JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
INNREISEREGLER: Mens kona får passere, har ikke Staffan som svensk statsborger adgang til å krysse grensa.

INNREISEREGLER: Mens kona får passere, har ikke Staffan som svensk statsborger adgang til å krysse grensa.

Privat. Bakgrunn: Colourbox.com

Regjeringens strenge innreiseregler:

Staffan mistet all inntekt da grensa ble stengt: – Jeg blir diskriminert og er helt rettsløs

Staffan Granander og kona pendler fra Sverige til Norge for å jobbe. Nå er det bare kona som får lov. Hun har nemlig norsk pass. Det synes han er diskriminerende.18.02.2021
09:51
19.02.2021 09:13

aslak@lomedia.no

Staffan er organisert i Fellesforbundet og har jobbet i Norge siden 2012. Nå er han i en fortvilet situasjon. Han har nemlig ingen jobb å gå til.

29. januar gikk han fra å ha full lønn til ikke å ha noen inntekt i det hele tatt. Som svensk statsborger og dagpendler kommer han seg ikke lenger over på den norske siden av grensa.

Siste uvikling i saken: Grensependler Staffan håpet på økonomisk hjelp, men Stortinget sa nei

«Hit, men ikke lenger!»

Årsaken er at grensen nå i praksis er stengt for alle som ikke bor i Norge. Svært få slipper inn.

Natt til 29. januar innførte regjeringen de strengeste innreisetiltakene siden Norge stengte 12. mars i fjor. Det ble gjort for å hindre spredningen av nye virusvarianter.

Les også: Utenlandske arbeidere står uten lønn med stengte grenser. LO ber regjeringen ta regninga

Dette rammer utenlandske arbeidere som jobber i Norge, men bor i hjemlandet. Arbeiderne det gjelder blir helt uforskyldt fratatt en sikker inntektskilde. Det betyr at de verken har krav på sykepenger eller dagpenger.

Staffan Granander i Eidskog Stangeskovene AS er en av dem. «Hit, men ikke lenger!» Det er beskjeden han får på grenseovergangen ved Magnormoen i Eda kommune.

– Jeg har ikke fått noen støtteordninger og føler meg lite verdsatt. Nå må jeg kanskje kvittere ut fire uker av ferien min for å få lønn i februar. Jeg føler meg diskriminert, mobbet og rettsløs, sier Granander til FriFagbevegelse.

LO ordnet møte for grensependlerne

Onsdag deltok Granander fra Åmotsfors i Sverige på et digitalt møte i regi av LO Innlandet og Viken Oslo sammen med andre grensependlere i samme situasjonen.

Historien til Staffan gjorde inntrykk. Ikke bare på ledelsen i LO, hovedtillitsvalgte og andre pendlere med innreiseforbud, men også to av politikerne på Stortinget – representert ved Aps Elise Bjørnebekk-Waagen og Høyres Kristian Tonning Riise.

Ingen rettigheter: Anleggsarbeideren Mats får verken lønn, dagpenger eller sykepenger

– Økonomisk rammer dette de berørte pendlerne veldig hardt. I tillegg er det en psykisk belastning å miste hele inntekten sin over natta, sier Bjørnebekk-Waagen.

– Det har ordnet seg midlertidig for noen med feriepenger og støtteordninger fra bedriftene, men det er ikke holdbart i lengden. Når myndighetene stenger grensene, må vi også stille opp økonomisk. Arbeidstakerne har ikke gjort noe galt. Derfor må regjeringen gjøre noe nå og ikke utrede i det uendelige, understreker hun.

Frir til Ap, Sp og SV

Opposisjonen på Stortinget og fagbevegelsen er svært bekymret over den situasjonen som de utestengte arbeidstakere har havnet i. De godtar ikke at grensependlere med svensk eller finsk statsborgerskap må holde seg hjemme fra jobb.

Regjeringen har foreløpig ikke kommet med en løsning som sikrer inntekten til denne gruppen, men Stortinget skal torsdag 18. februar behandle et forslag om kompensasjon til de berørte grensependlerne.

Forslaget til Ap, Sp og SV lyder slik: «Stortinget ber regjeringen sikre at grensependlere som nå ikke kan reise inn i landet for å jobbe på grunn av stengte grenser, blir omfattet av ordninger som sikrer økonomisk kompensasjon».

– Det går innpå meg å høre det pendlerne forteller, sier Tonning Riise.

– Det er helt åpenbart at denne gruppen faller mellom alle stoler, og situasjonen de nå befinner seg i kan ikke vare lenge. Dette er arbeidstakere som verken har krav på inntekt eller støtteordninger. Jeg vet at det er ulike ordninger som diskuteres i departementet, men jeg kan dessverre ikke være mer konkret akkurat nå, sier han.

Fellesforbundet: – Blodig urettferdig

Fellesforbundet leder Jørn Eggum mener det haster å få på plass en inntektssikring for grensependlerne som rammes av stengte grenser.

– Vi mottar daglig henvendelser fra medlemmer, både norske, svenske og polske, som i slutten av januar mistet all inntekt over natta, sier han til FriFagbevegelse.

– Folk er fortvila. De kommer seg ikke på jobb og får verken dagpenger, sykepenger eller annen økonomisk kompensasjon, til tross for at de har betalt skatt og arbeidet i Norge i årevis. Det er rett og slett blodig urettferdig, mener Eggum.

– Dette er folk som jobber og betaler skatt i Norge og bidrar til en felles velferd. Da er det skammelig at ikke velferdsstaten også stiller opp for dem, føyer han til.

Kona reiser til og fra

Granander mener de stengte grensene inn til Norge akkurat nå skaper større problemer enn stengingen motsatt vei. Det er flere unntak på svensk side, i tillegg til at det er flere svensker som jobber i Norge enn det er motsatt.

– De stengte grensene splitter folk. Dette er mobbing av svenske arbeidstakere, sier Granander, som jobber i produksjonen ved Eidskog Stangeskovene AS. Også på arbeidsplassen har han fått høre det. «Der kommer korona-svensken», kan de si.

Les også: Jan-Henki kom seg ikke inn i Norge for å jobbe. Nå kan han slippe jubelen løs

Kona til Staffan, derimot, kan passere grensen hver dag på vei til jobb i Eidskog kommune. Hun er norsk statsborger og omfattet av paragraf 6b i den såkalte covid-19-forskriften.

I denne forskriften er det en unntaksbestemmelse som åpner for at nordmenn som reiser mellom bostedet i Sverige eller Finland, slipper karantene ved innreise til Norge dersom de tester seg for korona hver sjuende dag

– Vi utgjør ingen fare for importsmitte. Vi må teste oss hver sjuende dag og tilhører den sikreste gruppen. I motsetning til de norske kollegene mine, som ikke har testet seg i det hele tatt, har jeg sikkert tatt koronatesten 20 ganger, sier Granander.

Avhengig av svensk arbeidskraft

Hans Petter Bærem, hovedtillitsvalgt ved Nexans i Halden, bekreftet på det digitale møtet i regi av LO at selskapet er helt avhengig av svensk arbeidskraft. Selskapet har store leveranser til energiprosjekter i Europa så vel som i resten av verden.

På anlegget produserer selskapet blant annet lange strømkabler som legges på havbunnen ved hjelp av et spesialbygget kabelskip. Nærmere 40 ansatte fra Sverige hjelper til med å produsere kablene.

– De svenske pendlere er fullverdige medlemmer av det norske trygdesystemet, og her i Halden er vi en svært sammensveiset gruppe, sier han.

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet beskylder regjeringen for å vende det blinde øyet til og la arbeidsfolk seile sin egen sjø.

Les også: Fredric blir kalt «han koronasvensken»: – Føler vi har seks millioner nordmenn mot oss

– Vi har en regjering som toer sine hender og som uten å blunke klipper hull i sikkerhetsnettet vi trodde var der. Partiene som stemmer nei til forslaget fra Ap, Sp og SV om å sikre økonomisk kompensasjon til grensependlerne, fortjener ikke en eneste stemme fra arbeidsfolk til høsten, mener Eggum.

18.02.2021
09:51
19.02.2021 09:13Mest lest

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Anne Marthe Vestre Berge

Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Hanna Skotheim

88.000 uføre får ekstra penger i februar

STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.

STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.

Guro Gulstuen Nordhagen

– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan bli sure for at vi er ute og rydder veiene

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

Marie Louise Somby/Árvu

Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.

TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.

Leif Martin Kirknes

Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Privat

Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»

Brian Cliff Olguin

June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge

Kommentar

Colourbox

«Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

Tri Nguyen Dinh

Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Hanna Skotheim

For Benjamin er hver begravelse en eksamen

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

Omar Sejnæs

Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling

Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.

Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.

Marcelo del Pozo / Reuters / NTB

Både polakker og spanjoler slipper å betale matskatten regjeringa ikke vil fjerne


Flere saker