Jan-Erik Østlie
Sosial dumping
LO vil stille strengere krav ved statlig kjøp av flyruter
For å sikre et godt flytilbud, kjøper staten plasser på noen flyruter som ikke kan drives lønnsomt. Nå krever LO at det stilles strengere krav til de som vinner anbudet fra 2024.
helge@lomedia.no
Departementet gir tilskudd til regionale flyruter på strekninger i Norge der markedet alene ikke sikrer god nok transportstandard. Fra 1. april 2024 skal samferdselsdepartementet tildele nye såkalte fotruter.
Departementet «tar» ruten ut av det frie markedet, pålegger forpliktelser til offentlig tjenesteytelse (FOT) og kjøper flyrutetjenester etter en gjennomført konkurranse.
I forkant av en ny konkurranse om regionale ruteflyginger i Sør-Norge og Nord-Norge fra 1. april, er det bedt om høringsinnspill. LO og Norsk Flygerforbund skriver i sine høringssvar at departementet nå «må rydde opp i bruken av statsstøttet sosial dumping på slike ruter».
DAT fikk anbud
Det vakte oppsikt da den forrige regjeringen ga det danske selskapet Danish Air Transport anbud på flyruten fra Florø til Oslo. LO-forbundet Norsk Flygerforbund mener regjeringen på denne måten snikinnførte sosial dumping sponset av norske skattekroner.
Det danske flyselskapet har et heleid datterselskap i Litauen. Ifølge Flygerforbundet er lønna til de litauisk ansatte 40 til 50 prosent lavere enn for norske ansatte i luftfarten. Norsk Flygerforbund har krevd en presisering om at det er det danske morselskapet – ikke datterselskapet – som må fly ruten.
Bakgrunn: Litauisk lønn på statsstøttet flyrute i Norge: Her er Hareides forklaring
DAT har selv bekreftet i et brev at ruten opereres på såkalt «wet lease». Det vil si at det er datterselskapet som opererer ruten, og at samferdselsdepartementet har godkjent dette.
Nå mener LO og forbundslederen i Norsk Flygerforbund, Aleksander Wasland, at regjeringen kan sette et overordnet eksempel på hvordan det skal være i norsk luftfart.
Eksemplet med DAT er nemlig ikke det eneste.
Det svenske selskapet Air Leap vant anbudet på strekningen Røros-Oslo fra 2020 til 2024. Nye internasjonale regler gjorde at flyene deres ikke kunne operere med fulle fly. Like etterpå besluttet styret i selskapet å gå i en rekonstruksjon og innstille all ruteflyging.
Senere gikk Widerøe inn og berget ruten, men med to i stedet for tre daglige avganger.
Reaksjon: LO raser mot tildeling av flyrute: – Statsstøttet sosial dumping
Sette en standard
– Nå må det settes krav til kvalitet, flysikkerhet og sosial kvalitet. Våre felles skattepenger kan ikke bli en slagmark for sosial dumping, sier Aleksander Wasland, forbundsleder i Norsk Flygerforbund til FriFagbevegelse.
Regjeringen har lovet en luftfartsmelding. Wasland mener tildelingen av fotruter blir en syretest i så måte. Han mener signaler som er gitt i forkant av luftfartsmeldingen, må følges opp og at regjeringen benytter seg av handlingsrommet i EØS-avtalen.
– Tidligere tildelinger er i all hovedsak basert på pris. Det er vektet langt mer enn mulighetene for en stabil leveranse, mener Wasland.
LO viser til at Widerøe i dag er hovednettverkstilbyder, og samarbeider tett med de to største infrastrukturbærerne i norsk luftfart, SAS og Norwegian. LO frykter at dette nettverket mister sine fordeler om det blir mange små aktører på markedet.
– LO mener FOT-rutene må sees på som nødvendig infrastruktur og at en helhetsvurdering må ligge til grunn for valg av tilbyder.
LO mener også det må stilles relevante og effektive tilleggskrav ved denne type offentlige anskaffelser for å hindre kraftig press på lønns- og arbeidsvilkår og unngå sosial dumping.
Stille flere krav
LO foreslår en vektet tildeling, slik at det gis insentiver til å øke den sosiale velferden for arbeidstakere som daglig skal levere sikker, stabil og bærekraftig samferdsel i distriktene.
LO stiller blant annet følgende krav:
• Krav om driftsbase i Norge.
• Norsk eller skandinavisk språk for minimum en av pilotene og en av kabinbesetningen.
• Forbud mot selvstendig næringsdrivende personell.
• Flygende personell skal være ansatt direkte i driftsselskapet hos kontraktsmotpart.
• Krav om gjennomgående billetter.
SAS har gjort det lenge, men nå har også Norwegian inngått avtale med Widerøe om såkalte gjennomgående billetter.
LO knytter også FOT-tilbudet opp mot en nasjonal beredskapsplan.
«Den siste utviklingen i europeisk sikkerhetspolitikk, med Russlands invasjon i Ukraina, har revitalisert behovet for sterke nasjonale beredskapsplaner og en styrket sikkerhetspolitikk» skriver LO i et høringssvar til Samferdselsdepartementet.
LO viser til at etablerte norske luftfartsselskaper tradisjonelt har inngått i slike beredskapsplaner. Norskregistrerte fly og personell har vært en viktig ressurs for samfunnet blant annet ved behov for masseevakuering av sivile i en krisesituasjon.
LO ser i denne sammenheng med bekymring på en potensiell situasjon hvor hele, eller deler av FOT-rutene opereres med utenlandsregistrerte fly og personell.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Håvard Sæbø