JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjeføkonom: Regjeringen har spart 7,5 milliarder kroner på å underregulere pensjonene

Pensjonistforbundet nektet å skrive under protokollen og er svært skuffet over pensjonsoppgjøret.
Sjeføkonom i Unio, Erik Orskaug og LO-sekretær Terje Olsson mener årets trygdeoppgjør er en skandale.

Sjeføkonom i Unio, Erik Orskaug og LO-sekretær Terje Olsson mener årets trygdeoppgjør er en skandale.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

– Regjeringen tviholder på reguleringsforskriften. Fire år med reell inntektsnedgang for pensjonistene, marginalt på pluss-siden i år. Regjeringen har spart 7,5 milliarder kroner siden de tiltrådt på pensjonistene. Det tilsvarer de pengene de har brukt på å fjerne arveavgiften og redusere formueskatten, sier Erik Orskaug til FriFagbevegelse.

p

Han er sjeføkonom i Unio og var med på møtene med arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i forbindelse med årets trygdeoppgjør.

Alderspensjonen under utbetaling øker med 2,4 prosent i år, kommer det fram i årets trygdeoppgjør. Grunnbeløpet i folketrygden øker fra 96.883 kroner til 99.858 kroner. Det tilsvarer 3,07 prosent.

– En skandale

Når Orskaug og hans kollega i LO, Terje Olsson, mener regjeringen har spart 7,5 milliarder kroner er det i forhold til reguleringsregimet. Det går i dag ut på at pensjonistene skal få 0,75 prosentpoeng mindre enn det som forhandles i hovedoppgjøret.

Orskaug og Olsson mener man i stedet burde regulert med gjennomsnitt av lønns- og prisvekst.

– Det er det Stortinget egentlig ville. Det er en skandale at regjeringen ikke justerer reguleringsregimet, slik at pensjonistene kan få del i inntekstveksten som også lønnstakerne har, sier Orskaug.

– Det er helt riktig. Derfor har vi også sammen med Unio og FFO en protokolltilførsel for å vise vår misnøye med oppgjøret, sier LO-sekretær Terje Olsson.

p

Unio og LO er derimot ikke enig i Pensjonistforbundets krav om forhandlinger på linje med landbruksoppgjøret.

– Dette har ikke vært forhandlinger, og det ønsker vi heller ikke at det skal være. Men vi ønsker ikke at de vanlige alderspensjonistene skal betale for minstepensjonene. Her står nok Pensjonistforbundet enslige når det gjelder forhandlingsretten, sier Orskaug.

– Vi står på pensjonsforliket og at det skal reguleres. Men det skal være en reell drøftelse og en diskusjon. Det er det ikke i dag. Det er fullt mulig for regjeringen å ordne opp i det etter fire negative år. Det hadde ikke brutt noe med Stortinget, mener Olsson.

– God økning

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener det ligger an til å bli en økning av pensjonene i årets oppgjør.

– Det kan også bli et pluss bak tallet. Det er jeg glad for. Det kan tyde på at vi er over den kneika vi har stått i, og at pensjonistene også skal få ta del i det, sier Anniken Hauglie.

– Det er enighet i Stortinget om at vi skal ha en underregulering av pensjonen. Det er mer spørsmål om hvordan den skal være. Vi mener det er riktig å følge reguleringen som ble vedtatt gjennom skattereformen i 2011. Det er ikke bare en enklere måte å regulere på. Den har også vist seg å være minst like god som den alternative reguleringen. Dagens regulering er bedre for pensjonistene i de gode årene enn alternative. Legger du om nå kan pensjonistene tape for de det alternative reguleringen er dårligere i gode tider, mener hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener pensjonistene får en  god inntektstøkning.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener pensjonistene får en god inntektstøkning.

Jan-Erik Østlie

Hun vil ikke være med på at regjeringen har spart 7,5 milliarder kroner på denne reguleringen.

– Det er ingen politisk uenighet om reguleringen. Den skal underreguleres. Også med den alternative formen for underregulering ville vi fått negativ vekst i noen av disse årene. Den største utfordringen de siste årene har vært et oljeprisfall som ga et sjokk og som medførte stor ledighet og gjorde at lønnsutviklingen har vært beskjeden. Det er lønnstagernes bæreevne som også definerer hvordan utviklingen i pensjonen skal være. Og slik må det være, mener Hauglie.

Samtidig viser hun til at regjeringen har styrket pensjonistenes økonomi på en annen måte, blant annet gjennom skattekutt.

Mister 30.000 kroner

Pensjonistforbundet nektet å skrive under protokollen og er svært skuffet over oppgjøret.

– For vår del begynner dette glasset å bli fullt. Det er helt greit at en gang der framme vil pensjonistene også få en forbedring av kjøpekraften, men nå har vi vært uten i fem år, sier Jan Davidsen.

– Vi har tapt 30.000 kroner i snitt på denne formen for underregulering, sier Jan Davidsen til FriFagbevegelse.

6. juni blir det en demonstrasjon i regi av Norges Pensjonistforbund utenfor Stortinget.

– Med dette oppgjøret har vi ingen mulighet til å få kompensert for kjøpekraften. Vi er glad for å ha en regjering som er optimistisk, men vi skulle gjerne hatt en regjering som var realistisk. De tallene vi ser i dag er de samme som vi fikk servert i 2016, etter to år med underregulering og hvor prognosene ville fortsette. Dette er ingen overraskelse, sier Jan Davidsen.

Leder for pensjonistene, Jan Davidsen, skrev ikke under og tar til demonstrasjon utenfor Stortinget 6. juni.

Leder for pensjonistene, Jan Davidsen, skrev ikke under og tar til demonstrasjon utenfor Stortinget 6. juni.

Jan-Erik Østlie

Annonse
Annonse