Lønnsoppgjøret 2023
Oljearbeiderne starter forhandlingene om ny lønn
Forhandlingene om lønna til flere tusen oljearbeidere startet onsdag 3. mai.
Flere tusen oljearbeidere som jobber offshore skal få ny lønn. Blant disse er ansatte som jobber i Equinor på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.
Arkivfoto: Petter Pettersen
tonje@lomedia.no
Avtalene for operatør-, boring- og forpleiningsansatte, de såkalte sokkelavtalene, forhandles parallelt mellom Offshore Norge og arbeidstakerorganisasjonene.
På arbeidstakersiden er Industri Energi det største forbund med drøyt 4000 medlemmer, men også Lederne og SAFE har medlemmer på områdene.
– Olje- og gassindustrien er i en situasjon med svært god lønnsomhet. Vi forventer derfor et godt lønnsoppgjør for medlemmene på sokkelen, sier forhandlingsleder Lill-Heidi Bakkerud i Industri Energi i en pressemelding.
Sentrale forhandlinger ferdige
I fjor anslo Offshore Norge at om lag 7300 arbeidere er omfattet av sokkelavtalene. Disse jobber i operatørselskap, med forpleining og som borepersonell i følgende bedrifter: Equinor, ConocoPhillips Norge, Aker BP, Vår Energi, Wintershall Dea Norge, Lundin Energy Norway, Repsol Norge, Neptune Energy Norge, OKEA, KCA Deutag Drilling Norge, Sodexo Remote Sites Norway, ESS Support Services, Coor Service Management og 4Service Offshore Hotels.
Operatørselskap er de som har rett til å lete etter olje og gass i en blokk og bygge ut et felt for produksjon ved et funn. Operatøren opptrer gjerne på vegne av et partnerskap av selskaper.
Alle LO-medlemmer får 7,5 kroner i timen etter de sentrale lønnsforhandlingen mellom NHO og LO. Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn (og ikke andre betingelser).
Den 8. mai skal det forhandles om lønnen til de som jobber innen oljeservice. Både lønnsforhandlingene på sokkelavtalene og oljeserviceavtalene omfatter primært arbeidstakere som jobber offshore.
Skal vurdere bonuser
Mandag 17. april gikk 22.947 LO-medlemmer og 1.441 YS-medlemmer ut i streik. Det er første gang det er en streik i et mellomoppgjør i etterkrigstiden.
LOs hovedkrav var et løft til de som har lavest lønn, da det erfaringsmessig er vanskeligst for denne gruppen å få ut kroner i lønnstillegg i lokale forhandlinger.
Les hvordan det gikk i de sentrale forhandlingene her.
I protokollen fra de sentrale forhandlingene er det avtalt å kartlegge bruk av bonuser i bransjene. Bonuser blir ensidig bestemt av bedriften og det er ikke mulig for de tillitsvalgte å forhandle verken om størrelsen eller hvem som skal ha den. LO ønsker at det skal bli startet et arbeid hvor en skal få bonuser inn i andre former enn dagens.
Bruk av bonuser er svært vanlig i oljebransjen, og tillitsvalgte har flere ganger uttrykket misnøye rundt praksisen rundt bonus og fordelingen av den. Blant annet frykter Industri Energi-tillitsvalgte at bonuser splitter kollegaer.