JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Servitør Italo taper stort: Én million nordmenn får ikke pensjon fra første krone

Servitør Italo Freitas synes det er urettferdig at han og kollegene ikke har samme pensjonsopptjening som andre i arbeidslivet.
PÅ JOBB: Italo Freitas jobber som servitør ved flyplasshotellet Radisson Blu Gardermoen og kjemper for samme pensjonsopptjening som andre i arbeidslivet. Foto: Linda Reinholdtsen

PÅ JOBB: Italo Freitas jobber som servitør ved flyplasshotellet Radisson Blu Gardermoen og kjemper for samme pensjonsopptjening som andre i arbeidslivet. Foto: Linda Reinholdtsen

Linda Reinholdtsen, LO

aslak@lomedia.no

– Dagens ordning med obligatorisk tjenestepensjon i privat sektor har mange begrensninger. Å få tjenestepensjon fra første krone er derfor en positiv og viktig sak. Ikke bare for meg, men også for kollegene mine, bransjen som helhet og generasjonene som kommer etter oss, sier Italo Freitas mens han rydder av et av bordene etter at gjestene er ferdige med dagens lunsj.

Dette blir de viktigste sakene i 2019

Tillit og styrke

Rundt 400.000 arbeidstakere i privat sektor har pensjonssparing for hele inntekten sin. Én million har det ikke. Servitør Italo Freitas ved flyplasshotellet Radisson Blu Gardermoen er en av dem.

I dag er det slik at du bare har rett til tjenestepensjon for den delen av lønna som overstiger Folketrygdens grunnbeløp på 96.883 kroner.

Legger man minstesatsen på to prosent tjenestepensjon til grunn, taper Italo og kollegene altså litt under 2.000 kroner per år i innbetalinger.

Det betyr også at Italo er blant dem med lav lønn som ikke får pensjonsopptjening på en langt større andel av lønnen enn en ansatt med høy lønn. Venstresiden og fagbevegelsen mener regelverket med dette har en innebygd urettferdighet.

– Det hadde betydd mye for oss om regjeringen hadde sagt ja til kravet om pensjon fra første krone, sier Freitas, som er tillitsvalgt i den lokale klubben bestående av servitører, kokker og renholdere ved hotellet.

Saken fortsetter under bildet.

MØTTE SJEFEN: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) i samtale med ansatte og tillitsvalgte ved Radisson Blu Gardermoen om tjenestepensjon fra første krone. Foto: Linda Reinholdtsen

MØTTE SJEFEN: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) i samtale med ansatte og tillitsvalgte ved Radisson Blu Gardermoen om tjenestepensjon fra første krone. Foto: Linda Reinholdtsen

Linda Reinholdtsen, LO

Nylig fikk Freitas og flere av kollegene hans besøk av LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– At selveste LO-sjefen kom gir oss både tillit, styrke og stolthet. Plutselig ble ikke Gabrielsen bare en skikkelse du har et forhold til fra TV-skjermen. Plutselig var han der. Det var stort og gir oss en god porsjon motivasjon til å kjempe videre for dette kravet, understreker servitøren.

– Det er ingen gode grunner til at regjeringen skal si nei til dette kravet, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

Står sammen

Det er imidlertid ikke bare Gabrielsen som forfekter tjenestepensjon fra første krone. Det gjør også fagbevegelsen og venstresiden i norsk politikk. Tre av fire nordmenn stiller seg også bak forslaget, ifølge en fersk undersøkelse som Opinion har utført for LO.

– Det er ingen gode grunner til at regjeringen skal si nei til dette forslaget, sier Gabrielsen.

– Det er fint å vite at så mange nordmenn støtter oss. Jeg blir stolt av å være organisert når sjefen min tropper opp på den måten. Nå skjønner vi hvilken forskjell et slikt krav utgjør, sier Italo Freitas, som serverer frokost og lunsj, ved siden av å dekke og rydde av bord og stå i baren, i sin daglige jobb.

Pensjonsreformen har fått eldre i jobb

Trekker ut i tid

Det var Ap og SV som i mai fjor foreslo å gi pensjon fra første krone uansett alder og størrelse på stillingsbrøk. Saken skulle ha vært ferdig behandlet i fjor høst, og partiene satte sin lit til at både Sp og KrF ville stille seg bak forslaget. Så ble saken skjøvet på i påvente av KrFs retningsvalg.

Regjeringspartiene og næringslivet har advart sterkt mot forslaget, som de sier vil koste bedriftene rundt 3,5 milliarder kroner og kan true norske arbeidsplasser. 29. januar avgir finanskomiteen på Stortinget innstilling i saken.

Etter at KrF valgte å gå til høyre i norsk politikk, frykter venstresiden nå at tjenestepensjon fra første krone er en tapt sak. LO-lederen håper KrF får gjennomslag for kravet i regjeringsforhandlingene som pågår på Hadeland.

– Servicebransjen er viktig for mange, og da bør vi også bli verdsatt, sier Italo Freitas.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse