«Behovet for å finne løsninger på klimakrisen er i dag større enn noen gang og luftfarten bør på sikt bli utslippsfri», heter det blant annet i regjeringens nye luftfartsmelding.
Ole Berg-Rusten / NTB
Flyreiser
Store klimamål for norsk luftfart: Kan bety fly uten utslipp fra 2028
Fredag la regjeringen fram sin nye nasjonale luftfartsstrategi, med klima og arbeidsforhold i sentrum. – Viktig og riktig, mener LO.
helge@lomedia.no
LO Luftfart har etterlyst den siden 2016 – fredag formiddag ble regjeringens lenge bebudede luftfartsmelding presentert.
Meldingen som passerte statsråd på slottet fredag, ble varslet allerede i Hurdalsplattformen. Den skulle styrke norske aktører med norske lønns- og arbeidsforhold, og samtidig få ned utslippene fra luftfarten.
Det er ambisiøse mål regjeringen legger fram: «Behovet for å finne løsninger på klimakrisen er i dag større enn noen gang og luftfarten bør på sikt bli utslippsfri», heter det blant annet i meldingen.
Meldingen antyder at ved anskaffelse til nye FOT-ruter med avtalestart 1. april 2028/2029 skal det ligge inne et punkt om å benytte null- og lavutslippsfly dersom teknologien åpner for det.
Bakgrunn: LO vil stille strengere krav ved statlig kjøp av flyruter
Nei til forbud
Fagbevegelsen har hatt stort fokus på en annen side ved de såkalte FOT-rutene.
For å sikre et godt flytilbud over hele landet, kjøper staten transport på flyruter som ikke kan drives bedriftsøkonomisk lønnsomt. Hovedvekten av disse FOT-rutene er på Nord-Vestlandet og i Nord-Norge.
Problematikken rundt såkalt «wet lease» ble synliggjort da den forrige regjeringen ga anbud på en FOT-rute mellom Florø og Oslo til det danske selskapet Danish Air Transport (DAT).
«Wet lease» er et leiearrangement hvor et flyselskap leier ut til et annet flyselskap et fly med full besetning. I realiteten var det derfor ikke DAT, men et litauisk datterselskap som utførte anbudet – med litauiske lønninger.
Samferdselsdepartementet poengterer i en epost til FriFagbevegelse at DAT A/S og UAB DAT LT innga felles tilbud. Det vil si at departementet har direkte kontrakt med selskapet som faktisk flyr.
Kronikk: «Det haster for norsk luftfart»
Sosial dumping
LO mente Solberg-regjeringen på den måten snikinnførte sosial dumping sponset av norske skattekroner.
Kravet til både flygerforbundet og LO har vært at morselskapet – ikke datterselskapet – må fly tildelt rute.
I luftfartsmeldingen, som regjeringen presenterte fredag ettermiddag, får ikke LO og Norsk Flygerforbund gjennomslag for sitt ønske om et forbud mot «wet lease».
«Regjeringen kan ikke se at det er grunnlag for et generelt forbud mot bruk av «wet lease», som er et legitim forretningspraksis i internasjonal luftfart» heter det.
I stedet skriver regjeringen at de vi bruke anskaffelsene av flyruter aktivt. Slik vil de gjøre det tydelig hvilke lover og regler som gjelder for lønns- og arbeidsvilkår, og bidra til at reglene følges.
– Det blir ikke forbud mot «wet-lease«, som LO krevde?
– Det er resultatet som teller, og nå er de tydelige på at hensynet til norske lover og regler skal veie tyngre. Regjeringen viser med dette at de nok en gang rydder opp i norsk arbeidsliv, svarer Sissel Skoghaug.
– Viktig og riktig at regjeringen nå poengterer viktigheten av ryddige og seriøse arbeidsforhold i norsk luftfart, mener Sissel Skoghaug, LOs første nestleder og leder for LO Luftfart. Her fra dagens presentasjon av ny nasjonal luftfartsstrategi, med Alexander Wasland, leder i Flygerforbundet (t.v.), og Jon-Ivar Nygård, samferdselsminister.
Privat
Meldingen poengterer viktigheten av ryddige og seriøse arbeidsforhold i norsk luftfart, med anstendige lønns- og arbeidsvilkår.
Leder i LO Luftfart, Sissel Skoghaug, håper dette i praksis fører til at det blir slutt på sosial dumping på FOT-rutene framover.
– Sommerens streik i SAS gjorde folk flest klar over den vanskelige situasjonen for pilotene. Det er derfor viktig og riktig at regjeringen nå poengterer viktigheten av ryddige og seriøse arbeidsforhold i norsk luftfart. Med norske lønns- og arbeidsforhold, sier Sissel Skoghaug til FriFagbevegelse.
Sosial bærekraft
Når luftfartsmeldingen endelig er lagt fram, er det en stor dag for Norsk Flygerforbund.
– Dette har vi etterspurt siden 2016. At det skjer, er veldig fint, sier leder i Norsk Flygerforbund, Aleksander Wasland, til FriFagbevegelse.
Han er klar på at «wet lease» er et risikoelement som kan stimulere til sosial dumping i luftfarten. Han er samtidig glad for at meldingen åpner opp for en allmenngjøring i luftfarten, selv om det ligger litt fram i tid.
I meldingen heter det at regjeringen vil «vurdere styrking av allmenngjøringsordningen i dialog med partene i arbeidslivet».
Allmenngjøring skal sikre «utenlandske arbeidstakeres lønns- og arbeidsvilkår som er likeverdige med de vilkårene norske arbeidstakere har».
Har vi «cowboy-tilstander» i norsk luftfart? Slik gikk debatten om luftfartens framtid i Arendal
Styrke tilsynet
Regjeringen ønsker også å styrke muligheten for å «melde fra til Luftfartstilsynet om mulige brudd på reglene om lønns- og arbeidsforhold, slik at tilsynet får kunnskap om forhold det er ressurskrevende å fange opp ved hjelp av generelle tilsynsordninger».
Meldingen viser også til at regjeringen har tatt initiativ til flere endringer i arbeidsmiljøloven som også har betydning for luftfarten.
Viktige eksempler er grensen mellom arbeidstakere og selvstendige oppdragstakere og mellom leie av personell og bemanningsentreprise.
Luftfartstilsynet skal fortsette å prioritere å følge med på utviklingstrekk i norsk luftfart som påvirker arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår negativt, og melde fra om dette til Samferdselsdepartementet.
«Norsk luftfart skal være sosialt bærekraftig. Selskapene som opererer i norsk luftfart skal ha ryddige og anstendige lønns- og arbeidsforhold.
Ingen skal gjennom utnyttelse av arbeidstakere eller annet personell oppnå konkurransefordeler eller på andre måter svekke grunnlaget for den norske velferdsmodellen» heter det videre.
– Nå er det en dag å være godt fornøyd på. Vi har fått gjennomslag for viktige ting, blant annet i forhold til sosial sikring. Det tas kraftfulle grep for å sikre like konkurransevilkår innen luftfarten, sier forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Alexander Wasland til FriFagbevegelse.
– Nå omfattes luftfarten av arbeidslivets vanlige regler og blir dermed en normal del av norsk arbeidsliv. Det aller mest positive er at vi nå har en strategi som peker på luftfarten som en positiv næring, legger han til.
Vil ha minstelønn i Norge: Slik skal sosial dumping i luftfarten stanses
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen