JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tvungen lønnsnemnd

Rødt vil gjøre det vanskeligere å stoppe streiker. Får ikke flertall i Stortinget

Rødts forslag om tvungen lønnsnemnd blir nedstemt til tross for at fagbevegelsen er enige i intensjonene i forslaget.
Diskusjonen om tvungen lønnsnemd har blusset opp etter lærerstreiken ble stoppet.

Diskusjonen om tvungen lønnsnemd har blusset opp etter lærerstreiken ble stoppet.

Ole Berg-Rusten / NTB

torgny@lomedia.no

Tvungen lønnsnemnd er regjeringens virkemiddel til å forby fortsatt streik hvis det er fare for liv og helse, eller en streik har store samfunnsmessige konsekvenser.

I fjor ble det vedtatt bruk av tvungen lønnsnemnd fire ganger, hittil i år tre ganger. Senest i lærerstreiken som ble avsluttet 27. september.

Bakgrunn: Tre av seks streiker har blitt stoppet av regjeringen i år

Torsdag skal Stortinget debattere tvungen lønnsnemnd. Det er Rødts stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson som har fremmet tre forslag.

Et av forslagene er at partene i en arbeidskonflikt skal ha rett til å si sin mening om tvungen lønnsnemnd før regjeringen fatter sitt vedtak om å stanse en lovlig streik. Det er dette som på juristspråket kalles rett til kontradiksjon.

Regjeringen grep inn

Spesielt etter sykepleierstreiken i Oslo i fjor blusset diskusjonen om bruk av tvungen lønnsnemnd opp.

Denne streiken ble stoppet etter at arbeidsgiverne hadde meldt at det var fare for liv og helse i hjemmetjenesten i Nordre Aker bydel. Dette førte til at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd.

Da dette vedtaket var kjent påpekte arbeidstakerne at bemanningen i hjemmetjenesten under streiken tilsvarte vanlig helgebemanning.

Hvis regjeringen ikke utelukkende hadde lyttet til arbeidsgiverne, ville de fått et mer nyansert bilde av om det var behov for å stoppe streiken på grunn av fare for liv og helse.

Ifølge Kristjánsson er det flere fagforeninger som uttrykker støtter et slikt forslag. Blant annet Norsk Sykepleierforbund, Unio, Lederne og YS.

Les også: Lerøy permitterer 339 ansatte på grunn av lakseskatten

LOs innspill

LOs er enige i intensjonen om at begge parter bør bli hørt før en konflikt stanses med nemnd, så langt det er mulig.

Der det er uenighet mellom partene om konsekvensene av en konflikt, vil en kontradiksjonsmulighet være en ekstra kvalitetssikring som vil bidra til at beslutningen om lønnsnemnd fattes på et best mulig opplyst grunnlag.

Til tross for dette mener LO at det vil være vanskelig å vedta dette som et absolutt krav. Hvis det er fare for liv og helse, kan situasjonen være akutt, og det vil ikke være tid til å innhente begge parters syn.

Blir nedstemt

Representantene fra Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet støtter seg på LOs syn og går imot Rødts forslag. Fremskrittspartiets representant i arbeids- og sosialkomiteen er uenig i at tvungen lønnsnemnd «brukes for ofte».

Forslaget fra Rødt får da bare partiets egne stemmer under avstemningen i Stortinget.

Mye lest: Først mistet Jens Magne og kollegaene jobben. Nå kan de tape millioner

Warning
Annonse
Annonse