JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kåseri:

Uravstemning: Hva betyr det egentlig?

Lurer du på hva uravstemning egentlig betyr? Det gjør vi også.
Tid for uravstemning

Tid for uravstemning

Tuva Åserud

torgny@lomedia.no

Det er ikke alle som blir like høytidsstemt når forbundet sender ut stemmemateriell for uravstemningen. Det er noen som klør seg i hodet og lurer på hva dette er for noe. Andre vet hva det dreier seg om, men gjør ikke noe mer med det. Noen minnes gamle dager da de ikke gjorde noe annet enn å streike og krysser av prinsipp av for «Nei» på stemmeseddelen. De mest seriøse setter seg ned med materiellet fra forbundet, vurderer nøye for eller imot før de stemmer det samme som forbundsledelsen ber dem om å stemme.

Nå skal tariffoppgjøret i privat sektor avgjøres

Steinrøys

På nynorsk brukes ordet «uravrøysting» når hele forbundet er invitert til å avgi stemme for å avgjøre et spørsmål.

Men hvor kommer ordet fra. «Avstemning» eller «røysting» er greit. Det betyr å stemme over noe. Men hva har «ur» med saken å gjøre?

Ur, kan bety så mye. Det kan bety steinrøys eller en klokke. Men hvis en bruker «ur» som forstavelse, prefiks, hva betyr det da?

I urtida, betyr at det var for skikkelig lenge siden. Urpremiere, betyr ikke at det er en premiere i steinrøysa for skikkelig lenge siden. Det betyr den aller første førsteframføringen. Og en urpremiere kan faktisk også være urkomisk. Som da betyr at den er komisk utover det som en kan forvente seg, selv av en komedie.

Før klokkenes tid

Ur var også en by i Mesopotamia, en by som var anlagt ved utløpet av elva Eufrat i dagens Irak. Ur var et av de viktigste senterne for den sumeriske kultur som var en av de tidlige dokumenterte kulturer i verdenshistorien. Ur var en av verdens viktigste byer i ur-tiden, som i denne sammenhengen helt åpenbart er tida før klokkenes oppfinnelse.

Den mekaniske eller elektroniske innretningen som viser tida, har det samme opphavet som det norske ordet «år», som igjen kommer fra latin og gresk «hora» som betyr tid, og som kan kjennes igjen i det engelske ordet «hour».

Du skal si din mening om tariffoppgjøret

Duskregn

Og for sikkerhetsskyld, våre språkfattige forfedre hadde ikke noe godt ord for duskregn, så de kalte de «ur». Vi kaller det vanligvis «yr». Ja, kanskje til og med yr.no.

Men hva betyr «ur»?

Språkrådet har forsøkt å forklare det. På sine nettsider sier de at forstavelsene «ur» som i urpremiere kommer fra lavtysk, men har det samme opphavet som den nordiske preposisjonen «ór» som skal bety «ut av» eller «fra».

Voldelig folkeferd

Dette ble ikke så mye klarere, bortsett fra at det er åpenbart at de som snakket gammelnorsk må ha hatt kommunikasjonsproblemer. Kanskje det er dette som er årsaken til at vikingene har et ettermæle som et voldelig folkeferd?

Men i 2018 avgjør vi uenigheter med forhandlinger og mekling, og det toppes med å avgi en stemme i en UR-avstemning.

LØP og STEM!

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse