JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehusstreiken avsluttes – Unio og Spekter enige om frivillig lønnsnemnd

Unio vil ikke at LO og NHO skal være med å avgjøre resultatet i lønnsoppgjøret.
Forhandlingsleder for Unio, Lill Sverresdatter Larsen. (Arkivfoto)

Forhandlingsleder for Unio, Lill Sverresdatter Larsen. (Arkivfoto)

Sunniva Tønsberg Gaski

torgny@lomedia.no

Da partene i sykepleierstreiken ble innkalt til arbeidsministeren onsdag var det klart at Helsetilsynet hadde sagt at det var fare for liv og helse, og at arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen ville komme med forslag om tvungen lønnsnemnd.

Det ville i så fall vært tredje gang i løpet av få uker at Unio-streiker ville ha blitt stoppet.

Bakgrunn: Stortinget sier ja til tvungen lønnsnemnd i Unio-streiken

Rikslønnsnemnda

Men i stedet for tvungen lønnsnemnd ble partene enige om å få til en frivillig lønnsnemnd. For delen sett fra Unio og arbeidsgiverorganisasjonen Spekters side, er at det er de som oppnevner sine egne representanter i nemnda. Hvis streiken hadde gått til tvungen lønnsnemnd, ville det vært Rikslønnsnemnda som hadde avgjort oppgjøret, og der er hverken Unio eller Spekter representert, bare LO og NHO.

I den nemnda som nå skal oppnevnes er det to representanter fra Unio og to fra Spekter. I tillegg skal Riksmekleren oppnevne tre nøytrale representanter. Ved en slik løsning frasier Unio seg retten til å streike videre, og må akseptere nemndas avgjørelse.

Aktuelt: LO mener domstolene bør avgjøre tvungen lønnsnemnd

Streik i ti dager

– Denne våren har vi fått opp en viktig debatt om frontfaget og de begrensinger det legger på våre medlemmers mulighet til å forhandle opp lønnen, sier leder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen i en pressemelding.

Da streiken ble avblåst var over 550 Unio-medlemmer som var i streik, de fleste var sykepleiere. Streiken startet natt til 4. juni etter en mekling som fyllte lovens minimumskrav, og ikke et minutt på overtid.

Mye lest: Regjeringen stoppet to streiker på kort tid: – Nå må vi passe på streikeretten

Vegg av motstand

– Jeg forstår medlemmene våre har ønsket å streike videre i det som er en viktig kamp for livsviktig investering i livsnødvendig kompetanse. Men vi møter enn vegg av motstand og her skal vi prøve en ny utgang. For medlemmene skal være trygge på at vi ser etter alle mulige hull i den veggen. Vi skal gjennom med våre krav, sier Larsen i pressemeldingen.

Sykepleierforbundets krav er formulert i det de kaller Sykepleierløftet. Kravet innebærer at en spesialsykepleier med ti års ansiennitet skal opp fra 550 000 kroner til 650 000 kroner i året i løpet av fem år. Det innebærer en lønnsvekst på 3,4 prosent i året. Frontfagets økonomiske ramme ved årets oppgjør har vært på 2,7 prosent.

Fått med deg denne? Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

Frivillig løsning

– Jeg er fornøyd med at Unio og Spekter etter åpne og tillitsfulle forhandlinger ble enige om denne løsningen. Unios medlemmer representerer svært viktig kompetanse både nå og i årene framover, sier administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten til NTB.

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til NTB at det er partene som er ansvarlige for å finne en løsning på arbeidskonflikter.

– Derfor er det bra at de har kommet fram til en frivillig løsning.

Frivillig lønnsnemnd har blitt brukt flere ganger tidligere. Sist det ble brukt var da Unio streiket i staten i 2012.

Warning
Annonse
Annonse