JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa

Rødt stoler ikke på regjeringens koronautvalg – vil ha eget utvalg mot ulikheter i samfunnet

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener fellesskapet sitter igjen med regninga for krisepolitikken. For å bøte på det, vil han sette ned et eget utvalg mot ulikhetene i samfunnet.
Regjeringen utnytter krisen til å få gjennom klassisk høyrepolitikk, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Regjeringen utnytter krisen til å få gjennom klassisk høyrepolitikk, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Forslag om et eget korona-utvalg på tvers av regjeringens ekspertutvalg, er en del av et alternativt korona-program som ble lansert denne uka.

Rødt-lederen mener det trengs en alternativ vei ut av korona-krisen.

– Ikke minst fordi regjeringen nå utnytter krisen til å få gjennom klassisk høyrepolitikk med kutt i formuesskatten og kutt i ytelsene for permitterte. Bedriftene har fått hundrevis av millioner kroner uten krav til utbyttestopp. Og uten krav om at gårdeiere skal sette ned husleia. Det trengs en annen vei ut av krisa. En vei som får ned forskjellen, får ned utslippene og skaper nye jobber, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Ekspertutvalg

I mai nedsatte regjeringa et såkalt ekspertutvalg som skal lage en femårsplan for økonomiske mottiltak mot koronapandemien.

Rødt har anklaget regjeringen for å sette ned et utvalg med tyngdepunkt blant bank- og finanstopper på det sentrale Østlandet. Utvalgte ledes av tidligere statssekretær i Finansdepartementet, Jon Gunnar Pedersen.

Forslaget til Rødt går ut på å sette ned et «utvalg mot koronaulikhet, som skal følge med på økonomiske forskjeller og opphopning av rikdom på grunn av krisa, og vurdere ytterligere tiltak mot ulikhet og urettmessig gevinst».

Han ser for seg et utvalg blant annet med partene i arbeidslivet, både arbeidsgivere og arbeidstakere, i tillegg til sentrale personligheter som Kalle Moene, professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo og forsker ved Statistisk sentralbyrå, Rolf Aaberge.

– Det er personer som er eksperter på sosial ulikhet og skatt, og vet hvor skoen trykker, sier Moxnes.

Han mener det er en overhengende fare for at krisepolitikken som føres av regjeringa sender regninga til fellesskapet, mens den økonomiske eliten nok en gang sitter igjen med gevinsten.

Les også: Industritopper sendte brev til Erna for å berge redningspakken

Dynasti-skatt

Mediene flommer over av oppslag om permitterte som må til Frelsesarmeen for å få mat på bordet, som ikke har fått dagpenger eller lønnskompensasjon, som har måttet ta opp forbrukslån for å ha noe å leve av.

– Hundretusener av arbeidsfolk får kraftig kutt i inntekten sin på den ene siden. På den andre siden leser vi om Jaguar, som får korona-støtte i millionklassen fordi de solgte så mange elbiler i fjor. Arbeidsfolk får regninga når de blir permittert og må kraftig ned i inntekt, mens andre skummer fløten så lenge det ikke stilles noen krav, sier Bjørnar Moxnes.

Rødt-programmet løser imidlertid ikke den grunnleggende systemkrisa, men tar mål av seg til å mildne virkningene for folk flest og fellesskapet.

En ny skattepolitikk skal blant annet minske forskjellene. Rødt jobber for et mer progressivt og rettferdig skattesystem. De med høye inntekter, store formuer og arvebeløp skal måtte skatte mer – såkalt dynastiskatt.

Statlig investering

Samtidig som finanskomiteen på Stortinget har forhandlet om en redningspakke for olje- og gass, samt leverandørindustrien, foreslår Rødt et statlig investeringsprogram rettet mot leverandørindustrien og maritim næring med en ramme på 50 milliarder kroner for årene 2020–23.

Gryteklare prosjekter skal settes i gang umiddelbart, med en bevilgning for sju milliarder for 2020.

– Vi må ha en aktiv statlig industripolitikk som gir økonomiske muskler i omstillingen. Vi har pengene. Vi har alle forutsetninger for å legge til rette for en verdiskapning på skulderen av dagens industri landet rundt, mener Moxnes.

– Hadde ikke Equinor vært på børsen og vi hadde beholdt det statlige eierskapet fullt ut, kunne Equinor vært den motoren vi trengte i dette arbeidet, legger han til.

Rødt vil styrke ENOVA og miljøteknologifondet med tre milliarder kroner, og framskynde investeringsbeslutningen for karbonfangstanlegg både ved Klemetsrud og Norcem i Breivik.

Permitteringslengden bør også utvides til 52 uker – noe som har en prislapp på 1,8 milliarder kroner.

– Det gjør vi for å ta vare på kompetansen både i industrien og i alle andre sektorer, sier Moxnes.

Kontroversielt er nok forslaget om å bevilge 785 millioner kroner til å evakuere enslige mindreårige og barnefamilier fra flyktningleirer i Hellas.

Rødt forslår også en progressiv avgift på flyreiser som bare går mellom de største byene. Avgiften skal også være høyere for dem som flyr på første klasse. Reiser til og fra andre flyplasser skal ikke få ekstra avgift.

– Det er ikke infrastrukturen på kortbanenettet som skal rammes, det er «business class»-eliten vi må sette ned foten for, mener Rødt.

Partiet mener kommuneøkonomien må styrkes med 24 milliarder kroner.

Annonse
Annonse