JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
70 prosent av produksjonen ved Kimek i Kirkenes er avhengig av russisks rubler.  (arkivfoto)

70 prosent av produksjonen ved Kimek i Kirkenes er avhengig av russisks rubler. (arkivfoto)

Erlend Angelo

Krise for Kimek i Kirkenes

Verftet har russisk fiskeflåte som hovedmarked. Nå stoppes betalingen på grensa

Fortsatt er 80 ansatte på jobb og har nok å gjøre. Problemet er å få betalt for jobben. For Kimek i Kirkenes treffer ikke regjeringens tiltakspakke blink.06.04.2022
11:00
07.04.2022 12:34

helge@lomedia.no

– Vi kan ikke jobbe gratis, sier økonomidirektør Eirik Wikan i Kimek.

Sør-Varanger er i krise. Nærheten til Russland gjør situasjonen ekstremt vanskelig. LOs regionleder i Troms og Finnmark, Bjørn Johansen, mener Russlands invasjon i Ukraina gir langt tøffere utslag for lokalsamfunnet enn covid-19 hadde.

– Andre steder skriker etter fagpersoner. Vi må gjøre alt vi kan for å holde folk i arbeid. Hvis ikke mister vi alle fagfolkene. Og befolkningsgrunnlaget raser, sier Bjørn Johansen.

Han mener regjeringens tiltakspakke for Øst-Finnmark gir regionen en livline, men Wikan i Kimek er ikke fornøyd med pakken som ble presentert sist fredag.

Her er tiltakene: Krigsrammede bedrifter får ekstra hjelp

Finnmarks-pakken

Fredagens krisepakke skal blant annet hjelpe Øst-Finnmark. Regjeringen har blant annet foreslått en støtteordning for inntektsbortfall, som kan hjelpe Kimek til å få inn penger for inngåtte kontrakter.

Beløpet er imidlertid begrenset til 400.000 Euro.

Kimek har i dag utstående som kan bli dekket av dette, men hadde en omsetning i 2021 på 94 millioner kroner bare mot Russland.

Pakken inneholder også en lånegaranti for bedrifter, tilsvarende likviditetslån under pandemien. 

– Dette kan være nyttig hvis man ser at dette er en tidsbegrenset periode. Men vi vet jo ikke hvor lenge denne situasjonen vil vedvare. Vår situasjon nå har mye større usikkerhet enn en pandemi, mener økonomidirektør Wikan.

I stedet for et lavrisikolån, hadde han ønsket et høyrisiko lån, hvor staten tar risikoen ved lånebehov ved omstilling av bedriftene.

Regjeringen har også kommet med distriktsrettede midler, som han mener kan være en bra ordning.

Wikan savner videre støtteordninger for å holde folk i arbeid, eventuelt redusert betalingsplikt ved permitteringer, og prosjektmidler for omstilling direkte i bedriftene. Og en omlegging av arbeidsgiveravgiftsordningen, slik at bedrifter i redusert/eller 0-sone får beholde konkurransefortrinnet.

Ifølge Wikan treffer noe i denne pakken, men hos Kimek er man likevel skuffet.

Fikk du med deg denne? Slik rammer Ukraina-krigen naboskapet i nord: – Det er en rar stemning her

Russlands betydning

Bakteppet for situasjonen til blant annet Kimek, er at Russlands betydning for næringslivet i Sør-Varanger er enorm.

• Handel og samarbeid omsetter for 600 millioner kroner.
• 670 personer har arbeid med tilknytning til Russland. 300 personer er direkte avhengig av samarbeidet med Russland.

Mest avhengig er kanskje nettopp det mekaniske verkstedet Kimek. Selskapet har fortsatt russiske båter inne til reparasjon. Ingen blokade eller sanksjoner hindrer det.

Men norske bedrifter kan ikke motta penger over grensa. Kundene er ikke sanksjonert, men pengeoverføringer er blokkert. I tillegg kommer private sanksjoner, i form av negativ oppmerksomhet om du handler med Russland.

Stopper selskapet å få betalt, blir det full stopp.

– Akkurat nå er det full drift. I alle fall ut april. Usikkerheten ligger i å få betalt for jobbene, sier økonomidirektør Wikan til FriFagbevegelse.

Bedriften sendte opprinnelig ut et permitteringsvarsel, men det har blitt trukket tilbake.

Hovedvekten av oppdragene til Kimek er altså russisk fiskeflåte i Barentshavet. Reparasjon og ombygging av skip, vedlikehold og produksjon for olje- og gassindustrien, produksjon av stålkomponenter og elektriske tjenester til skip.

Reparasjon av russiske skip utgjorde 70 prosent av driftsinntektene i 2021.

Saken fortsetter under bildet.

Det store Kimek-bygget ruver i Kirkenes. Men 70 prosent av produksjonen er avhengig av russisks rubler. Det gir problemer. 

Det store Kimek-bygget ruver i Kirkenes. Men 70 prosent av produksjonen er avhengig av russisks rubler. Det gir problemer. 

Erlend Angelo

Båtene kommer fortsatt inn. Men det er vanskelig å få betalt på grunn av sanksjonene. Man vet ikke hva som skjer fra dag til dag.

– Problemet er at den russiske invasjonen gir en så kort horisont. Det vi visste for en uke siden, er helt annerledes i dag. Vi har kunder. Det er sanksjoner i forhold til betalingen. Vi tar ikke mot penger i form av russiske rubel. Og i alle fall ikke kryptovaluta, sier Wikan.

Selskapet jobber med å kunne opprette kontoer og få betalt i kinesisk valuta. Men det er ikke bare, bare å gjøre det heller.

Krigen i Ukraina: Hun kan få ansvaret for 140 flyktninger fra Ukraina, få mil unna grensa til Russland

Muligheter for omstilling

Kimek har 80 ansatte, deriblant åtte lærlinger. På kort sikt vil lønnskompensasjon være midt i blinken for Kimek. Og en betalingsgaranti som kan sikre at Kimek får betalt for jobbene som er gjort. På lengre sikt er bedriften avhengig av en omstilling.

– Vi kan ikke være så avhengig av russiske båter. Vi må finne nye markeder. Kanskje må vi ha nye anlegg for å kunne gjøre det. Vi jobber beinhardt med det og ser på mulighetene, sier Wikan.

Rørstruktur i forbindelse med olje, er en av mulighetene Kimek har sett på. Ny hydrogenfabrikk i Berlevåg er en annen.

– Det er veldig interessant for oss. Men da må vi ha et nytt bygg. Vi kan ikke drive med det på samme sted som vi driver her, fortsetter han.

Permitteringer: 80 verftsarbeidere kan bli permittert. Her er krisepakka som kan redde jobbene (mars)

LO-lederen: Betydning for hele landet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik gjestet Kirkenes i forrige uke, og møtte mange sentrale personer innen næringslivet og det offentlige.

Det var et besøk med mange inntrykk.

– Det var som jeg forventet. Jeg var forberedt på å få høre mange sterke historier. Hele inntrykket du sitter igjen med, er den store usikkerheten, et fortsatt sjokk og en stor fortvilelse. Folk er på mange måter helt satt ut, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Saken fortsetter under bildet.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik  på besøk hos økonomisjef i Kimek, Eirik Wikan.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik på besøk hos økonomisjef i Kimek, Eirik Wikan.

Helge Rønning Birkelund

Hun registrerer at Kimek er helt avhengig av russisk handel i dag.

– Men samtidig har de et sterkt nettverk. Listen over norske selskap som de har levert til og samarbeidet med er lang. Det betyr at de etter hvert kan finne andre markeder som kan erstatte dagens marked, sier Peggy Hessen Følsvik.

LO-lederen mener krisen vil treffe flere på lengre sikt.

– Krisen traff her først. Og det med en ordentlig smell. Men det kommer til å treffe oss andre også. Vi vil få store utfordringer. Da er det også viktig å ha to tanker i hodet samtidig. Det må løses kortsiktig, men også langsiktig. Det er viktig for hele landet at vi klarer å beholde befolkningen her i nord, blant annet med tanke på beredskapen, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Tilbakemeldingene fra Kirkenes har vært meget nyttige for oss i LO sentralt, ikke minst i arbeidet vårt opp mot regjeringen. Mitt inntrykk er at regjeringen så langt har lyttet til både oss og næringslivsaktørene som er rammet, og vært raskt på dekk med flere krisepakker, sier LO-lederen.

– Dette kommer til å bli krevende, men storsamfunnet må stå skulder ved skulder med Sør-Varanger og Øst-Finnmark nå, og på sikt kommer dette også til å ramme andre deler av landet, legger hun til.

06.04.2022
11:00
07.04.2022 12:34Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Jan-Erik Østlie

Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn og våre politikere»

Håvard Sæbø

Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille

Sissel M. Rasmussen

LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør

Kommentar

Stridens kjerne er frontfagsmodellen, men LO og NHO bør ikke ha noe å frykte, skriver Kjell Werner.

Stridens kjerne er frontfagsmodellen, men LO og NHO bør ikke ha noe å frykte, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Fagbevegelsen står sterkt splittet i årets lønnsoppgjør»


Flere saker