Østerrike har innført en minimumspris på 40 euro for en flybillett. Aps Sverre Myrli mener Norge må kunne gjøre det samme.
Imagebroker/Martin Siepmann
Billigfly på innenlandsruter:
Wizz Air-etableringen kan tvinge fram en minstepris på flybilletter i Norge
Yngve Carlsen i Flygerforbundet og samferdselspolitiker Sverre Myrli synes det er verdt å utrede en minstepris på flybilletter. Knut Arild Hareide svarer hverken ja eller nei.
helge@lomedia.no
EU-landet Østerrike setter nå en minstepris på 40 euro for en flybillett, fordi superbillige flybilletter undergraver både klimapolitikk og levelige lønnsstandarder.
Landet innfører også en generell flyskatt på 12 euro som tilkommer – uavhengig av hvor lang ruten er. Unntaket er ruter på under 350 kilometer, hvor avgiften faktisk blir enda høyere - 30 euro. Bakgrunnen for det er å få til å kjøre tog på kortere strekninger.
Bakgrunn: «Øst-Europas Ryanair» skal fly innad i Norge for 199 kroner: – Vi er et selskap uten fagforeninger
Verken ja eller nei
Arbeiderpartiets samferdselspolitiske talsperson, Sverre Myrli, har gjennom et skriftlig spørsmål spurt samferdselsminister Knut Arild Hareide om hvordan et slikt vedtak vil stå seg i EU/EØS-samarbeidet, og om det ville vært tillatt med en tilsvarende minstepris på flyreiser i Norge og til og fra Norge.
Han mener svaret til samferdselsministeren er veldig interessant.
– Når EU-landet Østerrike gjør dette må vel også EØS-landet Norge kunne gjøre det samme, sier Sverre Myrli til FriFagbevegelse.
Målet må i så tilfelle være at minstepris innføres når flyselskap dumper priser, ikke på flyreiser som for eksempel ikke har noen andre alternativer.
– Det må være et virkemiddel som kan brukes der noen aktivt dumper prisene på sterkt trafikkerte ruter. Det sier seg selv at billetter til 199 kroner ikke er med på å fremme et seriøst arbeidsliv, sier Sverre Myrli.
– Jeg har alltid fått høre at dette er problematisk i forhold til EØS-avtalen. Derfor er innføringen i Østerrike så interessant, legger han til.
Spørsmålet er aktualisert etter at det ungarske lavprisselskapet Wizz Air etablerer seg med base på Oslo Lufthavn i begynnelsen av november. Billettprisene vil starte på 199 kroner, melder selskapet.
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi vil nekte sine ansatte å fly med det ungarske lavprisselskapet Wizz Air. LO sentralt har en reisepolicy som ikke gjør det mulig å reise med selskaper som undergraver den norske modellen.
Flygerforbundet: – Wizz Air-etableringen gjør det ekstra viktig å støtte den seriøse luftfarten
Verdt å utrede
Knut Arild Hareide skriver i sitt svar at han bare kjenner til at den østerrikske regjeringen skal ha vedtatt dette fra medieomtale.
– Jeg skal derfor være forsiktig med å kommentere detaljer. Utgangspunktet etter den grunnleggende markedsforordningen for lufttransport i EU/EØS er at flyselskapene fritt kan fastsette prisen på billettene sine, svarer Knut Arild Hareide.
(Saken fortsetter under bildet)
Knut Arild Hareide vil verken si ja eller nei til å kopiere Østerrike som innfører minimum 40 euro for en flybillett.
Martin Guttormsen Slørdal
Forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, mener likevel det er verdt å utrede.
– Dette er helt klart en interessant vei å gå. Generelt er det fri konkurranse og selskapene selv som fastsetter prisene. Men når enkelte selskap senker prisen slik at prisen blir omtrent hva en kopp kaffe koster på Gardermoen, er det noe som ikke er som det skal være sier Yngve Carlsen til FriFagbevegelse.
Han mener det er tre bærekraftutfordringer som tilsier at dette kan være et alternativ.
– Underbygge finansiell bærekraft. Vi må ha en næring som skal kunne bære sine kostnader, sier Carlsen.
– Bidra til en miljømessig bærekraft. Forhindre ufornuftig forbrukeratferd, legger han til,
– Bidra til sosial bærekraft. Noen må betale prisen, og når flyprisene er som kaffekoppen, er det arbeidskraften som betaler prisen, poengterer han.
Mye lest: Nav dømt for å ha trakassert mellomleder
Hverken ja eller nei
Hareide viser til at en flyreise innebærer at kunden betaler både for selve transporten, og for eventuelle skatter, avgifter og gebyrer som kommer i tillegg.
– Den friheten som er beskrevet foran gjelder først og fremst selve kjerneproduktet – transporten, legger han til.
Den østerrikske reguleringen har blitt beskrevet som et anti-dumping-tiltak.
– Det er ikke tvil om at konkurranselovgivningen åpner for å forby lav prising som har til formål å fjerne konkurrenter fra markedet (fiendtlig prising). Det kan typisk gjelde samlet pris på en flyreise som ligger lavere enn skattene og avgiftene. Samtidig vil særlige ikke-dominerende aktører kunne ha kortvarige kampanjer som ikke er i strid med konkurranselovgivningen, skriver Knut Arild Hareide.
– Ved å fastsette en miljøbegrunnet og relativt sett høy avgift på korte flyreiser, vil det trolig være mulig å slå fast at en samlet pris på flyreiser ned mot dette nivået kan ha karakter av ulovlig dumping dersom den ikke er kortvarig, mener han.
Han mener det derfor er vanskelig å gi et ja/nei-svar på spørsmålet.
Overlege i smertemedisin: – På sitt verste gjør Nav folk sykere
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen
Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB