Driften av Frydenlund barnehage ble satt ut til Norlandia i 2014. Selv om barne- og ungdomsarbeider Karin Bojer-Letrud tjente 40.000 mindre i Norlandia enn hun ville hatt som kommunalt ansatt, sparte ikke kommunen penger på konkurranseutsettingen.
Ketil Blom Haugstulen
Slik gikk det da private overtok barnehagene: Det ble dyrere og de ansatte fikk lavere lønn
Oslo kommune satte ut driften av tre barnehager til Norlandia i 2014. Det kostet kommunen dyrt, selv om de ansatte tjente mindre.
ida.wangberg@fagbladet.no
I august ble tre Oslo-barnehager kommunale igjen, etter at driften har vært satt ut til omsorgskonsernet Norlandia i seks år.
Fagbladet har tidligere skrevet om Fagforbundet-medlem og barne- og ungdomsarbeider Karin Bojer-Letrud, som gikk opp 40.000 i lønn da kommunen tok over driften av barnehagen. Mens de ansatte har hatt lavere lønn og pensjon enn i kommunen, viser det seg nå at kommunen heller ikke har spart noe penger på å sette ut driften av barnehagene.
• Karin (51) gikk opp 40.000 i lønn etter kommunens barnehage-grep
Dyrere enn å drive selv
Barnehagene ble konkurranseutsatt av Høyre-byrådet i 2014, for å spare penger. De ansatte i de tre barnehagene fikk lavere lønn og en billigere pensjonsordning i Norlandia enn de ville fått som kommunalt ansatte. Likevel ser det ut til at det ble dyrere for kommunen å sette ut driften av barnehagene enn det ville vært å drive dem selv.
I en oppsummering av konkurranseutsettingen kommunen selv gjorde i 2017, står det at de tre konkurranseutsatte barnehagene har hatt en «økning i kostnader per plass sammenlignet med hva det hadde kostet å drive barnehagene videre som tidligere.»
Selv om det understrekes at det ikke er mulig å si eksakt hvordan kostnadene ville utviklet seg om man hadde fortsatt med ordinær kommunal drift, tyder det altså på at det ville ha vært billigere for kommunen å drive barnehagene selv, framfor å konkurranseutsette dem.
Mens vanlige private barnehager mottar tilskudd basert på kostnadene i kommunale barnehager, ble disse tre barnehagene satt ut på anbud, der leverandørene skulle komme med tilbud. Kvalitet ble vektet 70 prosent, og pris 30. Husleia ble betalt av kommunen, som hadde ansvar for større oppgraderinger og rehabiliteringer, mens Norlandia hadde ansvar for løpende alminnelig vedlikehold.
AAP-forlengelse løper ut: – Mange vil havne på sosialhjelp eller ingenting, sier Nav-forsker
Mangler svar
Hvorfor konkurranseutsettingen ser ut til å ha blitt dyrere for kommunen enn det ville vært å drive barnehagene selv, kan verken byrådsavdelingen eller Norlandia svare på.
– Som alltid ved konkurranseutsetting er det kommunen selv som vektlegger hva de private aktørene skal utføre, hvordan det skal følges opp og til hvilken pris, skriver Kristin Voldsnes, divisjonsdirektør i Norlandia på e-post til Fagbladet.
Norlandia-barnehagene kontrolleres av brødrene Roger og Kristian Adolfsen, som har tjent gode penger på sykehjem, barnehager og andre skattefinansierte velferdstjenester. I 2019 solgte de barnehageeiendommer for nesten tre milliarder kroner.
– Mislykket ideologisk prosjekt
Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo Inga Marte Thorkildsen er glad for at byrådet nå har tatt barnehagene tilbake i kommunal drift.
– Konkurranseutsettingen er et mislykket ideologisk eksperiment fra høyresida, som jeg er utrolig glad for at vi stoppet, skriver SV-byråden på e-post til Fagbladet.
Denne skaper debatt: Eva (60) mister jobben hun fikk som 18-åring. Nå flyttes suksessfabrikken ut av Norge
(Saken fortsetter under bildet)
Barnehage-byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) kaller konkurranseutsettingen av de tre Oslo-barnehagene "et mislykket ideologisk eksperiment".
Sidsel Valum
Hun forteller at dette er en del av en bredere avkommersialisering i barnehagesektoren i Oslo.
– For oss er det viktig at hver krone vi putter inn i barnehagene skal gå til barna og ikke til privat profitt. Å ta tilbake de konkurranseutsatte barnehagene er en del av det. I tillegg har vi bygget ut flere tusen kommunale barnehageplasser og ført tilsyn med de kommersielle aktørene, som har avdekket misbruk av kommunale midler i en rekke tilfeller.
Føler seg mistenkeliggjort
Kristin Voldsnes i Norlandia mener private aktører blir mistenkeliggjort, og oppfordrer til det hun kaller en mer opplysende debatt.
– Hvert år har vi levert regnskap for de konkurranseutsatte barnehagene til Oslo kommune uten at vi noen gang har fått tilbakemelding om at midlene ikke er brukt til det formålet det er ment til, skriver hun.
Mye lest: Filip jobbet med å hjelpe folk tilbake i jobb. Til slutt var det han som ikke maktet mer
– Skal tjene penger
Thorkildsen mener et sterkt offentlig barnehagetilbud, der kvalitet og trivsel står i fokus, gir et bedre tilbud til barna og bedre vilkår for de ansatte.
– Hvilke tanker gjør du deg når de ansatte har hatt lavere lønn enn de ville hatt i kommunen, samtidig som det ville ha vært billigere for kommunen å drive det selv?
– Det er nok et eksempel på at høyresida tar feil når de påstår at private løsninger er det mest effektive. Profittfri velferd er best for barna og best for de ansatte, skriver byråden.
Barne- og ungdomsarbeider og Fagforbundet-medlem Karin-Bojer Letrud er ikke overrasket over at konkurranseutsettingen kostet kommunen mer enn det hadde gjort å drive barnehagene selv.
– Det er jo privat næringsliv. De er jo ute etter å tjene penger, og Norlandia tjener mye penger.
– Hva tenker du om at de samtidig har spart lønnskostnader ved å gi dere lavere lønn enn dere ville hatt i kommunen?
– De sparer vel inn utgifter der de kan. Men det er litt trist at de ikke verdsetter oss som jobber med barna høyere enn at de gir oss luselønn. Det er jo vi som sørger for at barnehagedriften går rundt og at de har mulighet til å drive barnehage i det hele tatt.
Fått med deg denne? Nav anklager lege for å legge til rette for trygdemisbruk
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.
Werner Juvik
Victoria sluttet nesten i jobben etter reaksjoner på klesstilen
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Martin Guttormsen Slørdal
Ny strømpolitikk for Ap: Ba om innspill på Giskes rekordmøte
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.
Mats Johannesen. Innfelt: Nina Hanssen
Voldsepisoden endret livet for trikkesjåfør: – I ettertid var jeg redd jeg hadde gjort noe feil
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Anita Arntzen