JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Slutt på gratis-timene: Nå får ambulansefolkene full lønn for den tida de er på jobb

Ambulansearbeiderne i Arendal får ikke lenger bare betalt for 20 av 60 minutter når de er på stasjonen. Snart får de betalt for hele timen – og to og en halv uke mer fri.
– Det er et veldig viktig prinsipp at ansatte skal få betalt for alle timene de er på jobb, sier Kurt Rønning (t.v). Christin Haslestad og Lars Vereide er også glade for denne avgjørelsen.

– Det er et veldig viktig prinsipp at ansatte skal få betalt for alle timene de er på jobb, sier Kurt Rønning (t.v). Christin Haslestad og Lars Vereide er også glade for denne avgjørelsen.

Jan Tore Skjelbek

karin.svendsen@fagbladet.no

– Det er et veldig viktig prinsipp at ansatte skal få betalt for alle timene de er på jobb. Da må de jo være hjemmefra og borte fra familien, sier Kurt Rønning, nestleder i Fagforbundet Yrkesseksjon helse og sosial.

Ambulansearbeiderne i Arendal får snart full betaling for de timene de er på jobb. Prehospitale tjenester i byen har to biler som begge er i drift hele døgnet. Den ene er bemanna med personell i aktiv tjeneste 24 timer heile uka. Den andre har hittil hatt ambulansearbeidere i passiv nattevakt fra midnatt til klokka åtte om morgenen fire dager i uka. De som har arbeidet natt på bil 2, har til nå bare fått betalt for 20 minutter for hver time på stasjonen.

– Vi mener at du må kunne tilbringe fritida hjemme, sier Lars Vereide.

Han er ambulansearbeider og tillitsvalgt for prehospitale tjenester ved Sørlandet sykehus Arendal.

For to år siden begynte Fagforbundet i Arendal å arbeide for at ambulansearbeiderne skulle få full betaling for den tida de var på stasjonen, uansett hvilken bil de arbeidet på. Arbeidsgiver delte den gang opp den passive perioden i single timer. De regnet bare tida i utrykning som aktiv tid. Fagforbundet mente at hele nattevakta måtte ses på som en periode. Det har de nå fått gjennomslag for.

Mye lest: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene

Avbrutt nattesøvn

Christin Haslestad, leder i Yrkesseksjon helse og sosial Agder, er selv ambulansearbeider. Hun understreker at arbeidstid ikke bare er den tida du sitter i bilen og som arbeidsgiver mener bør journalføres.

– Du er ikke alltid ferdig med jobben når du går ut av bilen, sier hun.

Ambulansepersonell som har opplevd noe opprivende, trenger kanskje å snakke med makkeren etter endt oppdrag. Av og til er det også nødvendig å skifte til rene klær og å ta en dusj. Ambulansepersonell er videre forplikta til å holde seg faglig oppdatert, pluss at de skal holde alt utstyr og uniform i orden.

– Dessuten er ikke vi mennesker skapt sånn at vi kan skru på en knapp og sovne igjen etter en tur. Etter et avbrekk er natta tvert imot over for de fleste av oss, sier Haslestad.

– Den nye ordningen er også en fordel for pasientene, mener Christin Haslestad.

Grunnen til det er at den bilen som er i passiv tjeneste, helst ikke skal brukes. Så lenge det ikke er mer enn ett oppdrag om gangen, skal den andre bilen ta alt.

– Nå skal bilene ta annenhver tur. Alle pasienter vil da bli møtt med mer uthvilt personell, sier hun.

Mye delt: Over 500.000 i Norge lever nå under fattigdomsgrensa.Her er åtte fakta om Forskjells-Norge

To biler – ulik journalføring

– En storbystasjon som Arendal har stort sett mange utrykninger i løpet av natta, sier Lars Vereide.

Han opplyser at de 21 stasjonene på Agder har hatt en dobling av antall utrykninger de siste tjue årene.

Vereide håper den nye arbeidsplanen i Arendal vil komme kolleger ved andre stasjoner til gode.

– Det kan nok skape presedens for en stor stasjon som for eksempel den i Kristiansand. På lengre sikt kanskje også for stasjonene i Mandal og Lillesand, håper han.

Vereide tror derimot ikke at en tilsvarende avtale foreløpig vil bli brukt i strøk hvor antall turer er betydelig lavere.

Kommentar: «Bonuslønn som stinker»

Endring av arbeidsplanene

Også Kurt Rønning håper at den nye avtalen i Arendal får betydning for andre ambulansearbeidere i landet.

– Det er stor variasjon på hvor mye de er på stasjonen og hva de får betalt når de er til stede, sier han og legger til:

– Jeg håper dette er første skritt på veien til at det blir en selvfølge at folk får betalt for den tida de er på jobb.

Marianne Hammersmark, som er forhandlingsleder for Sørlandet sykehus (SSHF), opplyser at den nye arbeidsplanen gjelder fra slutten av september. Den nye arbeidsplanen er ifølge Hammersmark innført etter vanlig praksis med sårbarhets- og risikoanalyser i forkant. Partene diskuterer nå endring av arbeidsplanene ved andre stasjoner. Forhandlingslederen mener den nye turnusen i Arendal vil fungere godt.

– Når samarbeidet er godt, blir det gode løsninger.

Denne skaper debatt: Tallene som viser det ulike Norge, på godt og vondt

Mer fritid

Den avtalen ambulansepersonalet går på nå, utløper 19. september i år.

I løpet av ett år får personalet 2,5 uker mer fritid. Grunnen til det er at en lønnstime ble regnet som en time på jobb. Av og til var de tre timer på jobb for hver lønnstime.

Ambulansepersonellet i Arendal har hittil arbeidet 105 prosent for å få 100 prosent lønn. Heretter skal de arbeide 100 prosent og få 100 prosent lønn. Altså full lønn for hver time på jobb.

Annonse
Annonse