Bemanningsbyråer
Det har vært tvil om nye regler for innleie. Nå lover arbeidsministeren å rydde opp
Fagbevegelsen mener de nye reglene for innleie ikke har vært tydelige nok. Regjeringen vil nå rydde misforståelsene av veien.
Fra 1. juli er det forbudt å leie inn bygningsarbeidere fra bemanningsbyrå i Oslofjordområdet.
Håvard Sæbø
helge@lomedia.no
Etter at regjeringen endret reglene om innleie, er det bare bedrifter med tariffavtaler, som etter avtale med de tillitsvalgte, kan benytte seg av innleie fra bemanningsbyråer.
Det har imidlertid hersket tvil om hvor strengt kravet skal tolkes.
Nå lover den nye arbeidsministeren, Tonje Brenna (Ap), at alle misforståelser rundt dette skal fjernes.
– Det skal ikke være noen tvil om dette, poengterer hun.
– Intensjonen med lovbestemmelsen har aldri vært å undergrave fagforeningens rolle, eller å legge til rette for at tilltsvalgte bevisst skal forbigås i tariffbundne bedrifter. Tvert i mot, sier Tonje Brenna.
Tvil rundt tillitsvalgtbegrepet
Hvem kan egentlig regnes som «tillitsvalgt»? Det har vært stridens kjerne.
LO har ment at kun tillitsvalgte i bedrifter som har tariffavtale med fagforening med såkalt innstillingsrett, skal ha lov til å leie inn.
I praksis betyr det enten en fagforening som er tilsluttet en hovedorganisasjon som LO, eller et landsomfattende fagforbund med mer enn 10.000 medlemmer.
Men enkelte har ment at tillitsvalgtbegrepet ikke må forstås snevert som bare representanter for arbeidstakere organisert i tradisjonelle fagforeninger og fagforbund.
I Stavanger har det vært bråk knyttet til innleie i Kaefer, uten at fagforeningen kunne stoppe innleie av polske arbeidere. Avtalen ble sikret gjennom godkjennelse fra et verneombud.
Misforståelser
Dette er misforståelser som blant andre forgjengeren til Brenna, Marte Mjøs Persen, bidro til da hun svarte på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Anna Molberg (H).
Hun lurte på hvilke krav som må være oppfylt for at en virksomhet som er bundet av tariffavtale med fagforening med innstillingsrett, skal kunne inngå en avtale om innleie.
Da svarte Mjøs Persen at «tillitsvalgtbegrepet i arbeidsmiljøloven er ikke begrenset til å forstås snevert som bare representanter som er organisert i tradisjonelle fagforeninger/fagforbund. Det kan også være tale om valgte representanter for arbeidstakere uten organisasjonsmessig tilknytning».
Dette fikk LO til å reagere.
– Hvis dette er riktig betyr det at en bedrift med tariffavtale kan gå til en hvilken som helst ansatt å gjøre en avtale om innleie. Det blir helt feil, sier uttalte nestleder i LO, Steinar Krogstad, til FriFagbevegelse.
Kaller inn partene
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) er tydelig på hvordan reglene skal tolkes.
– Virksomheter må ha tariffavtale med fagforening med innstillingsrett for å kunne godkjenne innleie, sier Tonje Brenna til FriFagbevegelse.
Det betyr at det ikke er tilstrekkelig med en husforening som sier ja til innleie.
Tonje Brenna, kaller nå inn partene i arbeidslivet, det vil si både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, for å se om det er nødvendig med en presisering av dette.
Det kan gjøres gjennom en tydeligere veileder til regelverket, utarbeidet sammen med partene i arbeidslivet.
– Intensjonen har hele tiden vært at hvis du skal avtale noe, om det er nytt eller skal endres, skal det avtales med tillitsvalgte som representerer noen. Nå vil jeg møte partene for blant annet å se på omtalen av dette i veilederen om innleie for å klargjøre at det faktisk er slik, legger hun til.
Statsråden inviterer også partene om å komme med innspill hvis det er behov for det.
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, er glad for at den nye arbeidsministeren presiserer dette og at alle misforståelser kan settes til side.
Jørn Eggum, leder av Fellesforbundet, setter stor pris på at arbeidsminister Tonje Brenna er så tydelig på hvem som skal være med å bestemme om bedrifter i byggebransjen kan bruke innleid arbeidskraft.
André Kjernsli
Aktuelt: Forbudet mot innleie av bygningsarbeidere virker – Lukasz fikk fast jobb
Ga klare signaler
– Regjeringen har gjort kraftige innstramminger av innleie fordi vi vil ha faste og hele stillinger. Så har blant annet deler av venstresiden rørt i dette vannet unødvendig, sier Brenna.
Hun understreker at arbeidsmiljøloven legger til for å styrke de tillitsvalgtes mulighet til å utøve innflytelse og fagforeningene til å spille sin rolle.
– Nå har vi nylig foretatt en kraftig innstramming i øvre muligheter for innleie, som innebærer at det å ha tariffavtale med en stor fagforening får enda større betydning når det gjelder innleie. Det er en styrking av fagforeningenes rolle og de organiserte arbeidslivet, mener Brenna.
Forbundsleder Jørn Eggum sier at Fellesforbundet og LO mener ingen utenforstående kan inngå avtale med arbeidsgiveren om innleie.
– Et bygningsfirma er bundet av Fellesoverenskomsten for byggfag. Det er egentlig helt opplagt. Ingen skal kunne gå til hvem som helst for å få signert en avtale om innleie, sier Eggum.
Han mener også at tillitsvalgte må følge nøye med.
– Det er illojalt å gjøre dette på en annen måte, mener Jørn Eggum.
Roser statsråden
LOs nestleder, Steinar Krogstad, roser arbeidsministeren for klargjøringen for å unngå misforståelser eller bevisste omgåelser av regelverket.
– Når nivået for å inngå avtale om innleie ble hevet fra arbeidsmiljølovens definisjon av tillitsvalgt og tariffavtale til tariffavtale med fagforening med innstillingsrett, er det tariffavtalens bestemmelser som regulerer hvem som er tillitsvalgt og hvordan avtale kan inngås, sier Krogstad til FriFagbevegelse.
Krogstad viser til at loven bruker uttrykket «tillitsvalgt» og «tariffavtale» i flere sammenhenger, for eksempel ved avtale om arbeidstid.
– LO mener saken aktualiserer at det nå er behov for en gjennomgang av tillitsvalgt- og tariffavtalebegrepet, sier han.
Nye innleieregler: Her er det fortsatt lov å bruke innleid arbeidskraft. Se de nye reglene