Oslo Aps nominasjon til stortingsvalget 2021
Trine Lise Sundnes om fjerdeplassen på Oslo Aps stortingsliste: – Det var nå eller aldri
Fagbevegelsen ble bedt om å stille med kandidater foran stortingsvalget. Da mente Trine Lise Sundnes (50) det bare var å klinke til.
Tidligere HK-leder Trine Lise Sundnes blir å finne på Stortinget fra høsten – hvis stortingsvalget går som det ligger an.
Erlend Angelo
helge@lomedia.no
Tirsdag fikk Trine Lise Sundnes den sikre fjerdeplassen på stortingslista til Arbeiderpartiet i Oslo, bak Jonas Gahr Støre, Kamzy Gunaratnam og Espen Barth Eide.
Sundnes har 12 år i LO-ledelsen før hun ble forbundsleder i Handel og Kontor i 2013. I vår gikk hun av som forbundsleder for å bli leder av LOs internasjonale avdeling.
• Trine Lise Sundnes i avskjedsintervju: – Jeg skulle gjerne vært streikene foruten
Bestemte seg for å klinke til
Planen var at Sundnes skulle være med i nominasjonskomiteen i Oslo Arbeiderparti. Der rakk hun bare å være med på ett møte før hun ble aktuell som kandidat selv. Et av lagene spilte henne inn. Da var det naturlig å fratre.
– Folk var på meg også i vår, men da var det litt vanskelig. Jeg hadde akkurat fått ny jobb. Det gjorde det ikke noe lettere å være avdelingsleder på hjemmekontor. Etter hvert måtte jeg ta endelig stilling. Jeg brukte rett og slett litt tid på at det skulle modnes, men hvis jeg skulle stille meg til disposisjon fant jeg ut at det var nå eller aldri, sier Trine Lise Sundnes til FriFagbevegelse.
– Med den erfaringen jeg har, føler jeg også at jeg kan bidra med noe i politikken. Og man kan ikke bare sitte utenfor å klage. Så jeg bestemte meg for å klinke til, sier hun.
Les også: Varaordfører Kamzy Gunaratnam vant kampen om andreplassen på Oslo Aps nominasjonsliste
Lang karriere
Trine Lise Sundnes er vokst opp i høyblokkene ved Bjerkebanen på Årvoll. Nå er hun bosatt på Grünerløkka.
CV' en hennes er lang. Hun startet på gulvet – på sentralbordet og som sekretær i Ungdommens Selvbyggerlag (USBL).
Siden var hun regionsekretær i Handel og Kontor før hun havnet i LO-ledelsen i 2001. Der ble hun sittende i tre perioder, blant annet med ansvar for «Avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen)», arbeidsmiljø- og arbeidstidsspørsmål, forbrukerpolitikk og miljø- og klimaspørsmål.
Samtidig har hun også vært aktiv i Arbeiderpartiet.
– Du gikk av som HK-leder i april for å ta drømmejobben som leder av LOs internasjonale avdeling. Og nå går du til Stortinget. Hvorfor gjør du det?
– Drømmejobben har jeg fortsatt. Hvis jeg kommer inn på Stortinget håper jeg jo på å få permisjon, sier hun og smiler før hun fortsetter:
– Det er en usedvanlig spennende stilling, hvor jeg kan jobbe med utvikling i hele verden. Men i forhold til vurderingen om å stille til Stortinget skal en heller ikke kimse av å sitte i den lovgivende forsamlingen. Jeg er overveldet og rørt over tilliten Oslo-partiet viser meg, sier Trine Lise.
– På Stortinget kan jeg jo bruke alt det jeg har jobbet med i hele mitt voksne liv. Den erfaringen vil komme godt med i utformingen av politikk for å gjøre hverdagen bedre og tryggere for vanlige folk, sier hun.
Fint kinderegg
– Vil HK-medlemmene merke at deres tidligere leder kommer på Stortinget? Og hvordan?
– For det første mener jeg stortingsgruppa vil bli mer representativ med flere faglige representanter, slik partiet selv også har etterlyst. Den kunnskapen jeg tar med fra fagbevegelsen kommer godt med. Særlig i forhold til varehandelen, ansatte i servicesektoren, og helse- og omsorg.
I kjølvannet av pandemien er Arbeiderpartiet garantisten for å gi næringslivet en boost og få ledige i arbeid. Derfor må vi komme oss i posisjon, sier Trine Lise Sundnes.
Hun peker på at fagbevegelsen har fått stort gjennomslag på utkastet til partiprogram på tre vesentlige områder, et anstendig arbeidsliv, sterkere velferd og en rettferdig klimapolitikk.
– Det er et fint kinderegg, mener hun.