6,5 prosent er for dårlig, mener flere lærere.
Peter Nicholls / Reuters / NTB
Storbritannia
Sunak vil bla opp milliarder for å stanse offentlige streiker
Flere lærere er bekymra for at lønnsforslaget er for dårlig, og legene har allerede takka nei til tilbudet.
hakon.vatnar.olsen@ntb.no
herman@lomedia.no
Storbritannias statsminister Rishi Sunak gjør et forsøk på å få slutt på stadige streiker i offentlig sektor ved å tilby lærere, leger og andre ansatte lønnsøkninger.
Men han advarte torsdag om at tilbudet vil koste milliarder av pund, og at pengene må hentes fra eksisterende budsjetter.
Det betyr kutt andre steder i budsjettene.
Lærere tilbys en lønnsøkning på 6,5 prosent, politiet tilbys 7 prosent økning, militære skal få 5 prosent, og leger i spesialisering får tilbud om 8,8 prosent lønnsøkning.
Sistnevnte gruppe gikk torsdag forrige uke ut i fem dagers storstreik med krav om 35 prosents lønnsøkning for å komme på samme lønnsnivå som i 2008. Denne uka er det varslet streik blant andre ansatte i det offentlige helsevesenet NHS.
Bakgrunn: Britene streiker som aldri før. Nå vil regjeringa stramme inn
Ultimatum
Statsministeren understreker at det er vinn eller forsvinn for fagforeningene.
– Vi kommer ikke til å reforhandle årets avtale, og ingen streik kan endre på vår beslutning, sier han.
Tilbudene sendes nå til fagforeningene som skal stemme over tilbudet. Ifølge Sunak har tilbudet falt i god jord hos sentrale fagforeningsledere, men det gjenstår å se hvordan lokale tillitsvalgte reagerer på Sunaks lønnsultimatum.
Flere fagforeninger for lærere sa de ville avlyse varslede streiker og anbefale tilbudet, men to av legenes fagforeninger sier at tilbudet neppe er nok til å få slutt på streikene.
Politiets fagforeninger kaller tilbudet et skritt i riktig retning, men viser til at det ikke kompenserer for en reallønnsnedgang på 17 prosent siden 2000.
Koster milliarder
– Dette er en av de mest betydelige lønnsøkningene vi har hatt på tiår, og det koster milliarder av pund mer enn vi har budsjettert for. Og det får konsekvenser, sier Sunak.
Det ser imidlertid ikke ut til at lønnstilbudet fører til reallønnsvekst. I mai var inflasjonen på 8,7 prosent, og i perioder det siste året har den vært helt oppe i 11 prosent.
Regjeringen har lite rom for å bruke mer på lønninger uten enten å øke skattene, kutte i andre budsjettposter eller låne mer penger.
Streik: – Hvis ikke får vi aldri en lønnsøkning
Kritiske
Ifølge The Guardian er flere lærere bekymra for hvor pengene til lønnsforslaget skal hentes fra.
Grupper i det ene lærerforbundet – National Education Union (NEU) – har begynt å organisere motstanden mot forslaget. Sosialistpartiets medlemmer i forbundsstyret motarbeider lønnsforslaget.
De understreker at 6,5 prosent fortsatt er et lønnskutt, og godt under inflasjonen. De får heller ikke henta inn etterslep fra 2022.
– Tilbudet er dårligere enn det vi krever. Det er ikke inflasjonssikkert, det retter ikke opp reallønnsnedgangen vi har hatt de siste 13 åra, og det tar ikke for seg den kroniske finansierings- og bemanningskrisa i skolene våre, sa Debs Gwynn, en av sosialistenes representanter i styret.
Uaktuelt å øke gjeld eller skatter
Men Sunak sier at det ikke er aktuelt å øke gjelda for å finansiere lønnsøkningene. Lærernes lønnsøkning skal finansieres ved å ta fra andre poster på utdanningsbudsjettet.
Han mener også at lønnsøkningene ikke vil føre til høyere inflasjon fordi han ikke skal ta opp mer lån eller øke utgiftene for å finansiere dem.
Foruten rokeringer i budsjettet skal lønnsøkningene finansieres blant annet ved at utlendinger, inkludert migranter, må betale mer for helsetjenester, og at visum til landet skal koste 15–20 prosent mer.
Ligger dårlig an foran valg
Sunak står foran et nytt valg i løpet av de neste 18 månedene, men han ligger ikke godt an siden landet har den høyeste inflasjonen av noe annet større land og en økonomi i full stagnasjon.
I tillegg sliter de konservative med etterdønningene etter et utall skandaler og feilsteg etter sine 13 år ved makten.
Ifølge meningsmålingene ligger de konservative langt bak opposisjonspartiet Labour.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com