JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TAPER STORT: Sykepleier Rosel Kyrrø og hjelpepleier Audhild Romuld Thoresen jobber bare netter. Kyrrø taper rundt 50.000 kroner i året og Thoresen rundt 40.000 kroner i året på at Attendo overtok driften av arbeidsplassen deres.

TAPER STORT: Sykepleier Rosel Kyrrø og hjelpepleier Audhild Romuld Thoresen jobber bare netter. Kyrrø taper rundt 50.000 kroner i året og Thoresen rundt 40.000 kroner i året på at Attendo overtok driften av arbeidsplassen deres.

Sissel M. Rasmussen

Hjelpepleiere og sykepleiere gikk kraftig ned i inntekt etter at Attendo tok over sykehjem

Rosel og Audhild fortviler. Det private sykehjemmet kutter lønna deres med 50.000 kroner

Hjelpepleiere og sykepleiere på Rødtvet og Romsås sykehjem taper grovt etter at et privat selskap tok over driften av sykehjemmene.17.10.2016
10:33
17.10.2016 15:17

yngvil@lomedia.no

Ansatte på et kommersielt sykehjem i Oslo er opprørte. Eieren Attendo har innført lavere satser for kvelds- og nattetillegget. De ansatte kaller det et ran.

Sykepleier Rosel Kyrrø er en av dem som merker det best. Hun taper 50.000 kroner i året. Hjelpepleier Audhild Romuld Thoresen mister 42.000 kroner årlig. Det merkes godt på lønnskontoen.

– Det er jævlig surt. Vi lurer på om dette er lov. Kan de bare gjøre sånn? spør sykepleier Kyrrø.

Slik tjener de private på eldreomsorgen

Hvorfor går lønna så mye ned?

En liten delegasjon fra det kommersielle sykehjemmet på Rødtvet har oppsøkt frifagbevegelse.no. De fortviler over at de taper store penger på at et privat selskap har tatt over sykehjemmet der de jobber.

Hjelpepleierne Marie Simonsen, Edel Breivik, Sathya Sriskandarajah og Sylvia Waal taper 18.000 kroner i året på kuttet.

Hva er grunnen til kuttet? De fikk ny arbeidsgiver over natta. Før het arbeidsgiveren Oslo kommune, nå heter den Attendo Omsorg AS. Det borgerlige byrådet i Oslo satte 15 kommunale sykehjem på anbud. De drives nå av fire kommersielle selskaper – Aleris, Attendo, Norlandia og Unicare – med mål om å tjene penger på driften.

Sykepleier Rosel Kyrrø og hjelpepleier Audhild Romuld Thoresen taper ekstra mye, fordi de bare jobber om natta.

ET RAN: – Vi hører hvert år at de som jobber i kommunen går opp i lønn. Det er så frustrerende. Vi står stille i lønna og blir rana for tilleggene våre, sier hjelpepleierne Marie Simonsen, Audhild Romuld Thoresen, Edel Breivik, Sathya Sriskandarajah og Sylvia Waal og sykepleier Rosel Kyrrø. De jobber på Rødtvet sykehjem som drives av det kommersielle omsorgsselskapet Attendo.

ET RAN: – Vi hører hvert år at de som jobber i kommunen går opp i lønn. Det er så frustrerende. Vi står stille i lønna og blir rana for tilleggene våre, sier hjelpepleierne Marie Simonsen, Audhild Romuld Thoresen, Edel Breivik, Sathya Sriskandarajah og Sylvia Waal og sykepleier Rosel Kyrrø. De jobber på Rødtvet sykehjem som drives av det kommersielle omsorgsselskapet Attendo.

Sissel M. Rasmussen

Kveldstillegget ned med over 30 kroner timen

Da Attendo i 2014 overtok driften av Rødtvet sykehjem fra Oslo kommune hadde de ansatte tariffavtale med Oslo kommune. Tariffperioden utløp i april i år, og da bestemte Attendo å bruke minstesatsene i den dårligere Pleie- og omsorgsoverenskomsten mellom NHO Service på den ene sida og Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund på den andre.

I mars la ledelsen et skriv på vaktrommet der de informerte om at tilleggene ville bli redusert. Det sto ingenting om hvorfor, forteller ansatte FriFagbevegelse har snakket med. Dette ble de bedt om å signere på.

På lønnsslippen i mai sto det svart på hvitt. Kvelds- og nattetillegget som var nesten 87 kroner i timen var redusert til 56 kroner.

– Ledelsen sier det ikke er lønn. Men det som kommer over lønnsslippen er jo lønn, sier de ansatte.

Alle ansatte på Rødtvet og Romsås sykehjem, som Attendo nå driver, har mistet kvelds- og nattetillegget de hadde mens Oslo kommune drev dem.

På Paulus sykehjem, som Attendo også driver, er det noen ansatte som får beholde det gamle og høyere tillegget. De ansatte blir delt i to grupper: Alle som jobbet på Paulus mens Oslo kommune drev det, får beholde det høyere tillegget. Alle som ble ansatt etter oktober 2014 da Attendo tok over, får det mye lavere kronetillegget, ifølge Fagforbundet.

Gullkantet lønn for Attendo-sjefen

– Er det lov?

De sykehjemsansatte vi snakker med opplever det som frustrerende og bittert. Sykehjemsetaten i Oslo hadde lovet dem at lønna ikke ville røres når Attendo skulle ta over driften av sykehjemmet.

Er dette lov, undret hjelpepleier Marie Simonsen og kollegene. De sjekket med Fagforbundet som ikke kunne annet enn å bekrefte at ja, det er det.

DE TAPER: Hjelpepleiere og sykepleiere som jobber i sykehjem overtatt av kommersielle omsorgsselskaper taper. Mange har: •Lavere grunnlønn •Svakere lønnsutvikling •Lavere tillegg for kvelder, netter og høytider 
Her hjelpepleierne Marie Simonsen og Edel Breivik som jobber på Rødtvet sykehjem.

DE TAPER: Hjelpepleiere og sykepleiere som jobber i sykehjem overtatt av kommersielle omsorgsselskaper taper. Mange har: •Lavere grunnlønn •Svakere lønnsutvikling •Lavere tillegg for kvelder, netter og høytider Her hjelpepleierne Marie Simonsen og Edel Breivik som jobber på Rødtvet sykehjem.

Sissel M. Rasmussen

Går glipp av mange tusen i lønnsøkning

Selve grunnlønna deres er ikke kuttet i, men hjelpepleierne og sykepleierne på Rødtvet har heller ikke fått lønnsøkning verken sentralt eller lokalt siden Attendo tok over sykehjemmet.

Samtidig har prisene på varer og tjenester økt med over 6 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

– Vi har gått ned i reallønn etter at Attendo tok over driften, konkluderer de ansatte.

Hadde sykehjemmet fortsatt blitt drevet av Oslo kommune, ville de fått lønnsøkningen som kollegene i kommunale sykehjem har fått for akkurat den samme jobben. Lønnsoppgjøret i Oslo kommune i fjor ga ansatte i kommunale sykehjem minst 6500 kroner i økt årslønn. I år endte oppgjøret med minst 8500 kroner i økt årslønn.

Oppgjøret om tariffavtalen for sykehjemsansatte i kommersielle sykehjem drevet av Attendo og Aleris som skal gjelde for 2016-2018 er ennå ikke over. Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund møter NHO Service hos Riksmekleren i morgen.

De taper enda mer

Attendo-ansatte har tapt enda mer enn kvelds- og nattetillegget. Blir de sykmeldt, får de ikke lenger utbetalt tilleggene for vaktene de skulle jobbet. Det fikk de før. På kommunale sykehjem i Oslo får du tilleggene selv om du er syk.

Attendo-sjef i Norge, Karolina Eriksson, sier «Vår praksis i Attendo er lik den som Oslo Kommune har, det utbetales kvelds- og lørdags- og søndagstillegg ved sykdom. Disse tilleggene utbetales måneden etter, også ved sykdom. Om noe avviker fra dette, er det gjort feil og beløpet etterbetales.»

Blitt mer økonomisk avhengig av mannen

De ansatte forteller at pleieassistentene på Rødtvet går fra sykehjem til sykehjem for å greie å leve av det. At mange av de unge sliter for å få det til å gå rundt, både de som har barn og de uten barn.

Yngvil Mortensen

Én sier hun er blitt mer økonomisk avhengig av mannen sin, at han betaler mer nå, at hun handler mindre. En annen sier hun tenker på å finne en ekstrajobb – i tillegg til 100 prosent stilling. De betaler ned huslån og trenger den inntekten.

En sier hun vil søke på jobber i kommunen eller sykehus. Andre sier de gjerne vil, men at det ikke er lett å finne ny jobb når en er over 50 år.

En annen sier det verste med overtakelsen til Attendo er at hun og flere andre over 55 år har mistet muligheten til å gå av med tidlig pensjon om de skulle ville det. De taper flere hundretusener i pensjon.

Hjelpepleiere taper hundretusener i pensjon

Rosel er en av dem som taper mest

Sykepleier Rosel Kyrrø (63) jobber bare natta, og har 65 prosent stilling. Inntekten hennes går ned med rundt 50.000 kroner i året.

– Da jeg og mannen min kjøpte ny leilighet, tok vi opp lån, og med i beregninga var det vi hadde av inntekt da. Vi var ikke forespeila at jeg skulle gå ned i tillegg. Når jeg får utbetalt lønn, har jeg nå 3500 kroner mindre i måneden. Vi betalte 3500 kroner i måneden på lånet. Det er jævlig surt. Vi lurer på om dette er lov. Kan de bare gjøre sånn? Vi ba ikke om å få ny arbeidsgiver. Jeg har tjent Oslo kommune i nesten 40 år på samme sted. Det er tilleggene som har gjort at vi kan leve av det. Vi greier å betjene lånet fordi jeg har begynt å ta ut pensjon, forteller Kyrrø.

Hun mister også et særskilt tillegg på 750 kroner i måneden som Sykepleierforbundet forhandlet seg fram til med Oslo kommune på 1980-tallet. Det blir borte fra oktober i år.

Oslo kommune aner ikke hvor privatiseringen egentlig koster

Norsk Sykepleierforbundet reagerer

De ansatte får dårligere vilkår når sykehjemmene blir satt ut på anbud, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By.

– For at private sykehjem skal ha større fortjeneste går de løs på lønnsvilkårene til de ansatte. Jeg reagerer på at ansatte får dårligere vilkår når virksomhetene blir konkurranseutsatt til private drivere. Ubekvemstillegg utgjør en viktig del av lønnen for våre medlemmer, og dette er negativt for den enkelte ansatte, sier By til FriFagbevegelse.

Hjelpepleiere mister hundretusener i pensjon

Redde for å bli sagt opp

Flere av de ansatte vi snakker med ønsker ikke å stå fram med navn og bilde. De sier det er fordi ledelsen på sykehjemmet «kan gjøre det surt for oss». Noen sier de er redde for ikke å få vakter. Andre sier rett ut at de er redde for å bli sagt opp. Hvis de klager, får de høre at «er du ikke fornøyd, kan du bare finne noe annet». De forteller om en annen variant av utsagnet, at «det er frivillig å jobbe her».

– Det er ikke frivillig. Vi ba ikke om å få ny arbeidsgiver. Vi fikk ikke noe valg om å bli i Oslo kommune, sier de ansatte.

• Følg oss på Facebook

– Flest sykepleiere og ledere som slutter

Siri Follerås, leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, og nestleder Fredrik Olstad.

Siri Follerås, leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, og nestleder Fredrik Olstad.

Tri Nguyen Dinh

– Det er stort sett sykepleiere og ledere som slutter i de kommersielle sykehjemmene. Hjelpepleiere finnes det ikke ledige jobber til, sier Siri Follerås, leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo.

– Det tidligere byrådet i Oslo sa at det lønner seg å konkurranseutsette eldreomsorgen og at vi sparer skattekroner på det, men det er disse damene som betaler prisen. Dette er lavtlønte damer som er blitt enda mer lavtlønte, enda fattigere, sier Siri Follerås.

Få nyhetsbrevet vårt

– Arrogant

– Jeg lurer på om byrådet visste hva de gjorde. Visste de hva det ville føre til for oss? Det er toppen av arroganse, sier hjelpepleier Marie Simonsen.

Hun og de andre ansatte har fått tilbud i posten fra Attendo om å kjøpe aksjer i selskapet. Noen ikke én, men to ganger. Ingen FriFagbevegelse snakker med har slått til.

15.000 minstepensjonister går glipp av pensjonsøkning

«Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»

Kommersielle sykehjem i Oslo

• Det er 48 sykehjem i Oslo.

• 15 av dem drives nå av velferdskonsern med mål om å tjene penger på driften.

• 1. januar overtar Oslo kommune igjen driften av Madserud sykehjem.

• Aleris har kjøpt den private stiftelsen Kajalunden sykehjem som har kontrakt med Oslo kommune. Det er uklart hva som skjer med kontrakten.

• De kommersielle sykehjemmene drives av Aleris, Attendo, Norlandia og Unicare.

• Oslo kommune kjøper i tillegg plasser på tre kommersielle sykehjem utenfor Oslo.

• 20 sykehjem er i kommunal drift.

• 13 drives av ideelle organisasjoner som Kirkens Bymisjon, som ikke tar ut profitt.

Kilde: FriFagbevegelse

Avtalen mellom NHO Service og Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund:

• Kvelds- og nattetillegget varierer mellom 45-56 kroner i timen.

• Til sammenligning får de ansatte på kommunale sykehjem i Oslo 40 prosent kvelds- og nattillegg. Tillegget utgjorde nesten 87 kroner i timen før for de som nå får 56 kroner i timen.

Attendo sier de ansatte visste hva de ville få

– Nå er tillegget mer likt for alle, sier Karolina Eriksson, Attendos regionsjef i Norge.

YNGVIL MORTENSEN

yngvil@lomedia.no

Attendo sier de ansatte var klar over hva de ville få etter at selskapet tok over.

– Vi har intervjuet mange ansatte på Rødtvet sykehjem som er frustrert over at inntekten deres har gått ned etter at Attendo tok over driften fra Oslo kommune. Mange har gått ned fra nesten 87 kroner til 51 kroner i kvelds- og nattetillegg. De forteller at det utgjør minst mellom 18-42.000 kroner i året. Har dere forståelse for at de er frustrerte over dette?

– Ved virksomhetsovergangen ved Rødtvet sykehjem har vi gått fra å følge prosentsatsene i Oslo kommune til faste satser i Pleie- og omsorgsoverenskomsten. Etter Oslo kommunes avtale er dette tillegget på 40 prosent av grunnlønn. I vår avtale er det et kronebeløp. Dette innebærer at tillegget man hadde tidligere var forskjellig fra arbeidstaker til arbeidstaker. Nå er tillegget mer likt for alle. Denne informasjonen fikk de ansatte før overtagelsen i 2014, svarer regionsjef i Attendo Norge, Karolina Eriksson, på epost til FriFagbevegelse.

Karolina Eriksson, regionssjef i Attendo i Norge.

Karolina Eriksson, regionssjef i Attendo i Norge.

Attendo

– Har dere forståelse for at de ansatte likevel er frustrerte over inntektstapet?

– Lønns- og tariffsystemet har variasjoner mellom de forskjellige arbeidsgiverorganisasjonene som i denne bransjen er Spekter, KS, NHO og Virke. Det er ulike ordninger og de får forskjellige konsekvenser for de ulike yrkesgruppene. Fagforeningene forhandler om dette på vegne av medlemmene hvert år.

– Hvorfor har ansatte på Paulus sykehjem som var ansatt ved virksomhetsoverdragelsen i 2008 fått beholde kvelds- og nattetillegget på 40 prosent mens deres kolleger på Rødtvet og Romsås ikke har det?

– Det var andre vurderinger som lå til grunn for virksomhetsovergangen ved Paulus sykehjem.

– Mens Oslo kommune drev sykehjemmet fikk de ansatte utbetalt kvelds- og nattetillegg også når de var sykmeldt. Hvorfor får de ikke det lenger?

– Vår praksis i Attendo er lik den som Oslo Kommune har, det utbetales kvelds- og lørdags- og søndagstillegg ved sykdom. Disse tilleggene utbetales måneden etter, også ved sykdom. Om noe avviker fra dette, er det gjort feil og beløpet etterbetales.

– Pleie- og omsorgsoverenskomsten er en minstelønnsavtale. Hvorfor har ikke hjelpepleiere og sykepleiere hos dere på Rødtvet sykehjem fått økt lønn gjennom lokale forhandlinger siden Attendo tok over driften?

– Lokale lønnsforhandlinger holdes i henhold til hovedavtalen med Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund. Individuelle justeringer på enkelte ansatte har blitt gjennomført, samt at helligdagstillegget ble økt etter krav fra Fagforbundet og NSF.

– Flere av de ansatte vi snakker med ønsker ikke å stå fram. De sier det er fordi ledelsen på sykehjemmet «kan gjøre det surt for oss». Noen sier de er redde for ikke å få vakter. Andre sier rett ut at de er redde for å bli sagt opp. Noen forteller at hvis de klager over noe til ledelsen, får de høre at «er du ikke fornøyd, kan du bare finne noe annet», og de forteller om en annen variant av dette utsagnet, at «det er frivillig å jobbe her». Kjenner du deg igjen i en slik beskrivelse av forholdet mellom ansatte og ledelse på sykehjemmet.

– De ansatte har flere muligheter hvis de opplever å ikke bli hørt av leder. Vi har tillitsvalgtapparatet som både Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund har etablert sammen med arbeidsgiver på sykehjemmet, og vi har vernetjenesten. Ingen av de tillitsvalgte eller verneombudet kjenner seg igjen i disse påstandene, og de har ikke fått henvendelser av en slik art fra de ansatte, svarer Karolina Eriksson.

FriFagbevegelse har ikke lyktes i å komme i kontakt med Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Attendo som selv jobber på Rødtvet sykehjem.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.10.2016
10:33
17.10.2016 15:17Mest lest

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

Stein Inge Stølen

«Alejandro» fra Filippinene frakter laks i Norge for 25 kroner timen

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

Brian Cliff Olguin

Dette er historien om tre folkehjelpere som ble dratt inn i dramaet 22. juli fra hver sin kant

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

Colourbox

Er du tilkallingsvikar? Dette er rettighetene dine

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Arbeiderpartiet går inn i valgkampen med en Listhaug-strategi

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

Jan-Erik Østlie

Eskil Pedersen: – Jeg og AUF ble kalt fiender av demokratiet

Kronikk

 Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Martin Guttormsen Slørdal

«La meg fortelle deg hvor jævlig 22. juli 2011 var»

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Hemmelig notat ble ikke lagt fram for Stortinget i Bergen Engines-saken

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

Colourbox.com

Louis Vuitton Norge fikk nær 900.000 i koronastøtte – eierne vil ta ut 40 millioner i utbytte

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

Jan-Erik Østlie

– Ti år er lang nok tid til å få det litt på avstand, men samtidig kort nok til fortsatt å huske det meste

Werner Juvik

Advarer arbeidsfolk mot Senterpartiets regjeringsplan

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg: Det er lov å kjenne på raseriet

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

Jan-Erik Østlie

– Nå er jeg håpefull. Men vi kan ikke skru av lyset for debatten 23. juli

Den tidligere sjåføren hadde krevd 12,9 millioner kroner. Forsikringsselskapet hadde lagt ned påstand om frifinnelse. (Illustrasjonsfoto)

Den tidligere sjåføren hadde krevd 12,9 millioner kroner. Forsikringsselskapet hadde lagt ned påstand om frifinnelse. (Illustrasjonsfoto)

Roy Ervin Solstad

Drosjesjåfør tilkjent 5 millioner kroner i erstatning etter trafikkulykke

Kommentar

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener vi trenger flere milliardærer, ikke færre.

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener vi trenger flere milliardærer, ikke færre.

Vigdis Askjem

«Høyre drar i gal retning, men det er oppløftende at Ove Trellevik viser partiets sanne ansikt»

Kronikk

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Leif Martin Kirknes

«Det er på tide at vi tar et kollektivt oppgjør med tankene som førte til terrorangrepet»

Kommentar

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Roy Ervin Solstad

«Frislippet i taxinæringen har fått negative følger både for drosjesjåfører og kundene»

Kommentar

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

NTB scanpix

«Jeg passerer graven hennes hver eneste uke. Vi må aldri glemme at alt rundt 22.juli dreier seg om mennesker»

– Dette er et veldig kraftig signal om at folket vil ha forandring, sier SV-leder Audun Lysbakken. (Arkivfoto)

– Dette er et veldig kraftig signal om at folket vil ha forandring, sier SV-leder Audun Lysbakken. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Sju av ti mener rike nordmenn skatter for lite: – Et veldig kraftig signal, sier SV-lederen

GLEDE: Siv Iren Grande har en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) og har vært der i fire års tid. Hun skryter av at det er den beste arbeidsplassen hun har hatt.

GLEDE: Siv Iren Grande har en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) og har vært der i fire års tid. Hun skryter av at det er den beste arbeidsplassen hun har hatt.

Tormod Ytrehus

Her driver vekstbedriften sin egen campingplass: – Den beste arbeidsplassen jeg har hatt

Utøya og daglig leder Jørgen Watne Frydnes har fått Fritt Ord Honnørs pris for 2021. De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand.

Utøya og daglig leder Jørgen Watne Frydnes har fått Fritt Ord Honnørs pris for 2021. De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand.

Ole Palmstrøm

Utøya og daglig leder Jørgen får Fritt Ords Honnør for 2021


Flere saker