JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri Energi og Norsk Industri:

Industritopper sendte brev til Erna for å berge redningspakken

Topplederne i Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi så seg fredag ettermiddag nødt til å skrive brev til statsministeren for å berge redningspakken.
Frode Alfheim og Stein Lier Hansen

Frode Alfheim og Stein Lier Hansen

helge@lomedia.no

Forhandlingene på Stortinget om en redningspakke for olje- og gassindustrien samt leverandørindustrien, skulle vært ferdig torsdag formiddag.

Etter intens møtevirksomhet møttes de parlamentariske lederne på Stortinget klokka 14.00 fredag ettermiddag. Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre forlot imidlertid forhandlingsmøtet allerede etter 20 minutter, mens flertallspartiene Ap, Sp og Frp ble sittende igjen.

Partene møttes igjen senere fredag, men bare for å bli enige om at de tok helgen og gjenåpner forhandlingene mandag.

Stridens kjerne er nå to ulike modeller for beskatningen. Den ene vil bety endringer av selskapsskatten. I den andre modellen får næringen et ekstrafradrag i stedet for at selskapsskatten endres.

Det ryktes torsdag kveld at partiene nærmet seg en enighet, og skulle enes om en avtale som både regjeringen og de tre gjenværende opposisjonspartiene kunne stille seg bak. SV trakk seg som kjent fra forhandlingene onsdag.

Måtte skrive brev

Men slik gikk det ikke. Partene møttes igjen fredag ettermiddag. Da hadde de også fått et brev fra Norsk Industri ved administrerende direktør Stein Lier Hansen, og forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim.

I brevet presiserer de at de ikke har som ambisjon å endre skattesystemet på permanent basis, og at en skatteutsettelse ikke får presedens for aktivitet på land.

– Målsettingen til Norsk Industri og Industri Energi om et midlertidig skatteregime er hensynet til leverandørindustrien, for å avbøte den akutte situasjonen som har oppstått i kjølvannet av at oljeselskapene har lagt investeringer på sokkelen for flere titalls millioner kroner på is, hevdet de to.

– Det er den samme leverandørindustrien som nå gradvis er i gang med å komme inn i flere markeder, for over tid å bli mer robust mot en fremtid der utbygging av tradisjonelle oljeinvesteringer vil kunne utgjøre et mindre marked enn frem til nå. Det er vår frykt at denne gradvise endringsprosessen ikke vil la seg gjennomføre dersom oljeinvesteringene på norsk sokkel faller for raskt, heter det i brevet.

Industri Energi og Norsk Industri viser til sistnevntes innspill om at direkte utgiftsføring av investeringer mot selskapsskatt bør inngå i en løsning for midlertidig justering av petroleumsskattesystemet.

• Les også: AUF varsler opprør mot Aps oljepolitikk

Stilt seg bak

Det presiseres at Norsk Industri i alle år har stilt seg bak hovedprinsippene i skattereformen fra 1992 og etterfølgende skattereformer. En reform som la opp til avskrivninger på land i forhold til økonomisk verditap.

– Skattereformen la opp til avskrivninger på land i forhold til økonomisk verditap. Det har aldri vært tema for petroleumsskatten. Der har målet alltid vært nøytralitet, inklusive selskapsskatten. Tanken er at samfunnsøkonomisk lønnsomme prosjekter skal vedtas. Sektoren har en grunnrente, og i henhold til teori skal den inndras ved en nøytral grunnrenteskatt. Dette innebærer direkte utgiftsføring også mot selskapsskatten. Skattereformen av 1992 og senere handler i hovedsak om harmonisering av bedrifts- og kapitalbeskatning, og lite om avskrivningssatser. I andre industrier har avskrivningssatser flere ganger vært gjenstand for endringer, skriver Industri Energi og Norsk Industri.

– Vi har ingen ambisjon om å endre på dette. Når vi nå ønsker omtalte direkte utgiftsføring, så er det heller ingen baktanke fra oss om at dette skal få noe presedens for aktiviteten på land. Det vi ønsker er i tråd med skattereformen av 1992, hvor det går fram at grunnlaget for særskatten i petroleumsskatteregimet skal være det samme som for den alminnelige inntektskatten, men med noen få avvik. Avskrivningssatser er ikke blant disse avvikene, hevder de to.

– I regjeringens forslag legges det opp til midlertidig direkte utgiftsføring kun mot særskatten, mens gjeldende avskrivninger mot selskapsskatten beholdes uendret. Dette bryter med gjeldende prinsipp om likebehandling av avskrivningssatser i selskaps- og særskatten. KonKrafts forslag gir likebehandling av avskrivningssatser mot både selskaps- og særskatt, presiseres det.

• Les også: Strid om redningspakke til oljebransjen: – Det er naivt å ikke stille krav, sier Hadia Tajik

Annonse
Annonse