JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Frederiksen med framgang:

Velgerne strømmer til Socialdemokratiet i Danmark

Ferske regjeringspartier går sjelden fram på meningsmålinger. Mette Frederiksen i Danmark bryter denne naturloven.
Mette Frederiksen er en populær statsminister i Danmark.

Mette Frederiksen er en populær statsminister i Danmark.

Ida Karine Gullvik

helge@lomredia.no

Oppslutningen til Socialdemokratiet i Danmark øker, selv om partiet sitter i regjering. Det viser Altingets «Risbjergsnit» for januar måden. «Risbjergsnit» tilsvarer norske «Poll of polls».

Professor ved Københavns Universitet og valgforsker Kasper Møller Hansen, sier til Altinget.dk at det er helt spesielt at et regjeringsbærende parti går fram i meningsmålingene.

p

Socialdemokratiet, som tilsvarer det norske Arbeiderpartiet, har hittil vokst med tre mandater i forhold tilpartiets resultat ved folketingsvalget i juni.

– De ikke bare holder status quo. De har også gått fram. Det er ikke normalt. Når man har makt har det som hovedregel en kostnad. Man skal stå for mange upopulære ting og stille seg i front uansett hva det er snakk om, sier han videre til nettstedet.

Mens Socialdemokratiet har gått fram med 1,9 prosentpoeng siden folketingsvalget i juni, til 27 prosent, har det største opposisjonspartiet Venstre gått ned tilsvarende, med 1,9 prosentpoeng. Venstre er det nest største partiet med en oppslutning på 21,5 prosent.

Tilbakegangen skyldes at partiet stadig lider under at partiet ikke har funnet fotfeste etter fjorårets lederskifte. Og Venstre har ikke klart å samle den blå blokken.

Risbjergsnittet er et gjennomsnitt av målinger fra Voxmeter/Ritzau og YouGov/BT gjennomført i januar måned.

Valget i Danmark ble holdt 5. juni. Etter nesten tre uker med regjeringsforhandlinger i den røde blokken, kom partene til enighet. Socialdemokratiet styrer med en mindretallsregjering, med støtte i en politisk avtale framforhandlet sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

Annonse
Annonse