Den varslede mulige pilotstreiken i SAS ble utsatt med 72 timer. Den nye fristen går ut ved midnatt fredag 1. juli.
Erlend Angelo
Mulig flystreik:
Skjebnenatt for SAS: Dette er konflikten som kan knuse flyselskapet
Den varslede mulige pilotstreiken i SAS ble utsatt med 72 timer. I natt er det imidlertid en skjebnenatt for SAS.
helge@lomedia.no
Meklerne – deriblant riksmekler Mats W. Ryland – oppfordret partene til å fortsette samtalene i 72 timer da fristen for SAS-meklingen nærmet seg tidligere denne uka.
Dermed ble den varslede pilotstreiken utsatt til lørdag 2. juli klokka 00.01.
Leder for SAS Pilot Group, Martin Lindgren, mener pilotene har strukket seg langt for å komme til enighet. Likevel sto mye uløst da den opprinnelige fristen for meklingen gikk ut onsdag kveld.
«Streiken kan bare unngås om SAS viser en virkelig vilje til å komme oss i møte. Nå velger vi å gi motparten en ytterligere mulighet til å gjøre akkurat det», sa han i en pressemelding onsdag kveld.
Aktuelt: SAS-pilotene har Stortinget i ryggen
Bakgrunn
I februar 2022 varslet SAS-ledelsen en plan som la opp til årlige kostnadsreduksjoner på 7,5 milliarder svenske kroner. Planen vil innebære en stor lønnsreduksjon for selskapets ansatte, deriblant pilotene. Kravet var en nedgang i lønn på 30 prosent.
Etter det FriFagbevegelse erfarer, skal en milliard kroner spares inn på de ansatte.
I mars startet forhandlingene mellom SAS og pilotforeningene, for å komme fram til en ny tariffavtale. De forhandlingene ble brutt etter et døgn.
Hovedkravet til SAS-pilotene har vært å få de oppsagte pilotene tilbake i arbeid. SAS-pilotene er ute etter et moderat lønnsoppgjør og økt flytid mot at ansatte som er sagt opp eller nedbemannet under koronapandemien kan komme tilbake.
9. juni varslet pilotene i SAS streik dersom de ikke kom til enighet med selskapet innen 29. juni. Ledelsen slo tilbake, og beskyldte pilotene for en «sjokkerende dårlig virkelighetsforståelse for situasjonen til SAS».
Parallelt med streikefaren, har SAS varslet lockout både i Sverige og Danmark. I Norge er det sendt ut betinget permitteringsvarsel til alle ansatte i SAS.
Forhandlingene foregår i Stockholm. Det som gjør at muligheten for en konflikt er så stor, er at meklingen ikke bare handler om lønnsøkning. Konflikten, som kan ende med at 900 SAS-piloter går ut i en streik, har vært langvarig. Helt siden koronapandemien invaderte Norden.
SAS sier en pilotstreik kan knuse selskapet økonomisk. Leder av Norske SAS-flygeres forening, Roger Klokset, svarer ifølge VG at SAS kan ha mistet livets rett.
Mange fagforeninger
I Norge er det to fagforeninger blant pilotene; LO-forbundet Norsk Flygerforbund – hvor norske SAS-flygere er medlem. SAS Norge Flygerforening er en del av Parat og hovedorganisasjonen YS, og ledes av Jan Levi Skogvang.
Sammen med Dansk Pilotforening (DPF) og Svensk Pilotförening (SPF) danner de fire foreningene SAS Pilot Group (SPG) – som ledes av nettopp Martin Lindgren.
På grunn av koronapandemien måtte SAS halvere antall ansatte. Rundt 560 SAS-piloter mistet jobben. Samtidig ble SAS Link og SAS Connect startet som datterselskap. Oppsagte piloter og kabinansatte måtte søke jobb på nytt i disse selskapene.
Dette får sitt etterspill. En stevning er sendt til Arbeidsretten som rette instans, etter at den først ble sendt til Romerike og Glåmdal tingrett av LO-advokatene, som skal føre saken.
To forskjellige ting
Direktør samfunnskontakt Knut Morten Johansen i SAS, avviser overfor FriFagbevegelse at oppsigelsene har noe med meklingen å gjøre.
– Her ser vi fram til en avklaring i rettsvesenet. Disse sakene har imidlertid ingenting å gjøre med det pågående tariffoppgjøret, som gjelder lønns- og arbeidsvilkår som pilotforeningene nå skal forhandle over hos Riksmekleren, har han uttalt til FriFagbevegelse.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB
Både polakker og spanjoler slipper å betale matskatten regjeringa ikke vil fjerne
Kommentar
Lønna økte i snitt med 4,6 prosent i fjor.
Colourbox