JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefravær

Sykefraværet har vært ganske stabilt i flere tiår, mener forsker

Erik Werner er ikke enig i at norske arbeidstakere de siste årene har et spesielt høyt fravær.
Det høye sykefraværet er bakteppet for konflikten om sykelønnen mellom LO og NHO. 

Det høye sykefraværet er bakteppet for konflikten om sykelønnen mellom LO og NHO. 

Hanna Skotheim

– I et historisk perspektiv er det ganske stabilt og har vært det i flere tiår, sier professoren i allmennmedisin ved Universitetet i Oslo.

Werner, som i 20 av sine 35 år som lege har forsket på sykefravær, antar at det norske sykefraværet er relativt høyt, men mener høy yrkesdeltakelse i Norge gir utslag i sykefraværsstatistikken.

Nye tall fra Nav: Derfor er vi langtidssykmeldte

Det høye sykefraværet er bakteppet for konflikten om sykelønnen mellom LO og NHO. Sistnevnte har nektet å gå med på LOs krav om at sykelønnsordningen fredes i fire nye år.

OECD setter sykefraværet i sammenheng med det de kaller en «svært sjenerøs» sykelønnsordning.

Werner mener justeringer av den snart 50 år gamle rettigheten stort sett er det eneste som ikke er prøvd ut for at pilene virkelig skal vende ned.

– Men hvis politikerne mener det ikke er riktig fordi det vil gå spesielt hardt utover de med lavest sosioøkonomisk status, så får man akseptere det sykefraværet vi har, sier professoren.

Les også: Høyre skroter eget forslag om sykmeldinger

Warning
Annonse
Annonse