JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venstre åpner for ulik skatt for dem som jobber og dem som mottar trygd

Vil utrede skattefradrag for dem som jobber. De som mottar trygd skal betale like mye skatt som før.
Terje Breivik er finanspolitisk talsperson for Venstre.

Terje Breivik er finanspolitisk talsperson for Venstre.

Flickr

helge@lomedia.no

Forslaget er blant punktene på lista som Venstres finanspolitiske talsperson, Terje Breivik, har med seg når de fire partiene forhandler om budsjett for neste år.

Jobbskattefradraget er rett og slett en skattelettelse for de som er i arbeid, og en metode flere andre land benytter for å øke deltakelsen i arbeidsmarkedet blant de med lav inntekt. De som mottar trygd vil ikke få skattelettelsen.

– Du premierer det du vil ha mer av. Arbeid og arbeidsplasser, sier Terje Breivik til LO-Aktuelt.

– Du er ikke redd for at det skaper større skille mellom de som er i arbeid og ikke er i arbeid?

– Det vi ber om nå er en utredning av den type forslag. Vi har ikke konkludert. Dette er kan være en måte å gjøre det på, sier Breivik.

Mange arbeidsløse får kutt i dagpengene

Nedstemt i Høyre

Samme forslag har tidligere blitt nedstemt på Høyres landsmøte.

– Jeg syns personlig det er et godt forslag, som vil være med å styrke arbeidslinjen og gjøre det enda mer lønnsomt å stå i jobb. Samtidig må vi alltid vurdere hvilke saker som er viktigst i en budsjettsammenheng, og Høyres landsmøte har vedtatt at det er andre lettelser som er viktigst for oss, og det bøyer jeg meg for. Dette er altså ikke en prioritert skattelettelse for Høyre. Så selv om jeg var for et jobbskattefradrag på landsmøtet, står jeg fullt og fast på landsmøtets vedtak, sier Kristian Tonning Riise til LO-Aktuelt.

Unge Høyre-lederen sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Det er i sitt alternative budsjettforslag Venstre foreslår at Stortinget skal be regjeringen utrede ordningen med jobbskattefradrag etter svensk modell, og komme tilbake til Stortinget med vurderinger og eventuelle forslag i forbindelse med statsbudsjettet for 2019. Det betyr i praksis en relativ skatteøkning for de som mottar trygd eller andre ytelser. Mange mener det vil innebære økte forskjeller mellom de som jobber og ikke kan jobbe.

FrP er villig til å vurdere forslaget fra Venstre.

– Men om vi vil gå for en utredning eller ikke er for tidlig å si, sier leder av arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg til LO-Aktuelt.

Han poengterer at dette er å styrke arbeidslinjen.

– Vil det øke forskjellene?

– Mennesker som går på jobb har utgifter som andre ikke har. Intensjonen bak forslaget er å gjøre det enda mer økonomisk gunstig å arbeide. Det er vi positive til. Men forslaget må vi diskutere nærmere før vi kan si om vi støtter det eller ikke, sier Erlend Wiborg.

• Følg oss på Facebook

– Feil medisin

Arbeiderpartiets nestleder og arbeidspolitiske talsperson, Hadia Tajik mener dette er feil medisin.

– Det virker som utgangspunktet til Venstre er at folk egentlig ikke vil jobbe, og at vi må lure eller lirke folk til å jobbe, sier Hadia Tajik til LO-Aktuelt.

– Mange vil jobbe, men det er mangel på arbeid som er det største problemet. Det skapes ikke nok arbeidsplasser, legger hun til.

– En del av de som står uten arbeid gjør det fordi de mangler kompetansen som trengs for å få en fot inn i arbeidslivet. Heller enn denne type skattekutt, vil vi bruke penger på å skape arbeidsplasser og sikre kompetanse hos folk. Slik kan vi sørge for at folk kan stå lenger i arbeid, sier Hadia Tajik.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse