JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Strengere røykelov?»

Det er politisk uenighet om røykeloven bør strammes ytterligere inn eller ikke.

Det er politisk uenighet om røykeloven bør strammes ytterligere inn eller ikke.

ANB-arkiv

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
KrF vil ha strengere røykelov. De andre partiene i regjering sier nei.

kjell.werner@anb.no

Tobakksforsker anbefaler økt tobakksavgift, men også han får tommelen ned. Stortingsrepresentant Tore Storehaug (KrF) vil ha flere røykfrie arenaer. Han ønsker å innføre røykeforbud utendørs på en rekke offentlige steder etter svensk modell. Storehaug viser til at det er mange som av ulike grunner ikke bør utsettes for passiv røyking.

Dagens røykelov, som KrFs Dagfinn Høybråten skal ha mye av æren for, trådte i kraft sommeren 2004. Da ble det forbudt å røyke på serveringssteder, og denne innstrammingen har vist seg å bli en suksess. Lovendringen var i utgangspunktet ment å skåne de ansatte i denne bransjen, men dette medførte også en holdningsendring blant folk flest. Resultatet har blitt betydelig færre røykere.

Følg oss på Facebook

I dag er det rundt 12 prosent nordmenn som røyker fast. Det er bare tre prosent i den yngste delen av befolkningen som er røykere, mens andelen unge røykere var på så mye som 30 prosent for 30 år siden. Skåret i «gleden» er at antallet som snuser har økt, men å bruke snus er tross alt mindre skadelig enn å røyke sigaretter.

Tobakksforsker Karl Erik Lund mener det har svært så begrenset effekt å innføre røykeforbud utendørs. Han peker på at økt tobakksavgift er bedre hvis formålet er å få Ola og Kari til å stumpe røyken for godt. Forskeren maner de folkevalgte til også å se saken med røykernes briller. Han hevder at mange røykere føler seg som en trakassert pariakaste.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Passiv røyk utendørs er et problem for mange astmatikere og allergikere. For røykerne handler det selvsagt om å ta naturlig hensyn til omgivelsene, men her kommer man langt med sunt vett. Forbud er ikke alltid rette veien å gå. Det hører med til historien at det allerede er forbud mot røyking i lokaler og transportmidler hvor allmenheten har tilgang.

- Avgiftsøkning er et effektivt virkemiddel og på langt nær like inngripende som å forvise røykerne til sjøen eller inn i skogen hvis de skal røyke, sier Lund til VG. Men han møter motbør fra folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp). Hun sier plent nei til økt tobakksavgift og begrunner dette med at røykerne betaler mer enn nok som det er.

Men faktum er at kostnaden for tobakksvarer, sett opp mot inntekten, har stått relativt stille siden 1970-tallet. I dag utgjør den norske tobakksavgiften 63 prosent av prisen, mens Verdens helseorganisasjon anbefaler 70 prosent. Forskeren har et poeng, men økte avgifter kan også føre til økt svenskehandel. På den annen side bør vi ikke kopiere den svenske røykeloven. Det holder at vi har jagd røykerne utendørs.

Annonse
Annonse