JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs representantskap:

Tillitsvalgt reagerer på «udemokratisk prosess» da LO vedtok sin politikk for valgkampen

Fikk dokumentene sju minutter før møtestart.
Bjørn Halvorsen fra NTL mener at dokumentene bør sendes ut på forhånd, og gis representantene i LOs representantskap ved møtestart.

Bjørn Halvorsen fra NTL mener at dokumentene bør sendes ut på forhånd, og gis representantene i LOs representantskap ved møtestart.

Ole Palmstrøm

torgny@lomedia.no

Bjørn Halvorsen fra NTL sitter i LOs representantskap, som er LOs øverste organ mellom kongressene. Kongressene avholdes normalt hvert fjerde år.

På møtet torsdag 6. mai var han klar til møtestart og logget seg på møtesystemet Easymeet så snart han fikk anledning. Spesielt var han interessert i forslag til den politiske uttalelsen og bevilgingene til de politiske partiene.

Måtte lese under møtet

Men dokumentet var ikke tilgjengelig. Først klokka 9.53, sju minutter før møtestart kunne han lese forslag til politisk uttalelse. Dette er LOs retningslinjer for den kommende stortingsvalgkampen. Her kunne han også lese at LOs sekretariat hadde foreslått rekordstore bevilgninger til tre av de rødgrønne partiene, men ikke bevilgninger til Rødt og MDG.

For å kunne sette seg inn i hva som skulle vedtas, var Halvorsen nødt til å bruke første del av møtet til å lese dokumentet. Dette gjaldt ikke bare ham, men alle representantskapets medlemmer som ikke også møter i LOs sekretariat.

Mye lest: Øyvind Reidar og 148.000 LO-medlemmer er ikke i tvil: Faste jobber er viktigst

Ville gått fra møtet

– Så å si alle som sitter i representantskapet har vært lokaltillitsvalgte. Hvis arbeidsgiveren deres hadde kommet med dokumenter som skulle behandles i møtet, ved møtestart, hadde alle snudd i døra og bedt om et nytt møte neste uke, sier Halvorsen.

Siden forslaget ble tilgjengelig så kort før møtestart var det heller ikke mulig for Halvorsen eller de andre representantene å drøfte innholdet med andre før det forslaget var vedtatt.

– Vi pleier å si at fagbevegelsen er en demokratisk bevegelse, men her har vi et forbedringspotensial, sier Halvorsen.

– Er det noen forslag som du ville ha kommet med hvis du hadde fått bedre tid?

– Det er noen språklige ting, men vi i NTL er ikke enige i formuleringene når det gjelder EØS. NTL går inn for at det gjennomføres en utredning om alternativer til EØS-avtalen. Også på punktet om klima og miljø tror jeg vi ville ha kommet med noen andre forslag, sier Halvorsen.

Mye delt: Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

Forankret i sekretariatet

Det er ganske vanlig at forslag til uttalelser blir delt ut i møtet. Det gjør vi med den tariffpolitiske uttalelsen i representantskapet og vi gjør det med den fagligpolitiske uttalelsen på kongressen, svarer leder av LOs informasjons- og rådgivningsavdeling, Jenny Ann Hammerø i en e-post.

Hun mener at utformingen av uttalelsen er forankret i LO-sekretaritatet, hvor alle forbund har anledning til å komme med innspill.

– Det er beklagelig at en av representantene ikke syntes dette var tilstrekkelig.

Annonse
Annonse