JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen 2022

Strømstøtte-forslag gjør at Glenn Cato øyner håp for industrien

LO legger press på regjeringen om å innføre strømstøtte for deler av næringslivet. Det kan berge jobben for Glenn Cato Furulund og de ansatte ved Furnes Jernstøperi.
Tillitsvalgt Glenn Cato Furulund har håp etter LOs vedtak om strømstøtte til deler av næringslivet.

Tillitsvalgt Glenn Cato Furulund har håp etter LOs vedtak om strømstøtte til deler av næringslivet.

Aslak Bodahl

aslak@lomedia.no

Glenn Cato Furulund er tillitsvalgt ved Furnes Jernstøperi på Stange i Innlandet, og delegat på LO-kongressen. En av sakene han brenner for er de skyhøye strømprisene.

Folk har fått rask hjelp i en ekstraordinær situasjon. Det samme har bøndene og kulturlivet. Næringslivet, derimot, er som Furulund sier «overlatt til seg selv».

Det kan få dramatiske konsekvenser for Furnes Jernstøperi i den kraftkrevende industrien.

– For vår del er det viktig å få på plass en støtteordning før det går galt. Like viktig er det at dette må gjelde for alle bedrifter som sliter mer enn det Furnes gjør, sier Glenn Cato til FriFagbevegelse.

Vedtak om strømstøtte

Redaksjonskomiteen i LO, som består av representanter fra alle forbundene, la fram et forslag på LO-kongressen som fikk flertall. Det lyder slik:

«LO mener det må være en overordnet ambisjon at vi igjen får en balanse mellom forbruk og produksjon av kraft, som fører oss tilbake til normale norske kraftpriser i Syd-Norge.

Inntil prisene er stabilisert er det viktig at statens strømstøtteordning videreføres og at det vurderes etablering av ordninger for deler av næringslivet som ikke har tilgang til langsiktige industrikraftordninger. Lange fastprisløsninger må videreutvikles.»

Da forslaget kom opp til votering fredag, stilte Glenn Cato seg bak formuleringen i den næringspolitiske uttalelsen.

– Dette avsnittet gir jo håp. Det står jo at det er en ambisjon om å få strømprisene tilbake til normalen og vurdere en etablering av støtteordninger for næringslivet, sier han til FriFagbevegelse.

– Vi har fått med oss poengene, men forslaget fra redaksjonskomiteen kunne ha vært mer kraftfullt og spissere formulert, mener Furulund. 

Aktuelt: Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strømfrist

Videreutvikle fastprisløsninger

Når redaksjonskomiteen foreslår at «det skal vurderes ordninger for deler av næringslivet som ikke har tilgang til langsiktige industrikraftordninger», gjelder det i høyeste gra Furnes Jernstøperi.

Sammenlignet med industrigiganter som Hydro og Elkem, er ikke Furnes velsignet med langsiktige kraftkontrakter som løper over flere tiår. Det betyr at støperiet ikke er sikret lave strømpriser.

– Markedet er ikke interessert i å inngå slike avtaler med oss, mener Furulund.

Redaksjonskomiteen i LO vil at lange fastprisløsninger må videreutvikles. Furnes har i dag en fastprisavtale for halvparten av strømmen, men den kontrakten utløper i juni.

Et krav fra ledelsen ved Furnes Jernstøperi er en lav fastprisavtale. Dessuten må mellomlegget mellom fastpris og spotpris kompenseres. På den måten kan støperiet få samme rammebetingelser.

Tredobling av prisene

Furnes Jernstøperi bruker 1,6 gigawattimer med strøm i året. Hovedsakelig til å lage rammer, lokk og rister til vann, avløp, kummer, springer, lemmer og tekniske kummerlokk. Strømforbruket er 20 prosent av det hele Stange kommune bruker.

Det jernstøperiet bruker på strøm i løpet av en dag er mer enn det de fleste husholdninger gjør på ett år. Strømutgiftene har ikke bare blitt doblet. De er blitt tredoblet.

Derfor ville Glenn Cato at LO-kongressen skulle vedta dette:

«Å få regjeringa til å gjøre noe med prisene på strøm og drivstoff for vanlige folk og bedrifter. Slik det er nå, står vi i fare for å rasere norsk arbeidsliv».

Det gikk ikke upåaktet hen. Kongressen har lyttet til industriansatte som har fått merke de høye strømprisene på kroppen.

 Les også: LO vil ikke endre energipolitikken nå – stiller krav til Energikommisjonen

Annonse
Annonse