Olje og klima
Mange mener jobben til oljearbeider Bjørn Arild ødelegger klimaet: – Det føles ubehagelig fordi det er sant
Prosessoperatør Bjørn Arild Hansen mener vi må bruke mindre fossil energi. Selv om det har ført til at han mister jobben.
OMSTILLING: Oljearbeider Bjørn Arild Hansen ble nødt til å finne seg en ny jobb. Arbeidsgiveren mistet kunder til fornybar energi.
Cathrine Kahrs
cathrine@lomedia.no
I april ble prosessoperatør Bjørn Arild Hansen og resten av de 230 ansatte ved raffineriet Slagentangen i Tønsberg kalt inn til et allmøte.
– Da tenkte jeg at nå skal vi enten få beskjed om at vi er solgt, eller så skal vi legge ned, forteller Hansen.
Han fikk rett. Fra november legger Esso ned raffineriet, og bare 30 stykker får fortsette i jobbene sine på terminalen.
– Det var en underlig opplevelse. Bedriften har jo informert om tall og resultater, men det har vært en tro på at det vi holder på med, er såpass samfunnsviktig at vi må fortsette, sier Hansen.
Hør Bjørn Arild Hansen og petroleumsstudent Tord Aarø sine tanker om oljebransjen i podkasten Rørsla
Podkast oljebransjen
Kunde gikk over til fornybar energi
Skal vi klare å unngå at temperaturen på jorden stiger for mye, må vi slutte å lete etter og lage ny fossil energi. Det sa FN-sjef António Guterres etter at den siste rapporten til klimapanelet kom. Vi må også bruke mer fornybar energi istedenfor å forbrenne kull, olje og gass, sa han.
Denne omstillingen kommer, enten oljebransjen er klar eller ikke.
Hos Esso Slagentangen har viktige kunder allerede gått over til fornybar energi. En av dem er Bastø Fosen, som driver fergesambandet mellom Moss og Horten. De begynte å bruke mer og mer elektrisk ferge istedenfor dieseldrevet. Da trengte de mange millioner liter mindre diesel i året, forteller prosessoperatøren.
– Veldig gode nyheter for mange, men ikke for dieseltilbyderne. Det er jo virkeligheten, sier han.
Hansen er en av de heldige ved raffineriet som har klart å finne seg ny jobb. Men da han skulle lete på finn.no, var det ikke mange stillinger som kunne måle seg med den han kommer fra. Han måtte enten kraftig ned i lønn, eller flytte langt av gårde.
Fikk du med deg denne episoden? Ahmad kom fra Pakistan for 50 år siden. Yrkesutdanningen ble gull verdt
Ubehagelig sannhet
Valget falt på et tilbud om å fortsette i oljebransjen. Fra neste år skal han jobbe for Equinor på Johan Sverdrup fase to. Det er det tredje største oljefeltet som er oppdaget på norsk sokkel. Og planen er at Equinor skal pumpe opp olje derfra i rundt 40 år til.
– Mange mener at din jobb ødelegger klimaet. Hvordan føles det?
– Det føles ubehagelig fordi det er sant. Men de som sier det til meg, ødelegger også klimaet. Fordi de lever et moderne liv. Det er livsstilen vår som krever en kraftig forandring. Ikke bare hva slags energi vi driver det forbruket med, sier Hansen.
Facebook-kampanjer som Oljebrølet og Stolt oljearbeider har samlet flere hundre tusen til støtte for oljebransjen. Og kanskje ikke minst mot alle som mener at vi må kvitte oss med oljen så fort som mulig. Bjørn Arild er ikke med i noen av disse gruppene. Men han blir litt oppgitt når folk ikke vil høre på det han har å si, fordi han jobber i oljebransjen.
– Det er vanskelig å nå fram i debatten. For når vi kommer fra olja, så er vi kjøpt og betalt. Vi kan ikke tas seriøst, sier han.
UBEHAG: Jobben hans bidrar til klimautslipp. Det er ubehagelig, men sant, sier prosessoperatør Bjørn Arild Hansen. Han mener det er for lite snakk om at vi må kutte forbruket vårt.
Cathrine Kahrs
– Men det er et ønske at vi kunne høre på hva som blir sagt, og ikke bare fra hvilken side av bordet du kommer. For klimautfordringen er så stor at her er det ubehag nok til oss alle. Det er ikke bare jeg som skal miste jobben.
Les og lytt også til denne: Utenlandske sjåfører kjører varer i Norge for 25 kroner timen: – Bransjen er i en dødsspiral
Blir med på omstillingen
Selv om han fortsetter i oljebransjen, skal han likevel være med på omstillingen til mindre klimautslipp. Hansen skal jobbe med å gjøre klar den nye oljeplattformen som skal settes ut på Johan Sverdrup-feltet. Den skal drives med elektrisitet istedenfor fossilt brennstoff. Derfra skal strømmen kobles videre til de andre plattformene på Utsira-høyden.
– Det betyr at dieselgeneratorene blir slått av og at produksjonsutslippene fra den delen av norsk oljeproduksjon kommer til å falle dramatisk. Og det er gøy å være med på, sier Hansen.
Usikker framtid
Men han er ikke sikker på at det kommer til å være plass til ham i bransjen resten av yrkeslivet. Det har han erfart at det er lurt å være forberedt på.
– Jeg ser for meg at jeg ikke kommer til å gå av med pensjon frivillig i hvert fall, i olja.
Lyst til å lære mer om arbeidslivet vårt? Abonner på podkasten Rørsla her