JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tvungen lønnsnemnd

Tre av seks streiker har blitt stoppet av regjeringen i år

De siste 30 årene har i gjennomsnitt 17 prosent av streikene blitt stoppet ved tvungen lønnsnemnd. I år har det vært uvanlig få streiker, og regjeringen har stoppet 50 prosent av dem.
Streiken i private barnehager er den eneste som pågår nå. Det er den femte streiken i år. Pilotstreiken i SAS og streiken i elektrokjemisk industrt er streikene hit til i år som har blitt avsluttet uten at regjeringen har grepet inn med tvungen lønnsnemnd.

Streiken i private barnehager er den eneste som pågår nå. Det er den femte streiken i år. Pilotstreiken i SAS og streiken i elektrokjemisk industrt er streikene hit til i år som har blitt avsluttet uten at regjeringen har grepet inn med tvungen lønnsnemnd.

Bjørn A. Grimstad

torgny@lomedia.no

Stortinget har nå forslaget om tvungen lønnsnemnd i lærerkonflikten til behandling. Rødts stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson har fremmet forslag om at Stortinget skal be regjeringen om å gjennomgå bruken av tvungen lønnsnemnd.

Komitéinnstillingen viser at det ikke blir flertall for dette forslaget. FriFagbevegelse har med hjelp fra Fafo og tall fra Statistisk sentralbyrå gjort en gjennomgang av bruk av tvungen lønnsnemnd fra 1992 og fram til i dag.

Innskrenker streikeretten

Det er to måter å vurdere bruk av tvungen lønnsnemnd. Det ene er antall streiker per år som blir avsluttet ved at regjeringen griper inn for å stoppe en lovlig konflikt. Den andre måten å se på det er hvor stor andel av streiker som blir avsluttet på denne måten.

Vi har i tillegg også sett på hvilke streiker som har blitt avsluttet med tvungen lønnsnemnd.

Tvungen lønnsnemnd innebærer en innskrenking av streikeretten, ved at regjeringen kommer med et lovforslag om at arbeidskonflikten må avsluttes. Det er vanlig at partene da øyeblikkelig går tilbake til arbeid, selv om det formelle lovforslaget først blir behandlet av Stortinget flere uker seinere.

Mye lest: Hans Oskar jobbet saktere og fikk høyere lønn

Ganske stabilt

Hvis en ser på antall arbeidskonflikter som regjeringen har stoppet, har tallet holdt seg ganske stabilt. I gjennomsnitt har under to streiker i året blitt stoppet av regjeringa fra 1992 til i dag.

Det var flest i 1992 og i 2000 med fem eksempler på at regjeringa grep inn. I fjor var det fire streiker, og i hittil i år her tre streiker blitt stoppet med tvungen lønnsnemnd.

Formelt sett var lærerstreiken tre forskjellige streiker, Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund og Norsk Lektorlag, men siden de ble stanset av det samme lovvedtaket har vi regnet det som én felles konflikt.

Antall streiker avsluttet med tvungen lønnsnemnd 1992-2022

60 prosent i år

Når vi vurderer andelen streiker, er bildet litt annerledes. I år har det vært ualminnelig få streiker. I gjennomsnitt har det siden 1992 vært 11 arbeidskonflikter i året. Men hittil i år har det bare vært seks.

Det har vært streik blant flyteknikerne, oljestreik, lærerstreik, barnehagestreik, pilotstreik og streiken i elektrokjemisk industri. Av disse har tre av blitt avsluttet med tvungen lønnsnemnd.

Det betyr at regjeringen har stoppet halvparten av årets streiker.

De siste 30 årene har i gjennomsnitt 17 prosent av streikene blitt stoppet ved stortingsvedtak.

Andel streiker avsluttet med tvungen lønnsnemnd 1992-2022

Tre streiker soppet i år

Både streik blant flyteknikere, oljestreik og lærerstreik ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd:

39 medlemmer i Norsk Flytekniker Organisasjon gikk til streik 18. juni. Da arbeidsgiverne iverksatte lockout en uke seinere, vedtok regjeringen å avslutte streiken fordi det var fare for liv og helse.

5. juli startet til sammen over 300 medlemmer av Lederne en streik etter at meklingsresultatet ble avvist i en uravstemning. Samme dag ble streiken avsluttet da regjeringen vedtok tvungen lønnsnemnd på grunn av forsyningssituasjonen i Europa.

27. september foreslo regjeringen lønnsnemnd i lærerstreiken. Da hadde de tre lærerorganisasjonene vært i streik siden 20. juni. Regjeringens begrunnelse var at «streiken fører nå til alvorlige samfunnsmessige konsekvenser for barn og unge». 

Akkurat nå foregår den sjette streiken. Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta streiker for en ny pensjonsordning. Motparten er Private barnehagers landsforbund (PBL).

Les også: Barnehagemilliardærer flytter til Sveits, mens de ansatte streiker for bedre pensjon

Rettelse 2. november: I en tidligere versjon av saken skrev vi at det hadde vært fem streiker hittil i år. Det riktige er at det har vært seks streiker. Vi hadde oversett streiken i elektrokejmisk industri. Vi beklager.

Bruk av tvungen lønnsnemnd 1990 til 2022

Warning
Annonse
Annonse