YS er spent på hvordan trepartssamarbeidet blir under den nye regjeringa
YS-lederen mener organisasjonen trengs for å korrigere de større organisasjonene i arbeidslivet.
YS-leder Erik Kollerud fikk høre at Høyre-leder Erna Solberg var godt fornøyd med det hun hadde oppnådd i sine åtte år som statsminister.
Torgny Hasås
torgny@lomedia.no
– Vi har opplevd at mange av våre innspill faktisk er med i Hurdal-plattformen, sier YS-leder Erik Kollerud til FriFagbevegelse under årets YS-konferanse. Det er to år siden sist YS møttes fysisk på konferanse. Det YS-lederen er mest spent på er hvordan trepartssamarbeidet vil virke under den nye regjeringa.
Aktuelt: Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten
Rettferdig omstilling
– Et av kravene våre er rettferdig omstilling. Dette er også den internasjonale fagbevegelsens krav. Denne omstillingen gjelder den grønne omstillingen, men også omstillingen til ny teknologi, sier Kollerud og sier at det mangler egnede fora for å diskutere dette med partene i arbeidslivet.
– Men dere møtes i Kontaktutvalget?
– Ja, det gjør vi, men dette utvalget diskuterer stort sett to ting, lønnsoppgjøret og statsbudsjettet, og møtes kun to ganger i året. Jeg skulle ønske at det fantes et mer dynamisk fora der partene møtes og drøfter de store omstillingene arbeidslivet står oppe i.
Han legger ikke skjul på at han frykter at det tette samarbeidet mellom LO og Arbeiderpartiet kan gjøre det vanskelig for andre organisasjoner å slippe til.
Høyres bekymring: Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt
Omstilling i arbeidslivet
Det mest konkrete ønske Kollerud har på vegne av YS-familien er en stortingsmelding om omstilling i arbeidslivet. En stortingsmelding som både omhandler det grønne skiftet og den teknologiske omstillingen
Det var rundt 120 av YS’ fremste tillitsvalgte som møttes på Hotell Opera. Hovedtema for konferansen er medvirkning. YS får i samarbeid med Arbeidsforskningsinstituttet utarbeidet arbeidslivsbarometeret. Dette barometeret har vist en negativ utvikling om de tillitsvalgte i bedriftene blir hørt, om de opplever at lederne lytter til innspill deres. Det første året YS presenterte sitt barometer var i 2009. Da opplevde 70 prosent av de tillitsvalgte at deres rådd ble lyttet til. Nå i 2021 er andelen sunket til 55 prosent.
– 15 prosentpoeng ned er ganske mye, mener YS-lederen.
Politisk uavhengig
YS organiserer de samme områdene som LO, men er uten politiske bindinger til et parti.
Kollerud markerte også dette i sin innledning:
– Jeg er overbevist om at det norske arbeidslivet, mer enn noen gang før, trenger et sterkt politisk uavhengig YS som kan være den utålmodige lillebroren, den litt slitsomme eleven på første benk som stadig rekker opp hånden for å korrigere læreren, som kan være den modige gründeren som finner nye svar, sa han til de YS-tillitsvalgte.
Mye lest: «Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt»
Applaus til Erna Solberg
Han hadde også en hilsen til en av dagens gjester, Høyre-leder Erna Solberg.
– Og det vil jeg si til Erna Solberg som er her i dag, takk for et godt lederskap under krisen. Du har stått støtt i en god og lang tradisjon og brukt partssamarbeidet godt. Noen ganger har vi vært uenige og noen ganger har vi ønsket å gå lenger enn du og regjeringen ville, men vi har aldri tvilt på at du ville lose oss trygt igjennom. Du har vært en god statsminister for Norge.
Da ble han avbrutt av applaus, og Solberg ble også møtt med så kraftig applaus at det ble bemerket av ordstyreren da hun litt seinere fikk ordet,
Da Solberg ble spurt om hva som var det fremste hun hadde oppnådd som statsminister på arbeidslivsområdet, svarte hun at det var kraftsatsingen mot arbeidslivskriminalitet. Solberg nevnte at det var opprettet sju, snart åtte nye sentre mot a-krim og at det var utarbeidet en strategi mot a-krim som blir revidert hvert andre år.
– Vi har også opplevd at det har ført til at støtten til svart arbeid har gått markant nedover i de årene vi har vært i regjering.
Mest praktisk uten organisasjonene
Men hun forsvarte praksisen med å holde fagbevegelsen ute av utvalgene som utredet ulike spørsmål.
– Det er ikke plass til alle rundt bordet, og hvis en skal ha partsrepresentasjon så blir det lett LO og NHO som blir representert. Da er det ryddigere å ha et utvalg med eksperter og få inn partene i arbeidslivet seinere, sa den avgåtte statsministeren.
Hun ble også spurt om hun hadde noen kommentarer til den nye regjeringa og regjeringsplattformen.
– De vil reversere ting som virker, for eksempel stramme inn på midlertidige ansettelser, sa hun. Og mente at det ikke kom til å bli et reelt trepartssamarbeid.
– Det er to tvillinger som styrer. LO har til og med en egen mann på Statsministerens kontor.
Mye delt: Nav-ansatte vil ha slutt på kutt i ytelser: – Ingen blir frisk av at en tar fra dem pengene
Reelt trepartssamarbeid
Da statssekretær Truls Wickholm i Arbeids- og sosialdepartementet fikk ordet, understrekte han det som står i regjeringserklæringen om at den nye regjeringa ønsker et reelt trepartssamarbeid.
– Men er det ikke upraktisk hvis alle hovedorganisasjonene; fire på arbeidstaker- og fire på arbeidsgiversida skal være med i utvalg?
– Det må vi komme tilbake til når vi skal sette i gang med slikt arbeid, svarte Wickholm på FriFagbevegelses spørsmål, men han lovte at det kom til å bli en kraftig endring i hvordan organisasjonene blir involvert i beslutningene.