JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LO-tillitsvalgt Svein Olav Andersen var uenig i arbeidsgiverens varsel om permittering på to dager som følge av koronakrisen.

LO-tillitsvalgt Svein Olav Andersen var uenig i arbeidsgiverens varsel om permittering på to dager som følge av koronakrisen.

Privat

Permitteringer:

Rørlegger Svein var uenig i permitteringsvarselet på to dager: – Det handler om livene til folk

Flere enn sju av ti LO-tillitsvalgte fikk beskjed fra arbeidsgiver om permitteringer på to dagers varsel. Rørlegger Svein Olav Andersen var en av dem.12.06.2020
11:44
12.06.2020 12:40

aslak@lomedia.no

yngvil@lomedia.no

På spørsmål om de tillitsvalgte var enige i at det var riktig å permittere med to dagers varsel som følge av koronakrisen, svarer 34 prosent av de spurte at de ikke var enige med ledelsen i dette.

Nesten annenhver tillitsvalgt (46 prosent) sier de var enige med ledelsen i at det var nødvendig å gi to dagers varsel. 21 prosent sier de ikke vet om de var enige eller uenige med ledelsen.

Totalt oppgir flere enn sju av ti at de fått et permitteringsvarsel på bare to dager, viser en spørreundersøkelse på nett blant rundt 1.000 LO-tillitsvalgte som LO Media Crossmedia har gjennomført for FriFagbevegelse.

Stilte opp og sto i stormen

354 personer svarte at bedriften de jobber i har permittert ansatte siden statsminister Erna Solberg (H) kunngjorde at Norge skulle stenges ned for å stoppe koronaviruset. Det skjedde i forbindelse med den historiske pressekonferansen 12. mars i år.

I Bravida Fredrikstad er Svein Olav Andersen klubbleder og organisert i Fellesforbundet. Han har vært ansatt i bedriften som rørlegger i ti år. Han bestemte seg for å skrive en uenighetsprotokoll etter at arbeidsgiveren gjorde om den vanlige varslingstiden for permittering fra 14 til to dager.

21 prosent av de spurte i undersøkelsen gjorde som Svein Olav og skrev en uenighetsprotokoll. 46 prosent unnlot å gjøre det, mens 34 prosent svarte at de ikke vet om det ble skrevet en slik protokoll.

– Det handler om livene til folk, og ville bety at kollegene mine mistet tolv dager med full lønn i forbindelse med permitteringen. Da måtte jeg som tillitsvalgt stille opp og stå i stormen. Det var det minste jeg kunne gjøre, sier Svein Olav Andersen til FriFagbevegelse.

4.500 kroner mindre i lønn

Når varslingstiden kortes ned til bare to dager, slik mange arbeidsgivere har gjort under koronakrisen, taper du også penger. Folk som for eksempel har 400.000 kroner i årslønn, får 4.500 kroner mindre med to dagers varsel enn de ville fått med 14 dagers varsel, som er det normale.

Nesten 380.000 mennesker er permittert fra jobbene sine siden 12. mars da Norge ble koronastengt. Selv ble aldri Svein Olav permittert. Han var blant de heldige. Fem av kollegene hans, derimot ble omfattet av varselet. For fire av dem ble det kortvarig. Den femte var tilbake i jobb etter noen uker.

Sjekk hvor mye du får i dagpenger med denne kalkulatoren

– Det var noen hektiske uker i begynnelsen for å sikre jobb til alle, og bedriften gjorde sitt ytterste for å begrense konsekvensene av nedstengningen. Vi klarte å ri av stormen, sier Andersen.

Mange tillitsvalgte protesterer mot at arbeidsgiverne har brukt koronakrisen som begrunnelse for å gi ansatte bare to dagers permitteringsvarsel. Det gjør også Svein Olav.

Uenig med ledelsen

Kan koronaviruset kalles en «uforutsett hendelse» og dermed gjøre det lovlig å permittere folk med to dagers varsel? Svein Olav mener «nei».

Regelen for permitteringer er nemlig at disse skal varsles 14 dager før den trer i kraft. Det finnes imidlertid en unntaksbestemmelse som sier at det kan varsles med to dagers frist ved «ulykker, naturhendelser eller andre uforutsette hendelser».

Les også: Er det lov å permittere med to dagers varsel på grunn av koronaviruset?

Klubblederen argumenterte for Hovedavtalens hovedregel – nemlig 14 dagers varslingsfrist, men fikk ikke gehør. Dermed skrev Andersen som nevnt en uenighetsprotokoll.

– Koronaviruset var ikke en uforutsett hendelse. Viruset ble oppdaget i desember, og medier verden over hadde skrevet om pandemien og utbredelsen hele tiden fram til det ble bestemt at Norge skulle ta affære og stenge store deler av landet, sier den LO-tillitsvalgte rørleggeren.

Han fikk beskjed om det korte permitteringsvarselet på epost. 44 prosent av de spurte i undersøkelsen svarte at ledelsen enten ikke involverte dem i det hele tatt, eller at de bare fikk beskjed om hva som skulle skje. 56 prosent svarte at de tillitsvalgte ble tatt med i prosessen.

LO-advokatene vurderer saker

HR-ansvarlig i Bravida, Bjørn Erik Saga, sier at permitteringsvarselet på to dager kun ble gitt der kunder kansellerte ordrer, utsatte ordrer eller ikke slapp inn arbeidstakerne på sine anlegg som en følge av koronarestriksjonene. Unntaksbestemmelsen ble derfor tatt i bruk ved Bravida Fredrikstad.

– Vi forholdt oss til spillereglene som er avklart mellom LO og NHO, og en generelt dårligere markedssituasjon var ikke grunnlag nok til å gå bort fra det vanlige varselet på 14 dager. Det gjaldt kun ved en plutselig og uforutsett hendelse. Det var vi tydelige på fra dag én, sier Saga til FriFagbevegelse.

Flere forbund forbereder nå lønnskrav mot bedrifter de mener urettmessig har brukt så kort varslingstid, men Andersen vil ikke foreta seg noe på kollegenes vegne.

– Det har stort sett gått bra, og det er andre som er blitt mye hardere rammet. Det merkes når vi er innom grossistene, selv om de fleste har fått hjulene i gang igjen nå, sier han.

Ifølge LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik kan det i noen tilfeller det være grunnlag for å bruke unntaksregelen om to dagers varslingsfrist.

– Dette må vurderes konkret, og LO-advokatene vurderer nå saker som forbundene har fått inn. På generelt vil vi ikke bli overrasket dersom noen bedrifter har misbrukt muligheten til å permittere med todagers varsel, skriver LO-nestlederen i en epost til FriFagbevegelse.

Fakta om undersøkelsen

• Svarene er kommet inn i en undersøkelse gjennomført av LO Media i mai. Spørsmålene gikk til tillitsvalgte i LOs forbund i privat sektor, og til sammen har ca. 1.100 tillitsvalgte deltatt i undersøkelsen.

• Det er flest tillitsvalgte i HK og Fellesforbundet som har svart, men det er også ganske mange svar fra Norsk Arbeidsmandsforbund, Industri Energi, NNN, EL og IT og Forbundet for Ledelse og Teknikk.

• De tillitsvalgte som har deltatt i undersøkelsen er spredd over hele landet, og undersøkelsen er gjennomført ved hjelp av epost.

12.06.2020
11:44
12.06.2020 12:40Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging


Flere saker