JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Støtte til storstreiken fra hele verden: – Vakte oppsikt

Streiken i Norge ble lagt merke til også utenfor landets grenser.
– Streikeretten er under press internasjonalt og i Europa. Det var med på å skape oppmerksomhet og engasjement rundt streiken i Norge, sier Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

– Streikeretten er under press internasjonalt og i Europa. Det var med på å skape oppmerksomhet og engasjement rundt streiken i Norge, sier Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

Ole Palmstrøm

helge@lomedia.no

Internasjonal sekretær i LO, Liv Tørres, fikk mange henvendelser fra europeiske kolleger og fagbevegelse verden med støtte til streiken, som ble avsluttet torsdag kveld.

Blant annet fra amerikansk, tysk, britisk, spansk og europeisk fagbevegelse som har vært tydelige og sterkt ute med støtte til LOs streik i sosiale medier.

Les mer: LO har folket i ryggen – seks av ti støttet streiken

Legges merke til

At norsk LO tok kampen for mindre forskjeller, ble altså lagt merke til.

Claes-Mikael Ståhl er nestleder i den europeiske fagbevegelsen ETUC (European Trade Union Confederation). Han er klar på at hele den europeiske fagbevegelsen ga sin helhjertede og fulle støtte til LO og YS i kampen for bedre lønnsvilkår.

– Det er spesielt gledelig at LO og YS tok kampen for dem som står nederst på lønnsstigen, som også er de som merker inflasjonen hardest. Høy inflasjon og økte levekostnader rammer hele Europa, men spesielt de med de laveste lønningene. Det er viktig å særskilt hjelpe de som rammes hardest, mener Ståhl.

Norge står imidlertid ikke i en unik situasjon. Over hele Europa pågår det konflikter i ulike former. Dette blir også et sentralt tema når den europeiske fagbevegelsen møtes til kongress i Berlin i mai.

– Kampen for å opprettholde kjøpekraften er en vanskelig kamp fordi levekostnadene øker så markant i hele Europa. Derfor er også kampen som føres i Norge den samme som på hele det europeiske kontinentet, mener Clas-Mikael Ståhl.

Populært: Amerikansk LO ønsker norsk fagorganisering i USA: – Burde vært eksportert til hele verden

Norske modellen

Liv Tørres er enig i beskrivelsen.

– Mange land opplever tapt kjøpekraft, men samtidig er også streikeretten internasjonalt og i Europa under press. Det var med på å skape oppmerksomhet og engasjement rundt streiken i Norge, sier Liv Tørres til FriFagbevegelse.

Hun mener at streiken også vakte litt oppsikt blant utenlandske kolleger, fordi norsk LO er kjent for å ha et tett forhold til arbeidsgiversiden og primært er opptatt av dialog og samarbeid med dem.

– Dialog og samarbeid er viktige deler av den norske modellen. Men det er også retten til å streike. Det er det nok færre som har vært bevisst på internasjonalt, legger hun til.

LO og YS sin kamp for lavtlønte får positiv omtale fra fagforeningskollegaer verden rundt.

LO og YS sin kamp for lavtlønte får positiv omtale fra fagforeningskollegaer verden rundt.

Leif Martin Kirknes

Innskrenke rettigheter

I England og Skottland har det vært mange streiker – samtidig som myndighetene jobber for å innskrenke rettighetene til å bruke streikevåpenet. Britisk fagbevegelse (TUC), som representerer 5,5 millioner medlemmer, stilte seg unisont bak LO i denne streiken.

Paul Nowak er leder for TUC i Storbritannia. Han ga Peggy Hessen Følsvik og alle LOs medlemmer sin fulle støtte. Han beundrer motet og innsatsviljen LO viste.

Tysk LO, representert ved lederen for DGB, Yasmin Fahimi, ga streiken sin fulle støtte og skrev at «økt kjøpekraft og bedring av lønn i lavlønnsgruppene er viktige krav».

Fornøyde forbundsledere: – Et litt mer rettferdig samfunn nå

Amerikansk støtte

Amerikanerne (AFL-CIO) skrev på Twitter at de står skulder til skulder med sin søsterorganisasjon LO i Norge.

«Når næringslivet går bra og bedriftene har store overskudd, må arbeidstakerne få sin rettmessige del også», skrev amerikanerne, som representerer 12,5 millioner medlemmer.

Spanjolene (UGT med rundt en million medlemmer) skrev på Twitter at norske arbeidstakere fortjener rettferdig behandling og økt lønn og kjøpekraft. De sendte også sine varmeste hilsener til sine søstre og brødre i Norge.

I Norden hadde streiken bred støtte. Fagbevegelsene i Norden ga bred støtte til kravene om mindre forskjeller og mer rettferdig lønn.

Liv Tørres deltok onsdag selv i et styremøte i den nordiske faglige samorganisasjonen i Helsingfors, hvor det ble understreket at streikeretten er viktig.

Mye lest: Storstreiken er over: Dette ble LO og NHO enige om

Annonse
Annonse