JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Frostaerklæringen»:

Trøndelag blir første fylke med egen LO-koordinator

«Frostaerklæringen» setter ambisiøse mål for hva nye Trøndelag fylke skal få til innen arbeidsliv og heltidskultur. Fagbevegelsen har dermed blitt hørt.
Per Olav Skurdal Hopsø er gruppeleder for Arbeiderpartiet i Trøndelag.

Per Olav Skurdal Hopsø er gruppeleder for Arbeiderpartiet i Trøndelag.

Bernt Sønvisen

helge@lomedia.no

Tre dager satt de fire samarbeidspartiene i Trøndelag samlet på Frosta for å bli enige. Fagbevegelsen har fått stort gjennomslag i erklæringen som er banebrytende i norsk målestokk.

Ifølge gruppeleder for Arbeiderpartiet, Per Olav Skurdal Hopsø, var det ikke vanskelig å bli enige for hans eget parti, Senterpartiet, SV og KrF.

– Vi har samarbeidet godt og kjenner hverandres politiske standpunkter godt, sier Per Olav Skurdal Hopsø til FriFagbevegelse.

Han peker på tre viktige søyler i plattformen: Skole, arbeidsliv og klima.

– Det er på disse tre områdene også formuleringene er tydeligst. Vi skal blant annet utvikle den offentlige skolen og beholde en desentralisert skolestruktur. Vi skal bli klimanøytrale innen 2030. Og på arbeidslivsfronten er vi også veldig konkrete, legger han til.

De viktigste punktene:

Blant annet skal det ansettes en egen LO-koordinator i fylket. Trøndelag blir dermed første fylke som ber LO stille med en egen «kontrollør» som skal reise rundt på fylkeskommunale byggeprosjekter.

Denne kontrolløren skal reise rundt på de største byggeprosjektene i fylket, granske selskapene og snakke med de ansatte. Målet er å stoppe sosial dumping.

Denne kontrolløren kalles «LO-koordinator». Slike LO-koordinatorer har vært brukt på store offentlige byggeprosjekter som flyplassen på Gardermoen og de store oljeanleggene langs kysten.

– Jeg tror faktisk blir det første fylket som får denne på plass. Målet er at vedkommende skal være på plass veldig raskt. En ting er at vi selvfølgelig skal ha strenge innkjøpskrav, men vi er også nødt til å sørge for at de etterleves, sier Skurdal Hopsø.

– Vi har selvsagt hatt en dialog med fagbevegelsen på dette, og vet hvor viktig det er å se dette fra en arbeidstakerside.

Innkjøpskraften skal brukes til å skape et tryggere arbeidsliv i Trøndelag.

Heltidskultur er en viktig del av erklæringen. Alle nye stillinger skal være 100 prosentstillinger, med mindre noe annet er godkjent av tillitsvalgte.

Ingen bruk av bemanningsbyråer.

Det skal utarbeides en tillitsreform med økt innflytelse, faglig frihet, kontroll over egen arbeidsdag og større medvirkning er stikkord.

– Vi vil også ha et prosjekt med såkalt medarbeiderdrevet innovasjon. Det er spesielt interessant med tanke på at Statens vegvesen overføres til fylkeskommunen. Det kan være en interessant måpte å involvere de på en god måte, legger han til.

Kan bli 20 år

Før valget var det mye oppmerksomhet knyttet til Senterpartiet og hvilken side de ville velge etter valget. Det har vært mindre bråk etterpå. Konstitueringen onsdag endte med at Tore O. Sandvik fortsetter som fylkesordfører. Dermed kan han oppleve å sitte som fylkesordfører i hele 20 år sammenhengende.

Erklæringen forplikter fylkeskommunen til å legge fram et felles budsjett i balanse og føre en ansvarlig økonomisk politikk med fokus på lavere gjeldsgrad.

Senterpartiet får varaordføreren med Tomas Iver Hallem.

Annonse
Annonse