JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2023

Statsbudsjettet er ikke rettferdig nok, mener SV og Rødt

SV-leder Audun Lysbakken synes det er gledelig at det legges fram et mer rettferdig budsjett, men synes det ikke er rettferdig og grønt nok.
SV-leder Audun Lysbakken vil ha et enda mer omfordelende statsbudsjett.

SV-leder Audun Lysbakken vil ha et enda mer omfordelende statsbudsjett.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen går i riktig retning i skatte- og fordelingspolitikken, men ikke langt nok.

– Vi mener det må omfordeles kraftigere. Det gjøres for lite for å gi en håndsrekning til folk som sliter med regninger, renter og økte priser. Ikke minst pensjonister, barnefamilier, studenter og andre grupper som har det tøft. Derfor mener vi det fortsatt er rom for, og helt nødvendig, å øke skattene for de rikeste enda mer, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Gode fordelingstiltak

– Mer av regningen for krisen må sendes til dem som har mest. SV vil styrke økonomien til folk som sliter med økende priser. Vi trenger gode fordelingstiltak som gratis SFO for flere, billigere tannhelse og økt minstepensjon, studiestøtte og barnetrygd, sier Lysbakken.  

Det andre han reagerer på, er at miljøbudsjettet er skuffende. Regjeringen innrømmer selv at de ikke er i nærheten av å nå klimamålene, mener Lysbakken.

– Dette budsjettet er en innrømmelse i at skattenivået på rikdom var for lavt, at oljeskattepakken var en stor feil, sier han.

– Det er gledelig at det endelig legges fram et budsjett med mer rettferdig fordeling som mål, men det må omfordeles kraftigere og vi trenger en helt annen prioritering av klima og natur. Regjeringens forslag til budsjett er dessverre ikke rettferdig nok og ikke grønt nok, konkluderer SV-lederen.

Les også: Slik påvirker statsbudsjettet lommeboken din

– Det er høyrepolitikk

Rødts finanspolitiske talsperson, Marie Sneve Martinussen, er enda mindre fornøyd enn Lysbakken.

Overordnet sett mener hun statsbudsjettet er et skritt i riktig retning. Men hun er veldig skuffet over at regjeringen kutter i dagpengene til de arbeidsledige.

– Det er høyrepolitikk. Her tar de penger fra de arbeidsledige for å få de i jobb. Det er et kutt som må reverseres, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

Martinussen reagerer at det er mange som går rundt i vandrehallen på Stortinget og synes synd på de rike.

– De som det virkelig er synd på, er de som sliter med å betale strømregningen og høye matpriser. Og flere hundre tusen familier som rett og slett er kastet ut i fattigdom, sier Sneve Martinussen

– Det er de regjeringen i en større grad burde være der for. Da må kuttet i dagpenger reverseres, og barnetrygden må økes. Når den står i bero, er det et reelt kutt. Det blir dyrere å ha barn i Norge, avslutter hun.

Les også: Høytlønte må betale 95.000 kroner mer i skatt. Slik påvirker endringene deg

Annonse
Annonse