil snu i saken.
Støre sier timen han fikk med de permitterte tidligere i uka, var viktig.
– Mange av tilbakemeldingene jeg fikk i møtet var hjerteskjærende.
– Det er tøft å gå på dagpenger som permittert, med masse uvisshet om hva som venter på andre siden. Jeg fikk høre om opplevelse av utrygghet i egen økonomi, om det å ha forsørgeransvar og lån, og samtidig ha et liv å leve.
– Hva vil Arbeiderpartiet gjøre for å forbedre situasjonen for de ledige?
– Det viktigste for oss er å forlenge inntektssikringsordningene fram til 1. juli, for å gi en forutsigbarhet for dem som er ledige, svarer Støre og fortsetter:
– Når forlengelsene kommer stykkevis, vil det hele tiden være en usikkerhet. Om situasjonen forbedrer seg og er en helt annen før 1. juli, er det ingen ting som er bedre enn det. Men slik som det ser ut i dag, mener vi det er unødvendig med så korte perioder.
– I mars vil noen langtidspermitterte nå maksgrensa på 52 uker permittering. Er det aktuelt for Ap å forlenge denne ytterligere?
– Inntektssikringsordningene bør vare så lenge pandemien varer, har vi sagt. Så får vi se på det på dette på nyåret, og det kan inkludere å se på om man bør utvide permitteringsperioden ytterligere, svarer Støre.
Mest lest
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Tre viktige endringer i reglene for AAP
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
colourbox.com
Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite
Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.
Erlend Angelo
Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.
Kai Hovden
Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.
3F Lolland
Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.
Beate Oma Dahle / NTB
«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling
Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
Martin Guttormsen Slørdal
Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE