JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Så mange gikk i 1. mai-toget i de store byene

Til tross for dårlig vær flere steder, viser de første rapportene at 1. mai-togene i de store byene samlet mye folk.
Musikanter fra Lungegaarden musikkorps leder an i toget i Bergen.

Musikanter fra Lungegaarden musikkorps leder an i toget i Bergen.

Anne Myklebust Odland

Mange fryktet labert oppmøte i 1. mai-toget i Oslo da de så værmeldingen. Slik gikk det ikke.

Til tross for at det var en usedvanlig kald og grå 1. mai-dag, talte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til et fullsatt Youngstorg. Det var til sammen 8.300 personer i toget, ifølge Arne Rolijordet som teller toget på vegne av LO i Oslo.

Dette er en liten nedgang fra i fjor da det var 9.200 og en kraftig mobilisering i forbindelse med stortingsvalget. I 2016 var det 7.200 og i alle årene mellom 2000 og 2012 var det under 8.000 mennesker i toget, sier Rolijordet.

– Dette markerer et varig løft for 1. mai-feiringa i Oslo, mener Rolijordet, som også la merke til at de faglige seksjonene i toget var store.

– Fagbevegelsen utgjorde mer enn halvparten av toget.

Ser du noen du kjenner? Se bildene fra 1. mai-feiringen i Oslo

Dette var de mest populære fanene i Trondheim

Hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Trondheim, Svein Olav Aarlott, rapporterer på sin Facebook-side om godt oppmøte i Trondheim.

«En fintelling viser at det gikk 3003 personer i årets 1. mai tog i Trondheim. 541 gikk under parti/ungdomspartifaner. 996 gikk under fagforeningsfaner. Resten, halvparten gikk under andre faner, flagg og paroler. Den største seksjonen var palestinaparolene, i alt 410 personer gikk der. Den nest største, men mest fargerike seksjonen gikk under UFFA/Svartlamo'n. Der gikk det på det meste 210 deltakere», skriver Aarlott.

Har du offisielle tall for 1. mai-toget i din by? Send oss en e-post på frifagbevegelse@lomedia.no!

To tusen i tog i Bergen

Arne Jæger, faglig sekretær i LO i Bergen og Omland, er helt greit fornøyd med et oppmøte på omtrent 2000 personer, de værmessige forholdene tatt i betraktning.

– Vi er sårbare for regn i Bergen og ser stor forskjell på oppmøte fra når det er meldt regn og når det er meldt sol og fint vær. Etter forholdene er vi helt greit fornøyd, sier han.

Han trekker fram SV og Utdanningsforbundets seksjoner som store i årets tog.

– SV bruker å ha en vennskaplig kamp med Arbeiderpartiet om hvem som klarer å mobilisere flest, og i år var det SV som kom best ut. Det var også mobilisert rundt Utdanningsforbundets parole om bemanningsnormen i barnehagene, sier Jæger.

Farget byen rød: Slik så det ut da Bergen våknet 1. mai

Det største toget på mange år i Tromsø

LO i Tromsø rapporterer også om strålende oppmøte i godværet i den arktiske hovedstaden.

«Tusen takk til alle som bidro til å gjøre 1.mai-dagen til en flott markering. Det største toget i Tromsø på veldig mange år. Kampen mot sosial dumping og EØS, for en bedre AFP og offentlig tjenestepensjon, kampen mot seksuell trakassering og internasjonal solidaritet med kurdernes og palestinernes kamp var var noen av sakene som ble løfta fram i toget og av talerne», skriver LO i Tromsø på sine Facebook-sider.

Dagsavisen Fremtiden melder om et respektabelt oppmøte også i Drammen – til tross for ufyselig vær med fire grader og sludd.

Rundt 300 personer samlet seg mellom korps og under faner og flagg, skriver avisen.

Fikk du med deg Sylvi Listhaugs uventede utspill under Frps 1. mai-arrangement i Drammen?

Annonse
Annonse