Krise for Kimek i Kirkenes
Verftet har russisk fiskeflåte som hovedmarked. Nå stoppes betalingen på grensa
Fortsatt er 80 ansatte på jobb og har nok å gjøre. Problemet er å få betalt for jobben. For Kimek i Kirkenes treffer ikke regjeringens tiltakspakke blink.
70 prosent av produksjonen ved Kimek i Kirkenes er avhengig av russisks rubler. (arkivfoto)
Erlend Angelo
helge@lomedia.no
– Vi kan ikke jobbe gratis, sier økonomidirektør Eirik Wikan i Kimek.
Sør-Varanger er i krise. Nærheten til Russland gjør situasjonen ekstremt vanskelig. LOs regionleder i Troms og Finnmark, Bjørn Johansen, mener Russlands invasjon i Ukraina gir langt tøffere utslag for lokalsamfunnet enn covid-19 hadde.
– Andre steder skriker etter fagpersoner. Vi må gjøre alt vi kan for å holde folk i arbeid. Hvis ikke mister vi alle fagfolkene. Og befolkningsgrunnlaget raser, sier Bjørn Johansen.
Han mener regjeringens tiltakspakke for Øst-Finnmark gir regionen en livline, men Wikan i Kimek er ikke fornøyd med pakken som ble presentert sist fredag.
Her er tiltakene: Krigsrammede bedrifter får ekstra hjelp
Finnmarks-pakken
Fredagens krisepakke skal blant annet hjelpe Øst-Finnmark. Regjeringen har blant annet foreslått en støtteordning for inntektsbortfall, som kan hjelpe Kimek til å få inn penger for inngåtte kontrakter.
Beløpet er imidlertid begrenset til 400.000 Euro.
Kimek har i dag utstående som kan bli dekket av dette, men hadde en omsetning i 2021 på 94 millioner kroner bare mot Russland.
Pakken inneholder også en lånegaranti for bedrifter, tilsvarende likviditetslån under pandemien.
– Dette kan være nyttig hvis man ser at dette er en tidsbegrenset periode. Men vi vet jo ikke hvor lenge denne situasjonen vil vedvare. Vår situasjon nå har mye større usikkerhet enn en pandemi, mener økonomidirektør Wikan.
I stedet for et lavrisikolån, hadde han ønsket et høyrisiko lån, hvor staten tar risikoen ved lånebehov ved omstilling av bedriftene.
Regjeringen har også kommet med distriktsrettede midler, som han mener kan være en bra ordning.
Wikan savner videre støtteordninger for å holde folk i arbeid, eventuelt redusert betalingsplikt ved permitteringer, og prosjektmidler for omstilling direkte i bedriftene. Og en omlegging av arbeidsgiveravgiftsordningen, slik at bedrifter i redusert/eller 0-sone får beholde konkurransefortrinnet.
Ifølge Wikan treffer noe i denne pakken, men hos Kimek er man likevel skuffet.
Fikk du med deg denne? Slik rammer Ukraina-krigen naboskapet i nord: – Det er en rar stemning her
Russlands betydning
Bakteppet for situasjonen til blant annet Kimek, er at Russlands betydning for næringslivet i Sør-Varanger er enorm.
• Handel og samarbeid omsetter for 600 millioner kroner.
• 670 personer har arbeid med tilknytning til Russland. 300 personer er direkte avhengig av samarbeidet med Russland.
Mest avhengig er kanskje nettopp det mekaniske verkstedet Kimek. Selskapet har fortsatt russiske båter inne til reparasjon. Ingen blokade eller sanksjoner hindrer det.
Men norske bedrifter kan ikke motta penger over grensa. Kundene er ikke sanksjonert, men pengeoverføringer er blokkert. I tillegg kommer private sanksjoner, i form av negativ oppmerksomhet om du handler med Russland.
Stopper selskapet å få betalt, blir det full stopp.
– Akkurat nå er det full drift. I alle fall ut april. Usikkerheten ligger i å få betalt for jobbene, sier økonomidirektør Wikan til FriFagbevegelse.
Bedriften sendte opprinnelig ut et permitteringsvarsel, men det har blitt trukket tilbake.
Hovedvekten av oppdragene til Kimek er altså russisk fiskeflåte i Barentshavet. Reparasjon og ombygging av skip, vedlikehold og produksjon for olje- og gassindustrien, produksjon av stålkomponenter og elektriske tjenester til skip.
Reparasjon av russiske skip utgjorde 70 prosent av driftsinntektene i 2021.
Saken fortsetter under bildet.
Det store Kimek-bygget ruver i Kirkenes. Men 70 prosent av produksjonen er avhengig av russisks rubler. Det gir problemer.
Erlend Angelo
Båtene kommer fortsatt inn. Men det er vanskelig å få betalt på grunn av sanksjonene. Man vet ikke hva som skjer fra dag til dag.
– Problemet er at den russiske invasjonen gir en så kort horisont. Det vi visste for en uke siden, er helt annerledes i dag. Vi har kunder. Det er sanksjoner i forhold til betalingen. Vi tar ikke mot penger i form av russiske rubel. Og i alle fall ikke kryptovaluta, sier Wikan.
Selskapet jobber med å kunne opprette kontoer og få betalt i kinesisk valuta. Men det er ikke bare, bare å gjøre det heller.
Krigen i Ukraina: Hun kan få ansvaret for 140 flyktninger fra Ukraina, få mil unna grensa til Russland
Muligheter for omstilling
Kimek har 80 ansatte, deriblant åtte lærlinger. På kort sikt vil lønnskompensasjon være midt i blinken for Kimek. Og en betalingsgaranti som kan sikre at Kimek får betalt for jobbene som er gjort. På lengre sikt er bedriften avhengig av en omstilling.
– Vi kan ikke være så avhengig av russiske båter. Vi må finne nye markeder. Kanskje må vi ha nye anlegg for å kunne gjøre det. Vi jobber beinhardt med det og ser på mulighetene, sier Wikan.
Rørstruktur i forbindelse med olje, er en av mulighetene Kimek har sett på. Ny hydrogenfabrikk i Berlevåg er en annen.
– Det er veldig interessant for oss. Men da må vi ha et nytt bygg. Vi kan ikke drive med det på samme sted som vi driver her, fortsetter han.
Permitteringer: 80 verftsarbeidere kan bli permittert. Her er krisepakka som kan redde jobbene (mars)
LO-lederen: Betydning for hele landet
LO-leder Peggy Hessen Følsvik gjestet Kirkenes i forrige uke, og møtte mange sentrale personer innen næringslivet og det offentlige.
Det var et besøk med mange inntrykk.
– Det var som jeg forventet. Jeg var forberedt på å få høre mange sterke historier. Hele inntrykket du sitter igjen med, er den store usikkerheten, et fortsatt sjokk og en stor fortvilelse. Folk er på mange måter helt satt ut, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
Saken fortsetter under bildet.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik på besøk hos økonomisjef i Kimek, Eirik Wikan.
Helge Rønning Birkelund
Hun registrerer at Kimek er helt avhengig av russisk handel i dag.
– Men samtidig har de et sterkt nettverk. Listen over norske selskap som de har levert til og samarbeidet med er lang. Det betyr at de etter hvert kan finne andre markeder som kan erstatte dagens marked, sier Peggy Hessen Følsvik.
LO-lederen mener krisen vil treffe flere på lengre sikt.
– Krisen traff her først. Og det med en ordentlig smell. Men det kommer til å treffe oss andre også. Vi vil få store utfordringer. Da er det også viktig å ha to tanker i hodet samtidig. Det må løses kortsiktig, men også langsiktig. Det er viktig for hele landet at vi klarer å beholde befolkningen her i nord, blant annet med tanke på beredskapen, sier Peggy Hessen Følsvik.
– Tilbakemeldingene fra Kirkenes har vært meget nyttige for oss i LO sentralt, ikke minst i arbeidet vårt opp mot regjeringen. Mitt inntrykk er at regjeringen så langt har lyttet til både oss og næringslivsaktørene som er rammet, og vært raskt på dekk med flere krisepakker, sier LO-lederen.
– Dette kommer til å bli krevende, men storsamfunnet må stå skulder ved skulder med Sør-Varanger og Øst-Finnmark nå, og på sikt kommer dette også til å ramme andre deler av landet, legger hun til.