GRANSKER: Attendo Hjemmetjeneste har satt i gang full gransking av de ansattes påstander om lovstridige forhold i bedriften. Illustrasjonsfoto.
Sissel M. Rasmussen
Ufaglærte uten opplæring gjør sykepleier-oppgaver i Attendo
Ifølge Cathrine Hoaas, sykepleier i Attendo Hjemmetjeneste, er praksisen skremmende og ulovlig.
stig@lomedia.no
yngvil@lomedia.no
FriFagbevegelse har tidligere skrevet om brudd på overtidsbestemmelsene og andre kritikkverdige forhold i Attendo Hjemmetjeneste i Oslo.
Attendo setter også ufaglærte ansatte til å stelle kreftsår, leggsår, gjøre blæreskylling og dele ut medisiner til pasienter i starten av behandlingen – uten å lære dem opp først.
Dette er ikke lov, ifølge helsepersonell-loven.
Sårbehandling
Mange ufaglærte ved Attendo har utført sårbehandling uten å ha fått opplæring i dette flere ganger, viser dokumentasjon FriFagbevegelse har fått tilgang til.
Pille Viirsalu, ufaglært ansatt i Attendo, er blitt satt til å behandle blant annet kreftsår hos pasienter seks ganger siden mars i år, uten å ha fått kurs i sårbehandling.
«Fjernet noe hudutvekst på venstre side av ansiktet (…). Væsker en del, dårlig sårheling (…)», rapporterte hun i registreringssystemet Gerica, som FriFagbevegelse har kopi av.
Blant annet behandlet Viirsalu et kreftsår som Attendo anslår skal ta 10 minutter å gjøre. Følgende går fram av registreringssystemet:
«Sårbehandling, utvekst under halsen. Ta forsiktig av gammel bandasje – dokumenter om den har trukket igjennom. Vask med stellesett og vann/NACL. OBS! Ikke trykk hardt ellers begynner det å blø lett. Ta på sorbact (OBS: Bruk egen saks!!!). Ta på mepore. Dokumenter. Skal behandles tørt. Viktig!»
En ansatt uten medisinsk kompetanse skal med andre ord gjøre alt dette på 10 minutter.
– Ufaglærte har ikke kunnskap nok til å observere slike sår eller til å dokumentere prosedyren, ifølge sykepleier Cathrine Hoaas, som sammen med flere kolleger skrev et innlegg i FriFagbevegelse 20. april.
Blæreskylling
23 år gamle Laura Bakke Lillegård ble beordret til å gjøre blæreskylling hos pasienter med urinkateter i fjor uten å ha fått opplæring i det. Dette ble registrert av sykepleieleder. FriFagbevegelse har fått sms-utveksling om saken.
Utskrift av registreringssystemet ved Attendo Hjemmetjeneste i Oslo viser også at Pille Viirsalu har foretatt blæreskylling tre andre ganger i våres, også hos pasient med flere diagnoser.
Attendos arbeidslister viser at også flere ufaglærte kolleger har utført slike tjenester uten opplæring i dette.
Sykepleier Cathrine Hoaas understreker at det er uforsvarlig og i strid med helsepersonell-loven.
Utprøving av medisiner
Ufaglærte hos Attendo Hjemmetjeneste følger også opp pasienter som kommer rett fra sykehus og skal prøve ut nye medisiner hjemme. Det har flere av de ufaglærte heller ikke fått opplæring i.
Virkningen av medisinene må overvåkes nøye, og kompetente fagpersoner må sjekke om de virker slik de skal. Dette har ikke ufaglærte kunnskap om, understreker sykepleier Hoaas.
Delegering av oppgaver knyttet til legemiddelhåndtering må skje etter en konkret vurdering av kvalifikasjonene til personen som delegeres oppgaven, ifølge helsepersonell-lovens § 5. Tildelingen forutsetter at personellet er gitt nødvendig opplæring for å kunne utføre oppgavene på en faglig forsvarlig måte. Det må gis nødvendige instrukser og føres løpende kontroll med utføring av oppgaven.
Attendos ansvar
– Er det Attendo gjør ulovlig?
– Når Attendo gir sine ansatte oppgaver har Attendo ansvaret for å forsikre seg om at de ansatte har kompetanse til å utføre dem, kompetanse de har fra før eller som de har fått fra Attendo, sier Kristin Cordt-Hansen, direktør i Helsedirektoratets avdeling for bioteknologi og helserett. Hun legger til:
– Den enkelte ansatte har også et ansvar for ikke å gjøre en jobb utover sin kompetanse og må varsle arbeidsgiver hvis de ikke har kompetansen, sier Cordt-Hansen.
Det har de ansatte i Attendo Hjemmetjeneste gjort.
Nå har de fagorganiserte i bedriften valgt tillitsvalgt og kommet i dialog med sin arbeidsgiver gjennom Fagforbundet.
Denne artikkelen baserer seg på hva ansatte tidligere har sagt og levert av dokumentasjon til FriFagbevegelse.
Dette sier loven:
• Kravet til forsvarlighet setter rammen for hva helsepersonell kan gjøre, også for ufaglærte.
Det framgår av omsorgstjenesteloven § 4-1, spesialisthelsetjenesteloven §2-2 og helsepersonell-loven §4.
• Virksomheter som yter helsetjenester skal sørge for at ansatte gis den opplæring, etterutdanning og videreutdanning som er påkrevd for at den enkelte skal kunne utføre sitt arbeid forsvarlig.
Det framgår av spesialisthelsetjenesteloven § 3-10 og helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 8.
Dette er saken
• FriFagbevegelse har tidligere skrevet om brudd på overtidsbestemmelsene og andre kritikkverdige forhold i Attendo Hjemmetjeneste i Oslo.
• Attendo setter også ufaglærte ansatte til å stelle kreftsår, leggsår, gjøre blæreskylling og dele ut medisiner til pasienter i starten av behandlingen – uten å lære opp de ansatte først.
• Det er i strid med loven.
Når Attendo gir sine ansatte oppgaver har Attendo ansvaret for å forsikre seg om at de ansatte har kompetanse til å utføre dem.
Kristin Cordt-Hansen, direktør i Helsedirektoratets avdeling for helserett
Attendo gransker seg selv
Vi stilte disse spørsmålene til Attendo:
– Flere ansatte i Attendo Hjemmetjeneste vi har snakket med forteller at ufaglærte har blitt satt til å stelle kreftsår og leggsår, gjøre blæreskylling og dele ut medisiner til pasienter i starten av behandlingen – alt uten å ha fått opplæring av Attendo i dette først eller fra før de begynte hos Attendo.
Hva er deres kommentar?
– Hvis Attendo hevder at de har fått opplæring i disse oppgavene, hva slags opplæring er det og hvordan er opplæringen dokumentert?
Og fikk dette svaret:
– Som vi har sagt tidligere har vi iverksatt full gransking av påstandene om mulige avvik. Sammen med de ansatte og deres representanter går vi gjennom hele sakskomplekset, samtidig som også Oslo kommune gransker oss. Resultatet av dette er ikke klart, sier Geir Hansen, kommunikasjonsansvarlig i Attendo Norge.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo