Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.
Helge Rønning Birkelund
Vedums tale får skryt: – Kanskje enda mer sosialdemokratisk enn Arbeiderpartiet
Politisk redaktør Skjalg Fjellheim mener at talen like gjerne kunne vært holdt på Arbeiderpartiets landsmøte av en Ap-leder.
helge@lomedia.no
Fredag åpnet Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum partiets landsmøte.
Det meste av mediedekningen har dreid seg om at hans åpenhet om MS-diagnosen.
Det politiske innholdet i talen får derimot svært godt skussmål:
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, fulgte talen ringside. Han mener talen var veldig sosialdemokratisk.
– Her kjente jeg meg godt igjen. Det var snakk om fellesskap, tro på små lokalsamfunn, at kysten vår er unik og at folk bør få lov til å bo der de vil bo. Da skal Staten stille opp for dem, sier Eggum.
– Det var en tale som viste at Senterpartiet og Arbeiderpartiet passer egentlig veldig godt sammen. Begge partier er opptatt av folket, fellesskap og offentlige tjenester på alle områder.
Fellesskap
Politisk redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, er enig med Eggum.
– Talen var veldig konsekvent sosialdemokratisk. Den forsvarte fellesskapsløsningene. Og valgte ikke som Ola Borten Moe ville gjort, å snakke om at det er for høyt skattetrykk for næringslivet, og rykket ikke ut mot SV som Marit Arnstad kunne gjort.
– Dette var tradisjonell sosialdemokratisk politikk. Kanskje enda mer sosialdemokratisk enn Arbeiderpartiet, mener Bjørgulv Braanen.
Klassisk sosialdemokrati
Den profilerte politiske redaktøren i Nordlys, Skjalg Fjellheim, henger seg på.
– Talen til Vedum kunne like gjerne vært holdt på Arbeiderpartiets landsmøte av en Ap-leder. Det var en tale om et klassisk sosialdemokrati, med fokus på fellesskapsløsninger og trygghet, sier Skjalg Fjellheim.
Han kjente seg igjen fra talen Trygve Slagsvold Vedum holdt i 2019 – som var forrige gang partiet var samlet til fysisk landsmøte.
– Det var mye av det samme som den gang. Han snakket til eget grunnfjell, men også til Arbeiderpartiets grunnfjell, sier Fjellheim.
Fortalte om sykdom
I sin åpningstale til landsmøtet fortalte Vedum om en tøff tid da han var syk og fikk diagnosen MS, midt under oppstyret rundt hans deltakelse i «Maskorama».
I dag viser det seg at det ikke har store konsekvenser for ham. Og at for ham går det bra. Men det viste han samtidig hvor viktig fellesskapet er for landet. Han snakket om egen sårbarhet og hvordan han trengte fellesskapet.
Og det er tøft i Norge i dag. Med krig i Ukraina, dyrtid, dyre strømregninger og høye renter. Da må regjeringen ta et valg.
– Og de valgene har vi tatt, sa Trygve Slagsvold Vedum.
«Kassa på Rema 1000»
Sp-lederen mener det er viktigere å hjelpe hun som sitter i kassa på Rema 1000 enn de som eier kjeden og har plassert inntektene i Sveits.
– For meg er det viktigere at hun som sitter i kassa på Rema 1000 skal få mindre skatt, at SFO-regninga går ned litt og at kostnaden med å ha barn i barnehagen går ned. Vi som fellesskap må hjelpe de som har minst. De med lave inntekter har det mye tøffere i dag enn andre. Derfor må vi sette inn tiltak for dem, sa han.
– Derfor øker vi barnetrygden for enslige forsørgere. Øker bostøtten. Og vi stiller opp for de som har minst, som blant annet minstepensjonistene. Men det at vi prioriterer skjer ikke uten konflikter. Vi må prioritere noen. Vi har prioritert de som har minst og de med vanlig og middels inntekter.
– Velkommen hjem
Til de som har flyttet til Sveits, hadde han en ting å si.
– Velkommen hjem. Det er fellesskapet som har gjort at din bedrift har klart å skape overskudd i Norge, som har gjort at du tjent deg store inntekter. men også bidratt til fellesskapet som har gjort at du har blitt rik.
– At du har kunnet tjene deg en formue. Men da må du også bidra tilbake til fellesskapet. For Norge er et fellesskapsprosjekt.
– Vi har også tatt andre valg. Det er viktigere for oss å prioritere de som tar pendlertoget enn den som har muligheten til å ta privatflyet til Sveits. Det er viktigere for oss å prioritere de som bor på brakkerigger enn de som bor på Aker Brygge, sa Vedum
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen