JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødts landsmøte:

Rødt har dratt inn 2 millioner i partiskatt fra politikerne sine

Partileder Bjørnar Moxnes bidrar alene med 110.000 kroner i partikassa.
Finn Olav Rolijordet er økonomiansvarlig for Rødt.

Finn Olav Rolijordet er økonomiansvarlig for Rødt.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har foreslått at stortingspolitikerne skal kutte i sin egen lønn. Han vil ha stortingslønna ned til «bare» 775.000 kroner.

Selv løser han blant annet det med å bidra til partikassa med 110.000 kroner.

p

Økonomiansvarlig i Rødt, Finn Olav Rolijordet, hadde også det samme vervet i Rød Valgallianse for 15 år siden. Det var en annen tidsalder. Bare fra 2014 til i dag har omsetningen for partiet Rødt økt fra seks til 21 millioner kroner.

Alle betaler

Det er stortingsplassen til Bjørnar Moxnes som utløser mye av de ekstra kronene som har kommet inn. Et langt høyere medlemstall bidrar selvsagt. Men også partiskatten har altså bidratt.

– Alle folkevalgte i Rødt betaler partiskatt. Samlet nærmer det seg to millioner kroner i år, bekrefter økonomiansvarlig i Rødt, Finn Olav Rolijordet, overfor FriFagbevegelse.

Selv betaler han 5000 kroner i måneden inn i partiskatt som varaordfører i Gjøvik kommune og økonomiansvarlig i partiet sentralt. Rødt har samlet 100 valgte representanter i kommunene, som alle bidrar.

– Jeg har lagt fram retningslinjer for hvordan dette skal foregå på dette landsmøtet, så jeg må jo prøve å følge det opp selv, sier han.

I Rødt er det vedtekstfesta at politikernes godtgjørelse skal gå til partiet. I forslaget til nye økonomiske retningslinjer er det foreslått at politikerne ikke skal få beholde lønn eller frikjøp som overstiger norsk gjennomsnittslønn som i fjor var 45.610 kroner i måneden. Resten skal gå til partiet.

Landsmøte i Rødt har en omfattende diskusjon om strategien for framtiden. Om partiet skal være kommunistisk, om ledelsen i LO og Arbeiderpartiet skal omtales som pampeveldet og om borgerskapet skal omtales.

– Ledelsen innenfor fagbevegelsen har god lønn, mye godtgjørelser og har foretatt en klassereise bort fra medlemsstokken den skal tjene. Det er naturlig at vi diskuterer hva som skal være formuleringer rundt dette, sier han.

p

Ikke en pamp

Selv er han altså varaordfører under en Arbeiderparti-ordfører. Er han en pamp?

– Bjørn Iddberg er en hardtarbeidende ordfører. Fire år med tett samarbeid med han viser at han har lange arbeidsdager og står på for kommunen, selv om det ikke alltid er med den riktige politikken. Og en bykommune som Gjøvik krever fulle arbeidsdager og at du jobber inn mot sentrale myndigheter, sier Finn Olav Rolijordet.

Annonse

Flere saker

Annonse