Innleie
Uforståelig at bedrift fikk omgå innleiereglene, mener Lundteigen
Per Olaf Lundteigen (Sp) var saksordfører for innleieinnstrammingen som Stortinget vedtok. Han er ikke i tvil om hvordan de skal tolkes.
Per Olaf Lundteigen (Sp) har aldri vært i tvil om hvordan innleiereglene skal tolkes.
Herman Bjørnson Hagen
helge@lomedia.no
Fagbevegelsen mener de nye reglene for innleie ikke har vært tydelige nok.
Saksfører Per Olaf Lundteigen har aldri vært i tvil.
– Dette ble avklart under Stortingets behandling allerede i 2018. Jeg var saksordfører, og fra min side har det aldri vært tvil om at det i arbeidsmiljølovens paragraf 14-12-2 er ment avtaler med fagforening med innstillingsrett, sier Per Olaf Lundteigen til FriFagbevegelse.
Avtale med tillitsvalgte
Det vil si at det trengs avtale med tillitsvalgte i produksjonsbedriften, eksempelvis fra Fellesforbundet, for å avtale innleie.
– Både motstandere og tilhengere av lovendringa i 2018 var enige om at loven krevde avtale med tillitsvalgt fra fagforening med innstillingsrett, sier Lundteigen.
I 2022 ble innleiereglene ytterligere strammet inn. Før det skjedde var det lov til å leie inn arbeidskraft fra bemanningsbyrå hvis det var et midlertidig behov. Denne muligheten ble fjernet i 2022.
Skapt usikkerhet
Lundteigen reagerer på at det i det siste er skapt en usikkerhet om tillitsvalgtbegrepet.
Blant annet gjennom svaret til daværende arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) på et skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H).
En usikkerhet bedriften Kaefer Energy brukte for alt det var verdt da de inngikk en avtale om innleie fra bemanningsbyrå med verneombudet på installasjonen, ikke de tillitsvalgte for Fellesforbundet som selskapet har inngått tariffavtale med.
– Det er uforståelig at departementet kunne komme med et slikt svar. Og jeg hadde forventet at Arbeidstilsynet skulle gå inn i saken til Kaefer. Arbeidstilsynet må også lese lovens forarbeider ved stortingsbehandlinga, sier Lundteigen.
Kan presiseres nå
Han er derfor glad for at den uklarheten som nå er skapt kan presiseres under arbeidskomiteens behandling av et forslag fra Rødt om å presisere tillitsvalgtbegrepet.
– Heller ikke fra partiene som kritiserte lovendringen – nettopp fordi det ga fagforeningen med innstillingsrett en slik makt – var det noe tvil om dette, understreker Lundteigen, som er forundret over hvorfor dette i det hele tatt er blitt en sak i dag.
Vært helt klare
Andre nestleder i LO, Steinar Krogstad, har hele tiden vært klar på at Keafer har brutt tariffavtalen når de leier inn fra bemanningsbyrå gjennom verneombudet.
– Vi støtter også veldig klargjøringen til arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap). Men uavhengig av det mener jeg det er behov for en gjennomgang av tillitsvalgtbegrepet og tariffavtalebegrepet i arbeidsmiljøloven. Det brukes jo i en stor utstrekning mange andre steder også, sier Krogstad til FriFagbevegelse.