JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innspurt på mekling for helseforetakene:

Sykepleierne krever høyere lønnsøkning enn andre. Fredag kan det bli ny streik

Sykepleierne må sprenge den økonomiske rammen som andre har fått hvis de skal nå målsettingen sin med Sykepleierløftet.
UUNNVÆRLIGE: Norsk Sykepleierforbund mener at koronasituasjonen gir en ekstra grunn for å gi sykepleierne et lønnsløft.

UUNNVÆRLIGE: Norsk Sykepleierforbund mener at koronasituasjonen gir en ekstra grunn for å gi sykepleierne et lønnsløft.

Ole Martin Wold

torgny@lomedia.no

Torsdag er det innspurt i meklingen om ny lønn for sykepleiere som er ansatt på sykehusene. Unio, som Norsk Sykepleierforbund er en del av, og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter sitter nå hos riksmekler Mats Ruland.

Partene har frist til midnatt med å bli enige. Unio har varslet at 313 ansatte blir tatt ut streik fra fredag morgen hvis de ikke blir enige.

Allerede i streik

Kommunalt ansatte sykepleiere er allerede i streik, etter at Unio sa nei til det forslaget som de andre hovedorganisasjonene sa ja til torsdag 27. mai.

Nå er det klart for innspurten i oppgjøret for dem som jobber på sykehusene – både de som er eid av helseforetakene, og de privateide Lovisenberg sykehus og Martina Hansens hospital.

Oppgjørene i helseforetakene har vært forholdsvis enkle. Stort sett har partene blitt enige om lønnstilleggene rundt forhandlingsbordet.

I år er første gang siden 2010 at Unio og Spekter trenger riksmeklerens hjelp for å finne en løsning.

Uunnværlige: 331 søknader om å bruke streikende sykepleiere

Et under må til

Det må nærmest et under til for at riksmekler Ruland skal få partene til å bli enige.

Sykepleierforbundet har gjennom kampanjen Sykepleierløftet satt som mål at en spesialsykepleier skal ha en grunnlønn på 650.000 kroner i året innen 2025.

I dag er grunnlønna for denne gruppen 550.000 kroner. Det vil bety 18 prosent lønnsvekst på fem år, eller i gjennomsnitt 3,6 prosent i året.

Den økonomiske rammen for lønnsoppgjøret i frontfaget i år er på 2,7 prosent. Partene i arbeidslivet er enige om at det er frontfaget som skal legge lista for hvilke lønnstillegg som skal gis.

2,7 prosent var ikke godt nok. Unio i kommunesektoren forkastet et tilbud på 2,8 prosent.

Unios krav til kommuneoppgjøret var 3,5 prosent, altså på linje med det som skal til for å oppfylle målsettinga i Sykepleierløftet.

Komplisert: Eksperter tror ikke Unio får mer, for da må hele oppgjøret starte på nytt

Ingen streik i fjor

Sykepleierforbundet har stor oppslutning om lønnskravet blant egne medlemmer. Etter at Sykepleierforbundet og arbeidsgiverorganisasjonen KS hadde blitt enige om resultatet i forhandlingene i fjor, stemte forbundsstyret ned forslaget.

Vanligvis sender ikke Sykepleierforbundet ut resultatet på uravstemning, men i fjor bestemte forbundsstyret seg for å gjøre det.

De fikk et svar som de ba om. 95 prosent av medlemmene stemte nei til oppgjøret.

Partene ble enige hos Riksmekleren, og det ble ingen streik i fjor. Men det er disse sykepleierne som har streiket fra sist torsdag.

Teknisk beregningsutvalg: Her er tallene for fjorårets lønnsvekst

Svakere enn industrien

I Spekter-området i fjor var det ingen uravstemning og heller ingen streik. Etter forhandlingene erklærte lederen for jordmødrene i Sykepleierforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, at jordmødre og spesialsykepleierne er lønnsvinnere i årets lønnsoppgjør.

Men da Teknisk beregningsutvalg, TBU, beregnet lønnsvekst for ansatte i helseforetakene i 2020 til 1,8 prosent, var det lite jubel å høre. Lønnsveksten i frontfaget i fjor var på 2,2 prosent. Ansatte i helseforetakene hadde 0,4 prosentpoeng dårligere lønnsutvikling enn privat sektor.

De områdene som det nå forhandles om, er område 10 og 13 i Spekter. På disse områdene har også de andre hovedorganisasjonene, LO, YS og Akademikerne, medlemmer. Men de venter på at Unio skal gjøre ferdig sitt oppgjør før de setter i gang.

Unio/Spekter-avtalen omfatter 48.000 ansatte. LO har rundt 25.000 medlemmer, og fortsetter forhandlingene 9. juni hvis partene som nå er hos riksmekleren blir enige.

Disse er streikeklare

Følgende helseforetak er tatt ut i streik:

• Ahus,
• Helse Bergen,
• Oslo universitetssykehus,
• St. Olavs hospital,
• Sykehuset Østfold,
• Universitetssykehuset Nord-Norge og
• Martina Hansens Hospital.

Fordelingen på Unios streikeuttak er slik:

Disse yrkene er streikeklare

Warning
Annonse
Annonse