JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her startet eventyret for Senterpartiet:

Sp fosser fram: – Vi er den tydeligste forkjemperen mot økte forskjeller i Norge, både sosiale og geografiske

Senterpartiet fosser fram over hele landet. Men første milepæl ble oppnådd i Nordland i desember 2016. Hele Nord-Norge har rød-grønt flertall.
Stortingsrepresentant Siv Mossleth sto midt oppe i det da Sp-eventyret startet.

Stortingsrepresentant Siv Mossleth sto midt oppe i det da Sp-eventyret startet.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ble ikke en gang tatt på alvor da han i sin tid sa at partiet skulle bli større enn Fremskrittspartiet. Stortingsrepresentant Siv Mossleth (Sp) husker derfor med glede første gang det var tilfelle.

– Jeg husker det sååå godt. Jeg var gruppeleder for partiet i fylkestinget, og i desember 2016 hadde avisen Nordland en forside med en grønn pil opp og en blå pil ned. Det har vært et mål for oss. Allerede i 2016 var vi det i Nordland. De nyeste målingene som viser at vi er det største partiet i Nord-Norge er veldig artige, sier Siv Mossleth til FriFagbevegelse.

Nå har Senterpartiet langt større oppslutning enn Fremskrittspartiet.

Saken fortsetter under bildet.

Ola Smeplass er toppkandidat i Bodø. Sammen med stortingsrepresentant Siv Mossleth husker han godt førstesiden i lokalavisen.

Ola Smeplass er toppkandidat i Bodø. Sammen med stortingsrepresentant Siv Mossleth husker han godt førstesiden i lokalavisen.

Helge Rønning Birkelund

Sp-eventyret

FriFagbevegelse har reist til Bodø for å finne roten til det store Sp-eventyret. Det som har vært Arbeiderpartiets kjernelandsdel er nå grønnfarget. Æren får regjeringen som i realiteten har spilt mange lissepasninger til Senterpartiet i denne landsdelen.

ph

– Regjeringen sin politikk har virkelig vært med på å vise fram vår alternative politikk. Jeg er veldig glad for at folk selv vil ha mer av vår politikk i denne landsdelen. Du skal vite det. I 2017 ønsket hele Nord-Norge et regjeringsskifte. Det er rød-grønt flertall på Stortinget fra de tre nordligste fylkene. Regjeringen sin store sentralisering og økingen av forskjeller blant folk har vist fram vårt alternativ på en god måte. Folk i nord vil ha Senterpartiet sitt alternativ framfor både Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet.

– Hvorfor lander de hos dere og ikke i Arbeiderpartiet?

– Senterpartiet er jo på mange måter den største motmakten mot sentraliseringen og de økte forskjellene. Arbeiderpartiet har til tider vist at de vil være med på ferden til regjeringen. I starten var de for politireformen. De har ikke sett verdien av Andøya og landsdelen betydning for sikkerheten i landet. Slike ting har tydeliggjort vårt alternativ, mener Mossleth.

Det startet med Andøya

I Nordland fikk man et tydelig signal allerede ved stortingsvalget i 2017. Da mistet Arbeiderpartiet to mandater i Nordland. Mens Senterpartiet gikk fra å ha et utjevningsmandat til to sikre mandater. Partiet kom også inn i både Finnmark og Troms.

Stikkord for mye av dette kan hevdes å være Andøya.

ph

– At helikoptrene flyttes fra nord, politireformen, sammenslåingen av kommuner og fylker og nedleggelsen av utdanningstilbud både for lærere og sykepleiere. Også tror jeg vi har blitt størst i Nord-Norge og aller størst i Nordland fordi vi er den tydeligste forkjemperen mot økte forskjeller i Norge, både sosiale og geografiske forskjeller. Vi vil ha gode tjenester der folk bor. Ofte sees det på som distriktspolitikk. Men det er nasjonal politikk, mener Mossleth.

Trakk i bunad for lokalsykehusene

Senterpartiet har engasjert seg sterkt for lokalsykehusene. Trygve Slagsvold Vedum vakte oppsikt da han møtte med bunad i Stortinget og kuppet oppmerksomheten fra statsminister Erna Solberg.

– Også i Oslo er det problemer knyttet til fødetilbud. Der kan du oppleve å ringe opp til flere sykehus før det er ledig plass. Helgelandssykehuset har en prosess for å finne framtidens tilbud. Det er nedsatt en ressursgruppe som har konkludert på ett stort sykehus i Mo i Rana. Bor du på Vega eller i Sømna, vil du få fire timers reisevei for å komme til fødestua på sykehuset. Dette lar regjeringen ressursgruppa legge fram, uten å gripe inn. Stortinget har sagt at det ikke skal legges ned noe fødetilbud, påpeker Mossleth.

– I mandatet til helseforetaket er det ikke en gang et alternativ å utrede to fullverdige sykehus. Statsråden nekter å gripe inn. Det er den samme statsråden som i sin tid sa han skulle ta makta tilbake til Stortinget og ikke la de ansiktsløse byråkratene styre, sier en engasjert stortingspolitiker fra Nordland.

Svaret til Senterpartiet er mer politisk styring av sykehusene ved å skrote helseforetaksmodellen.

– Vi står også opp for norske interesser, vi står opp mot den sosiale dumpingen som EØS-avtalen legger til rette for. Det tror jeg også legges merke til, sier Mossleth.

Satser rød-grønt

Ola Smeplass er lokal toppkandidat i Bodø. Senterpartiet har kun en representant i bystyret denne perioden, men det forventes en stor opptur også her ved høstens kommunevalg.

– Målet er å få inn fire og få en langt større innflytelse på politikken, sier Smeplass.

I dag samarbeider partiet med Ap-ordfører Ida Pinnerød, og det samarbeidet fungerer utmerket ifølge samme mann.

ph

– Ordføreren er inkluderende og lar oss få noen gjennomslag for noen av våre saker, bortsett fra en nesestyver da man la ut et stort hyttefelt på et beiteområde. Drømmen er å få et rent rød-grønt flertall ved høstens valg, sier Smeplass.

– Blir det ikke slik, kan mange alternativer vurderes. Håper vårt er at ordfører Ida Pinnerød kan demme opp for noe av det store fallet til Arbeiderpartiet slik at det blir et rød-grønt flertall.

Saken fortsetter under bildet.

Ola Smedplass håper på rent rød-grønt flertall i Bodø etter høstens kommunevalg.

Ola Smedplass håper på rent rød-grønt flertall i Bodø etter høstens kommunevalg.

Helge Rønning Birkelund

Framgangen til Senterpartiet i nord mener også han skyldes partiets klare synspunkter på sentraliseringen og regionreformen. Vi har rett og slett en Nord-Norge fiendtlig regjering, mener Smeplass.

Det har også vært lite støy rundt bompenger i Bodø-området.

– Til og med Frp-politikere lovpriser bypakken som er vedtatt her. Men det gjør det også ganske mye enklere at vi har et innkjøringssystem som gir bare en mulighet. Plutselig forsvant også køene, sier Smeplass.

Har satt dagsorden

Nestleder Bjørnar Skjæran i Arbeiderpartiet er selv fra Nordland. Han registrerer at velgerne strømmer til Senterpartiet, og at kommentatorene refser Arbeiderpartiet for ikke å være klare og tydelig nok i sin politikk. Selv kjenner han seg ikke igjen i dette, sa han i et intervju med FriFagbevegelse etter rekordmålingen til Senterpartiet i sommer.

– Vi har deltatt i tre omkamper i Stortinget om regionreformen og tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark. Jonas Gahr Støre kommenterte nylig en mulig reversering av sammenslåingen, og sier omtrent ordrett det samme som Trygve Slagsvold Vedum. Men det er vel slik at hvis noe gjentas ofte nok, oppleves det også som en sannhet etter hvert, mener han.

Annonse
Annonse