Brexit:
Storbritannia: Enighet om utkast til brexitavtale
Storbritannia bekrefter at det er enighet om et utkast til skilsmisseavtale mellom Storbritannia og EU. Den britiske regjeringen skal møtes onsdag for å ta stilling til forslaget.
Statsminister Theresa May i Storbritannia.
Number 10
Den britiske regjeringen møtes onsdag klokka 15 norsk tid for å «vurdere utkastet til enighet som forhandlerne har nådd fram til i Brussel, og for å vurdere de neste skrittene», heter det i en kunngjøring Downing Street tirsdag kveld.
En kilde på EU-siden opplyser til NTB at ambassadører fra EUs medlemsland vil møtes på nøyaktig samme tidspunkt i Brussel «for å diskutere den siste utviklingen».
• Storbritannias vil liberalisere handelen med Norge
Vanskelig for May
Det er likevel langt fra garantert at den britiske regjeringen, og i siste instans Parlamentet, vil støtte avtaleutkastet, som foreløpig kun har fått velsignelse på teknisk nivå.
– Det er to store hindre, og begge disse hindrene ligger i London. Det ene hinderet er regjeringen, og det andre er Parlamentet, forklarer førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.
Han beskriver den politiske situasjonen som vanskelig for May.
– Nå er første steg tatt ved at forhandlerne er enige om en tekst. Så får vi se om det vil være politisk aksept for det, sier Mustad, som følger britisk politikk tett.
Én etter én
Den irske kringkasteren RTEs velinformerte Brussel-korrespondent melder at forhandlerne skal ha blitt enige ved 21-tiden mandag kveld om hvordan teksten i avtalen skal se ut. Teksten skal deretter ha blitt sendt til Downing Street, der statsminister Theresa May ifølge britiske medier innkalte nøkkelministre én etter én til møte tirsdag kveld.
May uttalte tirsdag morgen at en skilsmisseavtale var «nesten innen rekkevidde».
Senere på dagen fikk EU-kommisjonen en oppdatering om status fra EUs forhandlingsleder Michel Barnier.
– Svært intense forhandlinger pågår. Selv om vi gjør framskritt, er det klart at vi ikke er i mål ennå, oppsummerte EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans etterpå.
Dag og natt
EU og Storbritannia har de siste dagene forhandlet dag og natt for å forsøke å få de siste detaljene på plass.
Håpet har vært å nå enighet om et avtaleutkast i tide til å kunne innkalle til et ekstraordinært brexittoppmøte i Brussel før G20-toppmøtet i Buenos Aires, som begynner fredag 30. november.
Hastverket skyldes at både Parlamentet i London og EU-institusjonene trenger betydelig med tid til den formelle godkjenningen av avtalen før Storbritannia formelt går ut av EU den 29. mars.
• Skotsk fagbevegelse frykter Brexit uten handelsavtale med EU
Irsk problem
Det er uenighet om irskegrensa som har stått igjen som det siste store spørsmålet i forhandlingene.
Av hensyn til den nordirske fredsprosessen har EU og Storbritannia begge satt seg som mål å unngå nye hindre på grensa mellom Irland og Nord-Irland. Men forhandlerne har hatt svært vanskelig for å nå fram til enighet om hvordan dette skal oppnås.
Det er ventet at forslaget til løsning vil gå ut på at hele Storbritannia blir værende i EUs tollunion inntil videre mens forhandlingene om mer permanente løsninger pågår.
Flere toneangivende brexitforkjempere gikk allerede tirsdag kveld ut med krav om at den britiske regjeringen må forkaste forslaget.