JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget vedtok bemanningsnorm for barnehagene

Trass i stor motstand er den nye bemanningsnormen for barnehagene vedtatt av Stortinget. 

Colourbox.com (illustrasjonsfoto)

Normen går ut på at det maks skal være tre barn under tre år per voksen og maks seks barn over tre år per voksen i norske barnehager fra 1. august i år.

Mange foreldre mener imidlertid at normen er for dårlig fordi den ikke sikrer en slik minimumsbemanning hele dagen. Fredag tar derfor foreldre over hele landet barna sine ut i streik.

KS har kritisert bemanningsnormen for være underfinansiert med 1 milliard kroner i 2021. KrF fikk imidlertid gjennomslag for 100 millioner mer til oppstarten i år, i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, noe kommunene er fornøyd med.

Regjeringspartiene og KrF er enige om ny barnehagenorm

– Skuffet

Redd Barna er, i likhet med foreldrene, skuffet over at regjeringens forslag til bemanningsnorm er vedtatt.

– Det er tydelig at regjeringen ikke har lyttet godt nok til kritikken og bekymringene barnehageansatte og foreldre over hele landet har kommet med i løpet av våren, sier seksjonsleder Thale Skybak i Redd Barna.

Redd Barna reagerer på at bemanningsnormen ikke sikrer nok trygge voksne rundt barnehagebarna i hele åpningstiden.

– En hovedregel bør være at det er minst to ansatte på jobb på hver avdeling i hele barnehagens åpningstid, slik at ansatte ikke er alene med barna. En slik praksis går ikke an å gjennomføres i barnehagene med den bemanningsnormen vi har fått i dag, sier Skybak.

Ber om plan

Stortinget ber også regjeringen komme tilbake i statsbudsjettet for 2019 med en plan for hvordan økte kostnader til bemanning skal dekkes for både offentlige og private barnehageeiere, for å sikre at alle barnehager oppfyller normen innen august neste år.

Planen må sørge for en rettferdig økonomisk fordeling mellom kommunene og sikre bærekraftig økonomi i de små private barnehagene, heter det i vedtaket.

Frp mener kommunene har råd til å oppfylle bemanningsnorm i barnehagene

KS glad for mer penger til barnehagene

Kommune-Norge er fornøyd med mer penger til barnehagene etter at budsjettenigheten på Stortinget gir dem 100 million kroner mer.

NTB

Finansieringen av barnehagenormen er den største budsjettendringen etter at regjeringspartiene har blitt enige med KrF om revidert nasjonalbudsjett.

– Vi er veldig tilfredse med resultatet av forhandlingene om revidert budsjett, sier direktør for interessepolitikk i Kommunenes interesseorganisasjon KS, Helge Eide, til NTB.

Kommunene og opposisjonen provosert over manglende penger til barnehagenorm

Samme dag som Stortinget vedtok ny bemanningsnorm i barnehagene fra 1. august i år, sikrer budsjettkameratene mer penger til kommunene. Noe usikkerhet rundt fordelingen av midler til private og kommunale barnehager, gjør at Eide ikke har helt oversikt om hvordan finansieringen slår ut.

– Vi har behov for å gå mer i detalj rundt finansieringen og hvilke konsekvenser det får, men alt i alt er dette veldig positivt, legger Eide til.

SV: – Staten må betale for ny barnehagenorm!

Kommunene krever 1 milliard for å innfri barnehagenorm

Annonse
Annonse